Video placeholde

Královna Alžběta II. měla vášnivý vztah. Do prince Philipa se zamilovala už ve 13 letech

Svět stojí zlomen bolem nad rakví zvěčnělé královny. Ale přestože jsme ji po sedm dekád vnímali jako hlavu Británie, Commonwealthu a anglikánské církve, Alžběta byla také člověkem. A pro nás v podcastu Hodina dějepichu to znamená jedno.

Jsme uprostřed druhé světové války. Po celém světě zuří boje a svobodný svět (a Sovětský svaz) stojí sjednocen v boji proti zlu. Britská aristokracie se snaží podílet se na válečném úsilí, ale ani šlechtici nemohou bojovat pořád. Takže když se blíží Vánoce 1943, svolá královská rodina menší slavnost na hrad Windsor. Řecký a dánský princ Philip opustí na pár týdnů frontu a zúčastní se. Je totiž netrpělivě očekáván jednou mladou dámou, jistou sedmnáctiletou Alžbětou.

Právě o vztahu mezi Philipem a Alžbětou jsme se rozhodli udělat nejnovější epizodu našeho podcastu o historii sexu, sexuality a erotiky, Hodiny dějepichu. Je totiž dobře mít vždy na paměti, že když pochováváme státníka, neodchází pouze symbol, ale i člověk. Se všemi svými tužbami, sny, láskami… a úchylkami.