Ivana Zemanová v roce 1993 a 2016

Ivana Zemanová v roce 1993 a 2016 Zdroj: ČTK/KPR/koláž reflex.cz

1993: Miloš a Ivana si řekli své ano 2. července na Novoměstské radnici
1993: První novomanželské políbení Miloše Zemana a jeho Ivany, rozené Bednarčíkové
1994: Miloš Zeman s manželkou Ivanou a jejich dcerou Kateřinou
1999: Nesmělá Ivana a si na roli manželky premiéra musela zvykat
2001: Miloš Zeman s manželkou po boku při státní návštěvě Indie
24
Fotogalerie

Z „šedé myši“ sebevědomou první dámou. Podívejte se, jak se Ivana Zemanová změnila za 23 let po boku svého manžela

Jejich příběh se začal psát roku 1993, kdy si řekli své ano. Od té doby zná svět Ivanu Zemanovou jako manželku Miloše Zemana, tehdy předsedy ČSSD. V roce 2002 se stala manželkou premiéra a v roce 2013 manželkou prezidenta. Její životní příběh má ale víc kapitol, než je funkce "profesionální manželky". Podívejte se, jak se za necelé čtvrt století Ivana Zemanová změnila. 

Ivana se narodila v roce 1965 do česko-slovenské rodiny. Její otec Pavel Bednarčík byl politický vězeň, který o tři roky později zemřel, zřejmě na následky ozáření v uranových dolech. Ivana vyrůstala na Vysočině, kde vystudovala gymnázium. V osmdesátých letech začala studovat Masarykovu univerzitu, ale studia nedokončila. Během psaní diplomové práce v roce 1990 se seznámila s o dvacet let starším prognostikem a poslancem Milošem Zemanem. A protože zaznamenala jeho veřejné postesknutí, že mu chybí sekretářka, opustila školu a začala pracovat pro něj.

Netrvalo dlouho a z pracovního vztahu se vyklubal vztah osobní. V roce 1993 Ivana otěhotněla a za Miloše Zemana se provdala. Pro něj to bylo již druhé manželství, to první s manželkou Blankou skončilo už v roce 1978 a Zeman z něj má syn Davida, který se dlouhodobě straní veřejného života. Své ano si manželé Zemanovi řekli 2. srpna 1993 na Novoměstské radnici. V roce 1994 se jim narodilo jejich jediné dítě - dcera Kateřina.

Žena premiéra a oddělené manželství

V roce 1998 a v bouřlivých časech opoziční smlouvy se z Miloše Zemana stal premiér. I když s ním Ivana absolvovala několik zahraničních návštěv a pravidelně spolu vyráželi k volbám, do veřejného života se příliš nehrnula. Z tohoto období tak existuje poměrně málo fotek a na všech figuruje budoucí první dáma spíše v pozadí.

Velký zlom v životě manželů Zemanových nastal v roce 2002. Zeman už v roce 2001 oznámil, že se nemá zájem stát se znovu premiérem a po volbách odejde do ústraní. Tak se i stalo a i když volby v roce 2002 ČSSD vyhrála, předsedou strany i premiérem se stal Vladimír Špidla. Manželé Zemanovi v té době začali žít odděleně a jejich manželství se stalo spíše formálním. Zatímco Miloš spřádal plány na svou prezidentskou kandidaturu na Vysočině, Ivana vychovávala dceru Kateřinu v pražských Stodůlkách

Ve stínu vlastní dcery

Následujících 10 let žije Ivana téměř v anonymitě. Pracuje pro Ministerstvo kultury, soukromého dovozce vín a rok působí i ve správě Pražského hradu. Na veřejnosti se manželé téměř neukazují a objevují se pouze na několika málo akcích. To vše se změní v roce 2012, kdy se začíná rozjíždět prezidentská kampaň a Ivana z preferencí vytuší, že ji čeká zcela nová a zásadní životní role.

Konec kampaně a začátek prezidentského mandátu Miloše Zemana ale rámuje jiná žena, tzv. první slečna Kateřina. Ivana se na čas ocitá ve stínu své vlastní dcery, a i když je oficiálně první dámou, média o ní píší jako o šedé myši, která se publicitě vyhýbá. V závěru roku 2013 ale vypluje na povrch skandál, když se objeví fotky zachycující prezidentskou dceru na erotické párty. Kateřina tedy natrvalo mizí ze scény a Ivana konečně nastupuje na své místo.

Od roku 2014 je jako vyměněná. Organizuje vlastní akce, sama se účastní slavnostních zahájení různých společenských událostí, navštěvuje nemocnice, školy i vojenské základny. I když si ani teď nelibuje ve strhávání pozornosti, po boku prezidenta Zemana stojí pevně. Proměna z "šedé myši" na sebevědomou první dámu byla zdárně dokončena.