Na Krymu vládne proruská i protiruská nálada.

Na Krymu vládne proruská i protiruská nálada. Zdroj: Reuters

Putinovi zelení mužíčci na „dovolené“. Cesta Krymu do náruče Ruska trvala jen tři týdny

Poloostrov Krym patřil Rusku do roku 1954, kdy jej daroval nejvyšší představitel Sovětského svazu Nikita Chruščov tehdejší Ukrajinské SSR. 22. března 2014 se ukrajinský Krym opět stal součástí Ruské federace. Od prvního požadavku představitelů místní autonomní vlády po obsazení Krymu ruskými vojáky uběhly pouhé tři týdny. Většina států však toto připojení nikdy neuznala.

Pokračování 2 / 6

Proruský premiér Krymu Sergej Aksjonov zdvihá pěst na znamení úspěchu.

1. března - Nový šéf autonomní vlády na Krymu Sergej Aksjonov oznámil, že převzal kontrolu nad bezpečnostními silami v oblasti. Požádal ruského prezidenta Vladimira Putina o pomoc.

- Ruský parlament schválil záměr prezidenta Putina nasadit na Ukrajině vojáky. Kreml to zdůvodnil ukrajinskou krizí a potřebou chránit životy Rusů. Poté ruská armáda prakticky převzala kontrolu nad Krymem.

- Ukrajina požádala USA a další klíčové země RB OSN, aby pomohly ochránit její územní celistvost.

Pokračování 3 / 6

Prezident Putin během tiskové konference, při které obhajoval invazi na Krym

4. března - Putin před novináři objasňoval ruskou roli na Krymu. Na poloostrově prý neoperují ruští vojáci, ale "ozbrojené síly sebeobrany". Vydal ruským jednotkám rozkaz k návratu do kasáren po rozsáhlém cvičení v oblastech sousedících s Ukrajinou.

6. března - Krymský parlament schválil rezoluci o připojení poloostrova k Ruské federaci a o uspořádání referenda o odtržení od Ukrajiny.

- Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk v Bruselu označil rozhodnutí krymského parlamentu za nelegální krok.

- USA rozhodly o vyhlášení vízových sankcí proti vybraným hodnostářům z Ukrajiny, Ruska i Krymu.

Pokračování 4 / 6

Neoznačený voják na Krymu. Je to Rus, není to Rus?

9. března - Ruská armáda odřízla Krym od vnitrozemí.

11. března - Krymský parlament většinou 78 z 81 hlasů přijal deklaraci nezávislosti.

- Krymské úřady uzavřely letecký prostor nad poloostrovem.

15. března - Moskva vetovala návrh rezoluce RB OSN, který označuje referendum o statusu Krymu za neplatné.

16. března - Pro připojení Krymu k Ruské federaci se v referendu podle místních úřadů vyslovilo 96,8 procenta hlasujících. K volebním urnám se dostavilo 83,1 procenta obyvatel Krymu s volebním právem. USA i EU referendum odmítly.

Pokračování 5 / 6

Proruští obyvatelé Krymu jásají z výsledků referenda. Na hlavami mávají ukrajinskými, ruskými i starými sovětskými vlajkami.

17. března - Krymský parlament v reakci na výsledek referenda vyhlásil nezávislost Krymu a požádal o připojení k Rusku. Ruský prezident Vladimir Putin nezávislost Krymu uznal.

- EU, USA a některé další země kvůli referendu schválily sankce vůči několika představitelům Ruska a Krymu.

18. března - Putin podepsal v Kremlu s představiteli Krymské republiky a krymského přístavu Sevastopol smlouvu o vstupu obou subjektů do Ruské federace.

19. března - Ruský ústavní soud potvrdil zákonnost smlouvy o připojení Krymu k Rusku.

Pokračování 6 / 6

Vladimír Putin

20. března - Ruská Státní duma ratifikovala smlouvu o připojení Krymu k Ruské federaci. USA v reakci na anexi Krymu ohlásily sankce proti dalším vysokým ruským představitelům. V odvetě pak Rusko uvalilo sankce vůči vybraným Američanům.

21. března - Evropská unie oznámila, že kvůli krizi na Krymu rozšíří své sankce na dalších 12 občanů Ruska. Pokud bude Moskva situaci na Ukrajině dále destabilizovat, sáhne EU k hospodářským sankcím.

- Připojení Krymu k Rusku ratifikovala Rada federace, horní komora ruského parlamentu; ústavní proceduru připojení Krymu k Ruské federaci pak završil podpis prezidenta Putina.

22. března - Rusko oficiálně převzalo vojenskou kontrolu nad Krymem.