Proroctví se naplnilo: Na biskupa v bílém smrtelně zaútočil atentátník

Přesně před 39 lety, 27. prosince 1983, se uskutečnilo jedno z nejpřekvapivějších setkání, jaké si vůbec lze představit. Za tureckým nájemným vrahem Ali Ağcou, který si ve věznici v italské Anconě odpykával doživotní trest za pokus o atentát na papeže Jana Pavla II., se přišel podívat muž, který měl být jeho obětí. Samotný papež…

Celý tento příběh musíme začít vyprávět od 13. května roku 1981. Polák Jan Pavel II. (vlastním jménem Karol Wojtyla) byl v té době jako první neitalský papež po 455 letech hlavou katolické církve už dva a půl roku. Toho dne projížděl ve svém (tehdy ještě nekrytém) papamobilu po Svatopetrském náměstí v Římě a žehnal návštěvníkům Vatikánu. Mezi nimi se skrýval Ali Ağca s poloautomatickou zbraní. Znenadání vypálil na hlavu katolické církve sérii ran, z nichž čtyři ho zasáhly. Další cíl minuly, ale dvě z nich poranily zahraniční turistky, přičemž Ann Odreová ze Spojených států byla zraněna vážně. U samotného papeže vyvolávaly největší obavy dva výstřely do spodní části břicha, které ho připravily o značné množství krve.

Ağca se dal na útěk, který měl krýt jeho komplic s výbušninou na odlákání pozornosti. Ten však nakonec zpanikařil a nálož vůbec nepoužil. Atentátníka tak zpacifikovala papežská ochranka za pomoci kolemstojících lidí a statečné jeptišky. Papež byl mezitím převezen do nemocnice, kde podstoupil čtyřhodinovou operaci, při níž mu lékaři kromě jiného udělali vývod z tlustého střeva. Ještě předtím obdržel poslední pomazání.

Po operaci se však začal jeho stav takřka zázračně zlepšovat. On sám věřil, že ho zachránila Panna Marie Fátimská, protože atentát se odehrál ve stejný den (13. května), kdy se měla o 66 let dříve zjevit třem prostým portugalským dětem. Celý tento podivuhodný příběh pak vyvrcholil o půl roku později (13. října 1917), kdy na poli u městečka Fátima vidělo 70 tisíc lidí na nebi neuvěřitelné světelné úkazy. Dodnes je tento předem ohlášený Sluneční zázrak považován za nejpodivuhodnější událost toho druhu v celém 20. století…

Ale zpět k atentátníkovi. Ten byl mnohokrát vyslýchán ve snaze zjistit, kdo za celou akcí stojí … ale nebylo to nic platné. Ağca neustále měnil výpovědi a záměrně si protiřečil. Jednou si ho prý najali radikální islamisté, podruhé íránský vůdce Chomejní, potřetí konzervativní kruhy přímo ve Vatikánu. Jako oficiální verze se nakonec začala uvádět akce naplánovaná sovětskou KGB a realizovaná za pomoci bulharské a východoněmecké tajné služby, na které se domluvily s tureckou organizací Šedí vlci (jejíž byl Ağca členem).

Návštěva Ali Ağci ve vězení třicet měsíců po atentátu trvala jedenadvacet minut. Papež, který už předtím prohlásil, že atentátníkovi odpustil, a poprosil věřící, aby se za něj modlili, pak nikdy neřekl, o čem s Ağcou hovořil. Omezil se na tato slova: „Mluvil jsem s ním jako s bratrem, který se těší mé důvěře. Co jsme si řekli, je tajemství mezi mnou a jím.“

Papež dále potvrdil, že Ali Ağca jednal na něčí objednávku, a řekl, že i atentátník považuje za zázrak, že papež útok přežil. Víc světla Jan Pavel II. do případu nevnesl, ale jeho vstřícný postoj způsobil, že doživotní trest Aliho Ağci byl posléze zmírněn a dnes je pětašedesátiletý Ağca opět na svobodě.

A abychom se nakonec oklikou vrátili k Panně Marii Fátimské: ta při svých setkáních odhalila dětem tři tzv. fátimská tajemství. Dvě byla dlouho známá (a obě se naplnila), ale třetí zůstávalo celá desetiletí uzamčeno ve vatikánském trezoru a spekulovalo se, že hovoří například o konci světa. Teprve v roce 2000 ho Jan Pavel II. odtajnil. Podle jeho vysvětlení proroctví říkalo, že na „biskupa v bílém“ bude veden smrtelný útok. A právě Ağcův atentát považoval papež za naplnění tohoto proroctví.

Mnozí lidé tomu dodnes nevěří. Nechápou, proč by v takovém případě papež souhlasil se zveřejněním až skoro 20 let po atentátu… Nicméně řádová sestra Lúcia dos Santos, která byla poslední žijící z trojice dětí, které si měly proroctví osobně vyslechnout, potvrdila papežovu verzi. Přesně tak jim to prý Panna Marie sdělila a přesně tak to také ona později sepsala.

Více o životě Karola Wojtyly se dozvíte v úvodním videu ze série Životy slavných.