První dřevěná myš od Douglese Engelbarta

První dřevěná myš od Douglese Engelbarta Zdroj: Archiv

Microsoft a její „zelenooká myš
Microsoft a jeho Dove Bar, kostka mýdla
Doodle mouse
Doodle mouse
Douglas se svojí první myší
7
Fotogalerie

Příběh myší: Od první dřevěné počítačové myši po moderní designové kousky

Za poslední dvě dekády nám přirostly počítačové myši doslova k rukám. Bereme je jako samozřejmou součást pracovního i soukromého života, a pokud zrovna nejste na mobilním zařízení, předpokládám, že scrollujete tento článek kolečkem myši, nikoliv touchpadem. Vděčíte za to Douglasi Engelbartovi, jehož jméno nejspíše neznáte, ale byl to právě on, kdo před jednapadesáti lety zažádal o patent s názvem „Ukazatel X-Y polohy pro zobrazovací systém“.

Engelbart si pohrával s myšlenkou zařízení, kterým půjde ovládat počítač, již od začátku padesátých let, ale nezapomínejme, že se bavíme o době, kdy počítač zabíral celou místnost. Takže jak už to tak bývá u průlomových vynálezů, okolí Douglasovi moc nevěřilo.

Naštěstí pro nás všechny měla NASA čuch na dobré nápady a celý vývoj zafinancovala. V roce 1967 si to tedy Engelbart mohl šinout na patentový úřad. Po třech letech patent konečně získal, konkrétně na hranatou dřevěnou krabičku, která v sobě měla dvě na sebe kolmá kovová kolečka pro snímání pohybu a jen jedno tlačítko. Navíc ji s počítačem propojoval šedý kabel, který až nápadně připomínal myší ocas, takže se takřka ihned chytl název „myš“. Kdyby jen vtipálci z vývoje tušili, že se tohle pojmenování bude používat ještě za padesát let… 

První prototyp sestrojil pro Douglase jeho přítel William „Bill“ English, který v roce 1972 nahradil kovová kolečka mnohem efektivnější kuličkou, jejíž princip byl používán ještě poměrně nedávno. To vše se ale událo již bez Engelbarta a pod hlavičkou společnosti Xerox, která zakoupila práva na původní patent. Nicméně ten pravý myší boom měl přijít teprve o deset let později. Douglase Engelbarta mohlo alespoň hřát u srdce, že za svůj vynález mu udělil v roce 2000 Bill Clinton Národní vyznamenání za technologii. Taky kdo by protestoval, že? 

Douglas se svojí první myšíDouglas se svojí první myší|Archiv

Steve, co bychom bez tebe dělali? 

Z kraje roku 1983 začala prodávat firma Apple Computer revoluční počítače Apple Lisa, které měly oslovit sféru bohatších obchodníků. A hádejte, co bylo součástí? No jasně, že myš. Zatímco idea ovládání počítače pomocí myší se u uživatelů chytla rychle, celkově byl počítač Apple Lisa komerčním propadákem. Asi není divu, když stál necelých 10 000 USD. Naštěstí myš zůstala i u jeho nástupce s názvem Macintosh, který byl masově úspěšný.

Ačkoliv byl Steve Jobs nucen odejít z vývojářského týmu těsně před dokončením Apple Lisa, tak za masivní používání myši můžeme vděčit právě jemu. I když vlastně… Možná vděčíme hlavně firmě, která vznikla v roce 1981 ve Švýcarsku, konkrétně v malebném městečku Apples (taková náhoda!) a která stvořila první mechanicko-optickou myš na světě, jež Steva nesmírně nadchla. Ta firma se jmenovala Logitech a nikdo by tehdy netipoval, že bude významným hráčem na poli PC hardwaru i za necelých 40 let.

Co na to ostatní? 

Bill Gates nezůstával pozadu, takže jeho Microsoft představil 2. května 1983 slavnou myš se dvěma zelenými tlačítky, roku 1987 pak první ergonomicky tvarovanou myš „Dove Bar“, protože připomínala kostku mýdla. Následovaly další více či méně známé modely, ale zlom přišel v roce 1999. Tehdy Microsoft představil první plně optickou myš na světě, jak ji s různými vylepšeními známe dodnes. 

Ta tam byla retro kulička a práce s ní byla najednou ještě plynulejší a mnohem rychlejší. Optické myši byly přijaty všemi uživateli v podstatě ihned a nemusím dodávat, že velmi kladně. Prostě sen. Ale tím rok 1999 zdaleka nekončil, naopak. Byla totiž také představena první bezdrátová myš. Pravda, neměla tak dobrou odezvu, ale i tak to byl další ze zlomových okamžiků této nejoblíbenější PC periferie, bez které si neumíme představit život. 

Apple lisa, první počítač s myší v základní výbavěApple lisa, první počítač s myší v základní výbavě|Archiv

Myš jen tak z ruky nedáme

Zatímco v dřívějších dobách nám všem stačila ta nejobyčejnější myš, dnes si každý může vybrat z obrovského množství podle toho, jak mu sedí v ruce, jak moc a jestli svítí, nebo zda má neotřelý design. Právě na vzhled myši se v poslední době hledí čím dál více. 

Své o tom ví značka CONNECT IT, výrobce PC periferií, která loni v únoru představila unikátní Doodle mouse, jež je poseta drobnými malůvkami. A jelikož se této myši prodalo do dnešního dne přes 17 000 kusů v ČR a SR, nebyl to evidentně špatný krok a výrobce již nabízí i její bezdrátovou verzi.

Když se podíváte na těch padesát let zpátky a odmyslíte si různé ergonomické a vertikální zpracování či velikost a počet tlačítek, pořád jde o ten samý princip. Myš je stále něco, co chytnete do ruky a ovládáte tím počítač. A i když pokrok nezastavíte, bude tu s námi dalších padesát let, protože všemožné ovládání skrze grafické tablety, trackbally nebo rukavice na podporu gest jsou jednoznačně v menšině.