Protesty z minulých let jsou pryč

Protesty z minulých let jsou pryč Zdroj: ČTK

Protesty z minulých let jsou pryč
Protesty z minulých let jsou pryč
Co přijde po roce 2047,  až skončí garance autonomie Hongkongu?
23. výročí předání Hongkongu Číně a vlna protestů (1. 7. 2020)
23. výročí předání Hongkongu Číně a vlna protestů (1. 7. 2020)
11
Fotogalerie

Čtvrt století před dohodnutým termínem cupuje Čína autonomii Hongkongu na cucky

Je to čtyřiadvacet let, co Británie po vzájemné dohodě nechala Hongkong Čínské lidové republice s tím, že na dalších 50 let bude město operovat pod systémem „jedné země, dvou států”. Tedy že si Hongkong zachová svou autonomii, měnu, svobodu a všechny tyhle západní demokratické srandy. Čína všechno odkývala, ale evidentně se jí nechtělo čekat. U příležitosti výročí je to až strašidelné vidět. 

Čas na rychlé kontextové okénko! Jak jistě víte, Hongkong byl v podstatě poslední velkou britskou kolonií. Koruna ho vlastnila přes 150 let a řada místních Brity zcela upřímně nenáviděla. Měli k tomu hromadu důvodů, mezi nimi například to, jak celé slavné impérium vytvářelo ze svých asijských „spoluobčanů“ závisláky na opiu, aby si vytvořilo dostatečně stabilní drogový trh. 

Velká část obyvatel města tedy chtěla ve druhé polovině 20. století ze Spojeného království pryč. Jenže jedinou druhou možností bylo přidat se k Číně, což taky neznělo úplně růžově. Britům se do předávky moc nechtělo, ale protože posledních 50 let se zbavovali pěkně jedné své kolonie za druhou, řekli si: „No co, stejně už je čas.” Ale dohodli se s Čínou, že Hongkong zůstane místem svobodného obchodu, demokracie a částečné autonomie. V podstatě měl Hongkong zůstat civilizovaným místem alespoň na dalších 50 let. 

Předání proběhlo o půlnoci ze 30. června na 1. července 1997, na YouTube můžete vidět dojemné záběry, jak poslední britská posádka za doprovodu dud hrajících Valčík na rozloučenou odchází směrem k přístavu a prší… No prostě velký historický moment. Byla to symbolická tečka za „Impériem, nad nímž slunce nezapadá”, ale Čína měla do roku 2047 ponechat Hongkong tak, jak byl. 

Asi vás nepřekvapí, že to tak nedopadlo. 

Video placeholde
Odchod Britů z Hongkongu • YouTube@Rototeam

Plíživý proces 

Hongkong měl ale poměrně rychle poznat, že zatímco Spojené království dávno není tou zemí, která vykořisťovala polovinu světa, aby měla na čaj, Čína je pořád tou zemí, která v Kuang-Si umučila 150 000 lidí, protože někteří z nich neměli dostatečně rádi strýčka Maa. 

Nicméně představitelé čínského režimu jsou možná zrůdy, ale nejsou hloupí. Čínský politický vliv se do Hongkongu vléval velice postupně a po dvě dekády v městské politice sílila pozice pročínských „loajalistů”, zatímco prodemokratičtí politici pomalu slábli. Jenomže proces neběžel tak rychle, jak si Peking představoval, a to nás vede k loňskému a předloňskému roku. 

Tehdy přišli Číňané s novým zákonem o národní bezpečnosti, který je velice přísný a zároveň velice vágně napsaný, což je pro Čínskou lidovou republiku pochopitelně mimořádně výhodné. V extrémních případech můžete dostat i doživotí za „teroristickou činnost”, ale pod terorismus se tam toho vejde strašně moc. A už se tam toho taky strašně moc stihlo vejít. 

Jakmile se začalo o zákonu diskutovat, městem začínaly otřásat masivní protesty, demonstrace, které čítaly stovky tisíc osob. A hongkongské autority se s tím pochopitelně snažily něco dělat. Když je ale proti vám celé město, moc toho udělat nejde. Alespoň to si mysleli v Hongkongu. Pak pevninské Číně došla trpělivost, a jakmile bezpečnostní zákon prošel, začala čínská policie zametat ulice. Ve velkém. Využili koronavirových restrikcí, zakázali jakékoli shromažďování a přiškrtili tok informací, takže nikdo nevěděl, jestli jeho kamaráda doma nesbalili. A většinou sbalili, policie zatýkala v karanténách jak na běžícím páse. Na protestech i doma. V jednom případě policie zatkla šestnáctiletého chlapce, protože mával špatnou vlajkou. Učitelé odsouzení k distanční výuce se začali třást strachy, protože každé jejich slovo najednou bylo monitorováno rodiči dětí. 

Jestli si myslíte, že jste měli mizerný rok 2020, tak určitě mohl být horší.

2021

A to nás přivádí k letošku. V Hongkongu v podstatě nezbyla jakákoli politická opozice. Je to asi týden, co pět set čínských policistů vpadlo do redakce posledních prodemokratických novin, zatkli vedení a noviny přestaly vycházet. Lidé, kteří byli zatčeni loni pod novým zákonem, se konečně dostávají k soudu. První soud se koná bez poroty a v evidentně cinklém procesu. Tisíce lidí utíkají z města… a řadu z nich Číňané zatýkají.

Možná jste zaslechli, že Boris Johnson nabídl azyl všem hongkongským občanům, kteří mají pořád platný devadesátkový pas, a vypadá to na velká čísla. Podle Bloombergu v roce 2021 prodají utíkající občané nemovitosti za 26 miliard dolarů. Británie očekává příjezd nějakých patnácti tisíc domácností. 

Ve městě vládne strach, cenzura a okovaná bota totalitního režimu. Na rozdíl od všech předchozích let poslední dekády, letos na výročí předávky města asi žádné demonstrace nebudou. Hongkong prohrál.