Jackie na pohřbu svého manžela s dětmi.

Jackie na pohřbu svého manžela s dětmi. Zdroj: Profimedia.cz

Tady se ještě smála, ale zpackaná lobotomie z Rosemary zanedlouho udělá trosku.
John junior v Oválné pracovně Bílého domu se svým otcem prezidentem Johnem F. Kennedym.  (Foto Profimedia)
Rosemary Kennedyovou  (vpravo) rodina přiměla k lobotomii.
Robert Kennedy se stal obětí atentátu
Chvíle před útokem na Johna F. Kennedyho, kdy mu útočník prostřelil hlavu.
7
Fotogalerie

Kletba rodu Kennedyů: Vraždy, pády letadel i lobotomie

Všichni víme, co se stalo v roce 1963 v Dallasu. Jak moc to otřáslo Amerikou a světem. Ale JFK i jeho tragická smrt se s odpuštěním dali tak trochu očekávat. Kennedyové mají ve zvyku umírat předčasně. Ostatně Teddy Kennedy říká: „Někdo tam nahoře nás nemá rád.” 

Přesně před dvaadvaceti lety 16. července 1999 v půl deváté večer se z letiště Essex County Airport jen několik desítek mil od Manhattanu zvedlo malé letadlo Piper Saratoga. Šestimístný vrtuláček mířil na Martha’s Vineyard Airport. Na palubě byli tři lidé. Tehdy osmatřicetiletý John F. Kennedy junior, jeho žena Carolyn Bessetteová a její sestra Lauren. Plán byl, že Kennedy vysadí Lauren na Martha’s Vineyard a bude pokračovat se svou ženou do státu Massachusetts, kde se vdávala jeho sestřenice. 

Stres, kotník, počasí 

Pět minut po desáté večerní vyslal dispečer letiště na Martha’s Vineyard zprávu, že Kennedyho letadlo nedorazilo podle plánu. Ve čtvrt na tři ráno byla upozorněna pobřežní stráž a ta taky ve čtyři hodiny ráno vyhlásila pátrání podél pobřeží. Celá severovýchodní smetánka si několik dní hryzala nehty, prezident Bill Clinton osobně volal Kennedyům s tím, že na ně myslí. Rodina zůstávala optimistická, zatímco oficiální místa byla více a více skeptická. 

Loď Rudy, která se účastnila pátrání, našla díky sonaru trosky Saratogy 19. července a dva dny nato se potápěči potopili k vraku, aby vyzvedli těla JFK mladšího a obou sester Bessettových. Následná pitva prokázala, že všichni tři zemřeli při nárazu. 

Během vyšetřování vyplula na povrch spousta důvodů, které mohly vést ke katastrofě. Kennedyho trápil stres v práci i v rodině, nedávno si zrakvil kotník a musel na operaci, nepodařilo se mu naladit správnou frekvenci a teoreticky ani neměl být ve vzduchu… Tedy, JFK jr. měl povolení létat v dobré viditelnosti a tu noc nebyla technicky vzato viditelnost špatná. Ale supr taky nebyla. Orgány nakonec došly k tomu, že vinou prostorové dezorientace ztratil Kennedy vládu nad letadlem a poslal ho nosem napřed na hladinu oceánu. 

Kletba rodu

Nemluvili bychom ale o kletbě rodu Kennedyů, kdyby to byl jeden atentát a jeden pád letadla. Kdepak, za těch 80 let se toho v rodině stalo strašného vážně hodně. Jenom když zůstaneme u letadel, ano? V roce 1944 Joseph P. Kennedy, bratr pozdějšího prezidenta JFK, zemřel během záhadné exploze svého letadla nad Anglií. Jejich sestra Kathleen Kennedyová zemřela při pádu letadla o čtyři roky později ve Francii. Rodiče Ethel Kennedyové (to byla švagrová prezidenta JFK) zemřeli v padesátém pátém, když se jejich letadlo zřítilo v Oklahomě. A o devět let později další z bratrů Kennedyových Ted přežil pád letounu do jablečného sadu. Z vraku ho vytáhli na poslední chvíli, měl zničená záda, proraženou plíci a ohromný počet zlomenin. Byl v nemocnici půl roku a slavně se nechal slyšet, že „nás někdo tam nahoře nemá rád”. A John F. Kennedy mladší, jak už bylo řečeno, zahynul při letecké havárii v roce 1999. A to byla jen letadla.

V šedesátém třetím velice slavně zastřelili prezidenta Johna Fitzgeralda Kennedyho, jen pár měsíců poté, co mu zemřel novorozený syn. O pět let později zastřelili Bobbyho Kennedyho (další bratr), v době, kdy byl velmi nadějným kandidátem na prezidenta. Zastřelil ho palestinský radikál. Pak tady máme dvě předávkování drogami. Jedno z roku 2019, to byla nešťastná náhoda. Bobbyho vnučka Saoirse Roisin Kennedy Hillová. A jedno možná úmyslné, to byl prezidentův syn David. Měl za sebou těžký život, otce mu zastřelili ve dvanácti, po autohavárii si navykl na silné léky proti bolesti. V roce 1984 byl u toho, když jeho babi dostala mrtvici. Tu noc se David předávkoval. 

 

Umí vůbec normálně umřít?

Výše zmíněnou bouračku mimochodem způsobil řidič vozu Joseph P. Kennedy II. Kennedyové vůbec rádi bourají. V roce 2006 to kongresman Patrick J. Kennedy napálil do kasáren v centru Washingtonu. Pod vlivem pochopitelně. Jo a v '69 sjel Ted Kennedy z mostu do vody a v řece zemřela jeho osmadvacetiletá sekretářka. Ano, ten samý Ted, který přežil pád letadla. A ve svém vyjádření znovu zmínil kletbu rodu Kennedyů. 

Máme tady další a další. Rok 1997, Bobbyho syn Michael umírá na lyžích poté, co to napálil do stromu. Před deseti lety zemřela Kara Kennedyová, nečekaný infarkt ve fitku. Loni se utopila Maeve Kennedy McKeanová, Bobbyho vnučka, i se svým osmiletým synem.

A kdyby vám to přece jen přišlo málo, ještě zmíníme sestru JFK Rosemary. Rodina ji v jejich třiadvaceti letech přinutila podstoupit lobotomii. Chtěli tak zmírnit její výkyvy nálad a výbuchy vzteku. Způsobili ovšem snížení její inteligence na úroveň dvouletého dítěte. Ta se tedy dožila 86 let a vůbec bychom se nedivili, kdyby to byla ona, kdo rodinku v roce 1941 před zákrokem proklel.    

Nebo Edward Kennedy, kterému v 70. letech ve 12 letech, museli amputovat nohu kvůli rakovině kostí. 

Takže… jo. Nejspíš je někdo tam nahoře vážně nemá rád.