Projekt vertikálního lesa v Nankingu. Autorem je italský architekt Stefano Boeri

Projekt vertikálního lesa v Nankingu. Autorem je italský architekt Stefano Boeri Zdroj: http://www.stefanoboeriarchitetti.net/

Projekt vertikálního lesa v Nankingu vytvořil italský architekt Stefano Boeri
Projekt vertikálního lesa v Nankingu vytvořil italský architekt Stefano Boeri
Projekt vertikálního lesa v Nankingu vytvořil italský architekt Stefano Boeri
Projekt vertikálního lesa ve švýcarském Lausanne
Projekt vertikálního lesa ve švýcarském Lausanne
10
Fotogalerie

V čínském Nankingu roste vertikální les. Město tak chce bojovat se smogem

V centru čínského Nankingu staví mrakodrap osázený stromy, které mají pohlcovat zplodiny a vypouštět do ovzduší kyslík. Projekt takzvaného vertikálního lesa, který nese název Green Towers, bude prvním svého druhu v Asii. Nanking tak bojuje se smogem, se kterým se potýká většina velkých čínských měst.

Projekt vertikálního lesa roste v hustě zalidněném centru Nankingu a představuje dvě různě vysoké budovy podle návrhu italského architekta Stefana Boeriho. V první 200 metrů vysoké věži bude kromě muzea a soukromého klubu také škola architektury s důrazem na ekologické stavby. V druhé stometrové věži bude hotel Hyatt s 250 pokoji.

Video placeholde
Časosběr ukazuje, jak se Peking halí do smogu • Facebook.com/Chas Pope

Stěny obou budov budou pokryté více než tisícovkou stromů různých druhů. Zbylá volná místa pokryje asi 2500 menších keřů a rostlin. Zelený "kryt" budovy má podle odhadů vyprodukovat každý den asi 60 kilogramů kyslíku. Zároveň rostliny by měly pohlcovat asi 25 tun oxidu uhličitého ročně. Stavba má být hotová v roce 2018. 

Čínský Nanking se stane teprve třetím městem, které bude mít vertikální les. Architekt Boeri má za sebou podobnou dvojici věží také pro italské Miláno. Stavba s názvem Bosco Verticale začala v roce 2009 a byla dokončena v roce 2014. Další projekt vzniká ve švýcarském Lausanne. Zdejší rezidenční dům dostal přezdívku La Tour des Cedres (česky cedrová věž), protože je pokryt především cedry. Vertiklní les v Nankingu je ale zatím největší.

Více o smogu v Číně čtěte zde >>>