Sazka začala fungovat přesně před 63 lety

Sazka začala fungovat přesně před 63 lety Zdroj: ČTK

Stroj na milionáře, ale i zdroj peněz pro sport. Před 63 lety zahájila činnost Sazka

Adrenalin ze hry a zájem získat bez práce nějaké peníze není u lidí žádná nová vlastnost. A to do té míry, že když nemají příležitost soutěžit a vyhrávat v legální hře s jasnými pravidly, přesunou hráči tento svět do ilegality. Problém však je, že z takového přesunu profitují jen oni, ale stát z toho nic nemá a nemůže z toho financovat určitý sektor. Proto je pro něj lepší sázení povolit, dát mu pravidla a na oplátku z něj získat nemalý zdroj financí. I proto byla založena společnost Sazka, která před 63 lety, 15. září 1956, zahájila svoji činnost.

Po roce 1948 se v tehdejším Československu změnilo úplně všechno. Týkalo se to i segmentu sázení a loterií, v němž došlo ke zrušení všech soukromých společností. Zároveň došlo k založení státního podniku Staska (Státní sázková kancelář), u které bylo možno sázet na sportovní zápasy. Společnost však neměla dlouhé trvání a v roce 1953 byla kvůli podezření z manipulace s jednotlivými zápasy zrušena.

Miliony pro sportovce

Sázející se přesunuli do ilegality, což bylo trnem v oku státu. Z hazardu nic neměl, navíc nutně potřeboval prostředky pro provoz nově zřízeného Československého svazu tělesné výchovy. 3. srpna 1956 proto Státní výbor pro tělesnou výchovu a sport vydal zřizovací listinu pro nově vytvořenou společnost Sazka a ta 15. září zahájila svoji činnost. První hrou nové společnosti byla stejnojmenná hra Sazka s tipy na sportovní utkání. Podle historických pramenů vznik této hry byl doslova terno. Za prvních dvanáct týdnů sázející prosázeli tehdejších 65 milionů korun.

Úspěch Sazky byl hnací silou pro vznik další hry, kterou se stala číselná loterie Sportka. Její tvůrci se inspirovali podobnou hrou z německé spolkové země Severní Porýní-Vestfálsko, kde se losovalo 6 z 49 čísel. V březnu 1957 její vznik posvětila vláda a na Velikonoční pondělí, 22. dubna 1957, se Sportka poprvé losovala. Jedna sázka stála tři koruny, maximální výhra byla 40 tisíc korun a na výhry šla polovina vkladů. Každé ze 49 losovaných čísel neslo až do 70. let na tiketu název jednoho sportu, odtud také onen název Sportka. Zájem byl tak obrovský, že zanedlouho Sazka neměla dostatek sázenek. Než se v roce 1969 masově přešlo na strojové zpracování sázenek, zpracovávali je brigádníci.

Maximální výhra? Jednu dobu 15 tisíc

Mít možnost vyhrát velké peníze se v minulosti projevil hned několikrát jako rozhodující. Oficiální místa v prvních letech loterie velice nelibě nesla, že hlavní výhra činila na tu dobu závratných 40 tisíc korun. V roce 1961 proto došlo k jejímu snížení na 15 tisíc a rázem se dostavil prudký propad přijatých sázek, proto hned v příštím roce se hlavní výhra opět vrátila na 40 tisíc korun. Pak už docházelo k její zvyšování, v roce 1965 už činila 200 tisíc korun. V letech 1962 až 1964 se hrálo i o věcné ceny jako automobily nebo kuchyňské spotřebiče. V roce 1967 rozšířil nabídku her Mates (malé televizní sázení).

V následujících letech došlo k rozšiřování počtu her, které Sazka provozovala, ale rostla i výše maximálních výher. Od roku 1965 se u Sportky přidal i druhý tah, o osm let později začala nedělní losování přenášet Československá televize. Z dalších zajímavostí uveďme, že od 2. ledna 1977 bylo zavedeno dodatkové číslo a v roce 1993 přibyl jackpot, který sázejícím umožnil hrát o peníze z předchozích slosování, pokud v nich nepadla hlavní výhra.

Problémy s Arénou

Až do přelomu tisíciletí Sazka pro sportovní svazy a další akcionáře fungovala jako stroj na peníze, který v podstatě nemohl zkrachovat. Na výhry stále šla jen polovina ze vsazené sumy. Přesto přišly výrazné těžkosti, když společnost začala ve Vysočanech stavět Sazka Arénu, kvůli které se významně zadlužila a své závazky nebyla schopna splácet. Následný krach Sazky vyvolal zájem mnoha tuzemských silných finančních skupin, které se přihlásily do výběrového řízení na prodej podniku, který se již nacházel v insolvenčním řízením.

V současné době Sazku vlastní mezinárodní holding Sazka Group, který spadá do skupiny KKCG Karla Komárka. V loňském roce společnost Sazka utržila více 13 miliard korun a na výhrách sázejícím "vrátila" 6,6 miliardy korun. Společnost vyplatila 275 milionových výher, nejvyšší vyplacená výhra činila 92 milionů korun.