Ponce de León a jeho průzkumníci na Floridě hledají fontánu mládí podle německé romantické kresby z 19. století

Ponce de León a jeho průzkumníci na Floridě hledají fontánu mládí podle německé romantické kresby z 19. století Zdroj: wikimedia Commons

Ponce de León
Expedice Juana Ponce de León na Floridě, podle rytiny z roku 1885
Hrobka Juana Ponce de León v katedrále San Juan Bautista v San Juan, Portoriko
Diego Colón, prvorozený syn Kryštofa Kolumba
Základy domu Juana Ponce de Leóna s pamětní deskou v Caparra v Portoriku.
6
Fotogalerie

Ponce de León: Fontánu mládí, viagru své doby, sice nenašel, ale nesmrtelnost ano. A taky Floridu

Uběhlo více než pět set let od doby, co conquistador Juan Ponce de León vkročil jako první Evropan na Floridu, tedy i na severoamerickou pevninu. Pokud vám to jméno něco říká, pak nejspíš i víte, že podle pověsti vstoupil na pevninu proto, aby hledal fontánu mládí. A možná budete zaskočeni tím, co taková fontána mládí ve skutečnosti znamená. 

Letošní druhý duben značí jedno legendami opředené výročí. Před pěti sty a deseti lety vstoupila poprvé evropská noha na pevninu severoamerického kontinentu. Samozřejmě, téměř všechny momenty conquistadorské historie jsou opředeny legendami a jsou to často legendy dost ponuré, protože historie dobývání Ameriky je mimořádně temná. Obsahuje přespříliš mrtvých místních. Příběh muže, který jako první vedl expedici na území dnešní Floridy, ale není spojen s genocidou (minimálně ne primárně), ale s hledáním pramene mládí. 

Řeč je pochopitelně o muži jménem Juan Ponce de León.

Conquistador jako každý jiný

O de Leónově rodině toho příliš nevíme, ale víme, že se přidal ke španělské armádě jako mladý chlapec a služba mu šla od ruky. To, co mladého dobrodruha ale zapsalo do světových dějin, bylo samozřejmě jeho rozhodnutí vydat se do nově objevených Amerik. A vydal se tam velice brzo, hned s druhu Kolumbovou výpravou. 

V Karibiku zůstal a rozhodl se udělat kariéru v koloniích a  jeho zkušenosti z armády se mu řádně vyplatily. Pomáhal rozdrtit povstání místních Taíno kmenů, což z něj udělalo jednoho z nejvyšších představitelů vojenských koloniálních sil. Díky tomu pak dostal povolení šířit slávu španělské koruny po Karibiku a dotáhl to až na guvernéra nově kolonizovaného ostrova Puerto Rico, které si sám dobyl. 

Jenže americké kolonie byly plné ambiciózních Evropanů, takže koncem první dekády šestnáctého století se Ponce de León dostal do sporu s gentlemanem jménem Diego Colón, to byl muž velmi důležitého významu, protože jeho otec byl právě nedávno zesnulý Kryštof Kolumbus osobně. Colón spor nakonec vyhrál a de Leónovi nezbylo než hledat štěstí jinde. A tady se z něj stává legendární postava.

Juan Ponce de León vede první známou evropskou expedici na americkou pevninu. Přistanou prvního dubna na květnovou neděli, takže pojmenují zemi po ní. Pascua Florida. A pustí se do mapování pobřeží. Zmapují velkou část východního pobřeží polostrova, podle některých historiků se dostanou i na západní, než musí zpátky do civilizace. León pak několik let pendluje mezi Karibikem a Španělskem, na chvíli získá zpátky guvernérství Portorika, ale nakonec dostane od Ferdinanda, krále aragonského, titul guvernéra Floridy a s ním úkol osídlit tuto divokou zemi.

Jenže pokus o kolonizaci selže, místní kmeny Kalúza kladou tuhý odpor a dokonce podnikají protiútoky. Při jedné takové potyčce je Ponce de León raněn, urychleně převezen na Kubu, kde nakonec umírá.

Takže co ten pramen mládí, ptáte se? 

Legendární viagra

Inu, podle legendy de León vedl své muže na Floridu právě za účelem hledání fontány mládí, legendárního pramene nebo studánky nebo jezírka, jehož magická voda zastaví vaše stárnutí nebo vás dokonce omladí. My pochopitelně víme, že je to úplná blbost. Co je ale zajímavější – i Ponce de León věděl, že je to úplná blbost.

Víte, nějakou legendu o prameni mládí mají téměř všechny kultury světa a objevuje se napříč staletími. Ve starých hebrejských textech, v arabských legendách, Indové mají svůj pramen mládí, dokonce v příbězích o Alexandrovi Velikém narazí Alexandr na řeku mládí. Tento mýtus je všudypřítomný. Podle nejrozšířenější verze měla tahle říčka pramenit v Ráji, a protože podle středověkého myšlení byl Ráj skutečné fyzické místo někde na planetě, dalo se najít obojí. Po několik staletí se věřilo, že Ráj leží někde za Svatou zemí, ale s objevem Amerik se začalo spekulovat nad tím, že by mohl ležet někde tam. A fontána mládí s ním. 

Jak už jsme říkali, de León měl spousty nepřátel jak za života, tak po smrti. Kolumbova rodina, respektive rodina Diega Colóna samozřejmě chtěla zdiskreditovat jakékoli úspěchy rivala patriarchy rodu, takže ještě za Leónova života šířili fámu, že conquistador na Floridě hledá „pramen mládí”, což byl dobový eufemismus pro viagru. Na tom by mimochodem nebylo nic až tak zvláštního, z toho by koukal významný profit. Ostatně sám Ferdinand Aragonský zemřel pár let před Leónem na předávkování španělskými muškami.

Tahle pomluva ale měla vykreslit Leóna jako zapšklého starého muže, který se žene za ješitným snem věčné erekce. Podle současných historiků je to úplná blbost. Nejen že Leónova expedice se nejspíš nikdy doopravdy nevydala do vnitrozemí, ale León s sebou celou dobu tahal svou milenku. Což… zní trochu zbytečně, pokud potřebujete viagru.

Teprve po desítkách let se vlivem překladů a dobových metafor z viagry stala doslovná fontána mládí. A díky tomu zná leckdo jméno Juan Ponce de León dodnes. Což je ironie, protože Diago Colón skutečně dal svému rivalovi nesmrtelnost, zatímco on sám je dnes téměř zapomenut.