Kopec Krishnagiri, který tvoří jeden ze tří vrcholů pevnostního trojúhelníku, vypadá jak umělá navážka balvanů.

Kopec Krishnagiri, který tvoří jeden ze tří vrcholů pevnostního trojúhelníku, vypadá jak umělá navážka balvanů. Zdroj: Tomáš Stingl

Uvnitř Gingee je zachován původní chrám či sýpka, z většiny plochy ale už dnes udělali místní farmáři rýžoviště.
Opice jsou natolik protřelé, že se vůbec nebojí a hrození klackem nebo kamenem je drží tak tak v minimálním odstupu.
Kopec Krishnagiri, který tvoří jeden ze tří vrcholů pevnostního trojúhelníku, vypadá jak umělá navážka balvanů.
Uvnitř Gingee je zachován původní chrám či sýpka, z většiny plochy ale už dnes udělali místní farmáři rýžoviště.
Zbytky hradeb zarůstají tropickou vegetací a skrývá se v nich spousta zvířat, což přidává areálu na atmosféře.
38
Fotogalerie

Boj s přírodou: Starobylou indickou pevnost Gingee střeží armáda drzých opic

Obrovská citadela na jihu Indie je obehnána 13 kilometry hradeb. V historii se tu o vládu přetahovali Mughalové, Francouzi i Britové. Kdo se do dobře zachovaných zbytků starobylé pevnosti Gingee pokusí proniknout dnes, utká se s posledními obránci: armádou drzých opic.

Opatrně našlapujete po nakřápnutých hradbách. Ze spár mezi kameny se tu a tam klubou tropické keře. Do rozvalin se opírá slunce a je napjaté ticho. Přestože jste už hodinu nepotkali živáčka, máte pořád pocit, že vás někdo pozoruje. Respektive váš batoh. V něm je možná svačina. Opice vládnoucí v opuštěné indické pevnosti Gingee to vědí a zkusí ji stůj co stůj dostat.

Trója Východu

Britové prý tomu magickému místu říkali „Trója Východu“. Až takový obdiv si vysloužila velkolepá pevnost, která byla v některých etapách historie považována za prakticky nedobytnou. Rozlehlý obranný systém vystavěla v 15. a 16. století Vidžajanagárská říše, která v té době kontrolovala většinu jižní Indie. Stavitelé chytře využili profil krajiny. Z ploché, přehledné roviny tu trčí tři kamenité kopce. A na každém z nich tvůrci postavili menší, samostatnou citadelu. Všechny tři kopce pak spojili linií masivních hradeb. A to celé obehnali až 24 metry širokým vodním příkopem. Vznikl tak veliký a kompaktní pevnostní trojúhelník.

Kdo ho ovládal, kontroloval spolehlivě celou oblast. Gingee například dočasně získali muslimští dobyvatelé Mughalové, v 18. století pevnost obsadila nejdříve francouzská a později britská kolonizační vojska. Dnes je to už jen archeologická lokalita, kterou ovšem může návštěvník volně prozkoumávat. Vedle dobře zachovaných zbytků hradeb tu zůstala k vidění například i bývalá sýpka, staré vězení nebo chrám.

REPORTÁŽ SI PREČTĚTE NA WEBU E15.CZ >>>