Felix Jusupov s manželkou

Felix Jusupov s manželkou Zdroj: wikimedia commons

Felix Jusupov s manželkou
Karikatura Rasputina
Rasputin
Grigorij Jefimovič Rasputin byl ruský mystik, který měl velký vliv na poslední ruské vládce z dynastie Romanovců.
4
Fotogalerie

Bohatý šlechtic, výstřední playboy a Rasputinův vrah. Před 135 lety se narodil kníže Felix Jusupov

Život a smrt ruského mužika Grigorije Jefimoviče Rasputina jsou opředeny mnoha legendami. Tento „ďábelský mnich“ holdoval alkoholu a prostopášnému životu, na straně druhé se mu díky jeho schopnostem hypnózy a sugesce podařilo dostat a především usídlit se na dvoře ruského cara Mikuláše II. a jeho ženy Alexandry Fjodorovny a ovlivňovat tam významná státní rozhodnutí. Tím, jak rostl jeho vliv na carskou rodinu, rostl i okruh jeho nepřátel. Mezi ně patřil i kníže Felix Jusupov, který byl hlavním strůjcem Rasputinovy vraždy v samotném závěru roku 1916. Od jeho narození dnes uplynulo 135 let.

Jusupov, celým svým jménem Felix Felixovič kníže Jusupov, hrabě Sumarokov-Elston, se narodil 23. března 1887 (podle tehdy v Rusku platného juliánského kalendáře 11. března) v Petrohradě. Jeho rodina patřila mezi nejbohatší v celém carském Rusku, když vydělala závratné jmění v těžebním průmyslu a kožešnictví při osidlování Sibiře. Mladý Felix zdědil závratný majetek po svém bratrovi Nikolaji Felixoviči, který byl zabit v souboji. V letech 1909 až 1912 studoval na univerzitě v Oxfordu.

Velkou pozornost na sebe Felix Jusupov strhl, když se 22. února 1914 oženil s neteří samotného cara Mikuláše II., s princeznou Irinou Alexandrovnou. „Muselo“ se tomu ale trochu pomoci. Felix byl známý nejen tím, že žil výstředně jako playboy, ale též nosil dámské oblečení a také měl sexuální vztahy jak se ženami, tak s muži. Do ženění se příliš nehrnul, jeho matka Zinaida Nikolajevna Jusupovová však na ženitbě trvala, protože Felix byl její jediný syn a ona si přála zachovat rod. Ani Irina zpočátku se sňatkem nesouhlasila, po setkání s Felixem ale názor změnila.

Sňatek s Felixem původně organizovali především nevěstini rodiče, kteří ale nevěděli o tom, že kníže Felix „je i na muže“. Když se k nim ale tyto zvěsti donesly, chtěli plánovaný sňatek odvolat. V tu chvíli projevil zájem o Irininu ruku i Dmitrij Pavlovič Romanov, syn Pavla Alexandroviče a princezny Alexandry Řecké a Dánské. Irina se ale rozhodla, že si Felixe chce vzít, a rodiče nakonec přesvědčila, aby sňatek nerušili. Irina musela před svatbou podepsat smlouvu, že se vzdává všech nároků na trůn, protože si bere nečlena carské rodiny. Jusupov později ve svých pamětech napsal, že jeho nastávající manželka si s tím prý příliš starostí nedělala. Traduje se, že Irina dostala jako svatební dar i 29 nebroušených diamantů od samotného cara Mikuláše II.

Když vypukla 1. světová válka, byli novomanželé Irina a Felix na svatební cestě v Evropě a pár musel zůstat v Berlíně. Irina požádala svoji sestřenici Cecílii Meklenburskou, aby se za ně přimluvila u svého tchána, německého císaře Viléma, který by jim mohl dovolit vrátit se do vlasti. Císař Vilém ale jejich prosby odmítl a místo odjezdu jim nabídl několik venkovských sídel pro přečkání války v Německu. Následně Felix apeloval na španělského velvyslance, díky čemuž se mu podařilo dosáhnout návratu do Ruska přes neutrální Dánsko a Finsko. K probíhající válce byl však netečný. Zatímco většina mužských členů carské rodiny se aktivně zapojila do války, Felix dělal vše pro to, aby se nasazení vyhnul. Necelý rok po svatbě, 21. března 1915 se páru narodil jediný potomek, dcera Irina.

Nyní se oklikou vraťme k Rasputinovi. V průběhu válečného roku 1916 v Petrohradě gradovaly fámy a negativní zvěsti o Rasputinovi, které se dostaly i k manželům Jusupovovým. Felix, který byl přesvědčený o tom, že zhýralý opilec a mystik Rasputin ničí celou zemi, se spojil s velkoknížaty Dmitrijem Pavlovičem a Nikolajem Michajlovičem, antisemitským poslancem Státní dumy Vladimirem Mitrofanovičem Puriškevičem a lékařem Stanislavem Lazovertem a společně si dali za cíl nenáviděného muže zlikvidovat. Jusupov si údajně Rasputina najal a docházel k němu s prosbou o to, aby ho zbavil jeho chuti na sex s muži, a on si tak spokojeně mohl užívat manželství s Irinou.

Na večer 30. prosince 1916, kdy se měla plánovaná vražda odehrát, Felix pozval Rasputina do svého bytu. Zde se měl Rasputin setkat s Irinou, kterou chtěl svést. Byla to však léčka. Irina totiž byla v tu dobu na Krymu, a ačkoliv o akci věděla, nesouhlasila s ní. Podle tradované legendy se spiklenci snažili Rasputina otrávit cyankáli ve víně a koláčích, ale jed na něj nepůsobil. Poté jej postupně střelili do břicha, do zad, do hlavy a následovně jeho tělo vhodili do řeky Něvy. Přestože měl být těžce intoxikován a vážně postřelen, příčinou Rasputinovy smrti bylo utonutí v řece Něvě.

Již krátce po zdařené vraždě se car dozvěděl o vinících a Felixe Jusupova a Dmitrije Pavloviče poslal do vyhnanství: Jusupova na odlehlý statek v Bělogorodské oblasti, Dmitrije Pavloviče do oblasti Perského zálivu. Přestože za Dmitrije intervenovalo hned několik členů carské rodiny, musel zůstat ve vyhnanství. To mu ale paradoxně po vypuknutí revoluce v zemi zachránilo život. Jusupovova manželka Irina původně chtěla odjet s manželem do jeho vyhnanství, ten jí ale navrhl návrat do Petrohradu za matkou a ona jej poslechla.

Po carově abdikaci na trůn v březnu 1917 se Felix Jusupov opět připojil k manželce a chystali se na kvapný odchod ze země. Před plánovaným odchodem si s sebou ještě odvezli dva obrazy od Rembrandta, cenné šperky a peníze. Tříčlenná rodina se dostala na Krym, kde se nalodila na válečnou loď. Dále pokračovali do Itálie a později do Francie, přičemž při cestě přes Itálii, kde neměli vízum, jim pomohl svatební dar od Mikuláše II.. Carskými diamanty totiž lehce podplatili úředníky.

Po krátkém pobytu v Londýně se roku 1920 Felix a Irina vrátili do Francie a koupili dům v Boulogne-Billancourt, kde prožili většinu života a založili módní obchod Irfé. Felix se mezi ruskými emigranty proslavil svou finanční štědrostí. Takové rozhazování peněz ale nakonec vedlo k tomu, že z rodového majetku nezbylo skoro nic. Dne 27. září 1967 ve věku 80 let Felix Jusupov v Paříži zemřel.