Minibar by José Andrés, Washington DC, USA (550 dolarů pro dva, 20-25 chodů)

Minibar by José Andrés, Washington DC, USA (550 dolarů pro dva, 20-25 chodů) Zdroj: Facebook / Business Insider

33. Osteria Francescana, Modena, Itálie (478 dolarů pro dva, 9 chodů)
31. -32. Quay, Sydney, Austrálie (490 dolarů pro dva, 9 chodů)
31. - 32. O Ya, Boston, Massachusetts, USA (478 dolarů pro dva, 24 chodů)
30. Addison at the Grand Del Mar, San Diego, California, USA (500 dolarů pro dva, 10 chodů)
29. Blue Hill at Stone Barns, Pocantico Hills, New York, USA (516 dolarů pro dva, počet chod se liší)
33
Fotogalerie

33 nejdražších degustačních menu světa. Podívejte se!

Je libo molekulární kuchyni na středověkém hradě ve Švýcarsku? Exkluzivní menu od jednoho z nejslavnějších sushi masterů, jednadevadesátiletého Jiro Ono v Tokiu? Nebo snad langustové ravioli a krém z foie gras ve stínu kaštanů pařížské Le Pré Catelan? Třešničkou na dortu by nakonec mohla být tříhodinová degustace s projekcemi, neonovými stoly a experimenty v restauraci Sublimotion na španělské Ibize. To vše za lidové ceny v rozmezí od deseti do sedmdesáti tisíc korun v rámci degustačních menu pro dva. Podívejte se na žebříček 33 nejdražších a nejlepších menu světových restaurací, které zveřejnil Business Insider.

Mezi třiatřicítkou restaurací nabízejících nejdražší degustační menu na světě je čtrnáct amerických podniků a šest francouzských. Po dvou má Švýcarsko, Itálie a Japonsko, zatímco Španělsko, Čína, Monako, Maledivy, Austrálie, Hong Kong a Velká Británie mají každá jednoho zástupce.

Mnohé restaurace připravují individualizovaná menu, většina sází na světoznámé šéfkuchaře a některé obměňují kompletní menu každý den. Počet chodů se pohybuje mezi pěti a pětadvaceti a hodování většinou trvá mezi dvěma a čtyřmi hodinami.

Gurmáni si na speciálních menu mohou pochutnat v netradičních prostředích, často je v nabídce živé sledování přípravy menu. Vítejte ve světě vysoké gastronomie. Jak říká Zdeněk Pohlreich, o těchto gastro zážitcích byste domů dlouhý dopis určitě napsali!

Žebříček najdete ve fotogalerii: