Heinz Meixner utekl přes hranici upraveným vozem Austin-Healey Sprite

Heinz Meixner utekl přes hranici upraveným vozem Austin-Healey Sprite Zdroj: Flickr

Checkpoint Charlie.
Graffiti zobrazující úspěšný útěk.
Svatební fotografie šťastných novomanželů.
Rekonstrukce útěku.
Rekonstrukce útěku.
5
Fotogalerie

Drzý útěk z východního Berlína: Mladý muž projel hranicí s tchyní v kufru

Heinz Meixner žil sice v západní části německé metropole, ale pracoval v té východní. A právě tam za Železnou oponou nalezl v roce 1963 lásku v podobě Margarete Thurau. Netrvalo dlouho a mladý pár začal plánovat společnou budoucnost ve Vídni. Milovníci opery tam chtěli najít útočiště u Heinzovy rodiny. Nejdříve se však museli dostat přes hranice. A Margarete odmítala odejít bez své matky.

Mladík proto přišel s odvážným plánem. Hodlal projet autem pod ocelovou kladinou, která obě části Berlína oddělovala. Nejprve při jednom návratu z práce předstíral, že zlobí motor jeho mopedu a při startování nenápadně změřil výšku kladiny. Zjistil, že byla pouhých 95 centimetrů nad silnicí. Po zdlouhavém hledání v západoberlínských půjčovnách aut nakonec nalezl to, co hledal. Britský sporťák Austin-Healey Sprite totiž se sundaným předním sklem měřil centimetrů jen devadesát.

Uskutečnění plánu již nic nebránilo. V neděli 5. května 1953 se tak červený Austin-Healey Sprite s upuštěnými pneumatikami objevil na východní straně berlínského checkpointu Charlie. Pas měl Meixner v pořádku, a tak mu strážný pokynul, aby se přesunul k celní kontrole. Té se ale Heinz již zúčastnit nehodlal.

Za sedadly sportovního kabrioletu se totiž pod dekou krčila jeho milovaná Margarete. A v kufru pak ležela za hradbou cihel její matka. Meixner proto rychle sešlápl plyn a než stráže stačily zareagovat, Austin-Healey projížděl pod ocelovou kladinou do svobodné části Berlína. Tam přijel tak rychle, že když Heinz konečně šlápl na brzdy, nechal za sebou 30 metrů dlouhé otisky pneumatik.

„Věřil jsem, že strážím bude trvat aspoň tři vteřiny, než tasí zbraně. Navíc Margaretinu matku chránily cihly. A přišlo mi, že mám pod kladinou ještě pár centimetrů prostoru. Teď se můžeme konečně vzít,“ řekl tehdy Heinz americkým strážím na druhé straně hranice.

Při úspěšném útěku nakonec nepadl jediný výstřel.