Havel na Hrad! Prezidentské volby, Praha, prosinec 1989. Autor: Karel Cudlín

Havel na Hrad! Prezidentské volby, Praha, prosinec 1989. Autor: Karel Cudlín Zdroj: Czech Top Photo/Daniela Mrázková

Nácvik útoku pěchoty. Autor: Jindřich Bišický
Polní důstojník podává hlášení telefonem Kapsch rakouské výroby. Autor: Jindřich Bišický
Praha, 9. května 1945. A pojednou byl všude klid… Domy v Celetné ulici ještě hoří… Staroměstská radnice už navždy zůstane torzem. Autor: Josef Zeman
Pieta, z cyklu Padl v posledních vteřinách války, Praha, 10. května 1945. Autor: Tibor Honty
21. – 22. srpna 1968. Ulice a náměstí většiny českých a slovenských měst, stejně jako v Praze, se proměnily v absurdní scény. Autor: Antonín Nový
32
Fotogalerie

Unikátní snímky ke 100. výročí republiky: Havel při podpisu Charty, syn Alfonse Muchy ve válce

Tento rok se nese v duchu oslav stého výročí vzniku samostatného Československa, které vyvrcholí právě v říjnu. Vzpomínání na uplynulé století i osudové osmičkové roky by mohla pomyslně uzavřít výstava Osudové chvíle Československa – obrazový příběh století. Bude k vidění na Staroměstské radnici od 5. 10. do 11. 11. Je výjimečná tím, že nesestává z notoricky známých popisných fotografií, ale naopak z často zapadlých, náhodou objevených negativů. Jedinečný obrazový příběh tvoří práce známých fotografů, ale také zcela překvapivých osobností, jako je kapitán Jaroš.

Snímky jsou silně emotivní. Výstava si také klade za cíl vyprávět, nikoliv mapovat. Zachycuje klíčové momenty stoleté samostatné historie. V sérii vás zasáhne například svědectví o protestní mobilizaci po Mnichovské dohodě, které zanechal donedávna neznámý Erich Auerbach, literární kritik židovského původu. Na východní frontu druhé světové války vás zavedou negativy samotného kapitána Otakara Jaroše, který padl v bitvě u Sokolova.

Z modernější historie se můžete podívat pod ruce třeba Václavu Havlovi, jak podepisuje Chartu 77 anebo jak stojí v roce 1979 na jevišti při interpretaci své vlastní hry Audience. Paradoxy mezi oficiálním a disidentským Československem za normalizace na negativy zapsala třeba proslulá fotografka Dana Kyndrová. Český příběh sahá až do nedávné minulosti. Zachycuje také stopy zbylých dvou českých prezidentů Václava Klause a Miloše Zemana.