Vlasta Burian byl oficiální tváří Zbrojovky Brno. Propagoval tak její roadster Z 4. Soukromě dával ovšem přednost amerikám.

Vlasta Burian byl oficiální tváří Zbrojovky Brno. Propagoval tak její roadster Z 4. Soukromě dával ovšem přednost amerikám. Zdroj: Zdeněk Vacek

Herečka Olga Scheinpflugová se Škodou Popular před vinohradskou vilou bratří Čapků. Koupi vozu financoval „Kačenka“, tedy Karel Čapek, který jej však – zejména kvůli Bechtěrjevově nemoci – neřídil.
Za Škodu Hispano-Suiza zaplatil T.G.M 280 000 korun. V květnu 1926 mu zástupci firmy předali automobil v Lánech.
Jeden z prvních českých závodníků hrabě Alexander Kolowrat byl natolik korpulentní, že se musely jeho závodní vozy odlehčovat. Sám se stal předlohou pro film Dědeček automobil.
Upír z Feratu – původně prototyp Škoda Super Sport – od základu přestavěný Theodorem Pištěkem pro natáčení slavného Herzova filmu.
Lída Baarová v reklamní kampani libeňské Pragy z koncernu ČKD. Naší největší prvorepublikové automobilky.
10
Fotogalerie

Hvězdy za volantem. Ty prvorepublikové i ty rudé. Vychází nový speciál Reflexu

Jak žily? A hlavně v jakých vozech jezdili Jiří Voskovec, Jan Werich (určitě největší milovník aut ze všech jmenovaných), Lída Baarová, Vlasta Burian, Oldřich Nový, Věra Ferbasová, Zdeněk Štěpánek a mnozí další? Letošní speciál Reflexu věnovaný automobilům se nese v retro stylu. Alespoň, lze-li za retro považovat období první republiky. Vracíme se totiž do života tehdejších hvězd.

Dalším z velkých témat nového speciálu jsou prezidentské limuzíny. Čtenář se dozví a hlavně si prohlédne, čím jezdili čeští a českoslovenští prezidenti. Jsou tu vozy Masaryka i Edvarda Beneše, speciální mercedes, který Háchovi k sedmdesátým narozeninám věnoval Hitler, pancéřovaný kolos Klementa Gottwalda, který vážil 4,4 tuny, takže pod ním bez ustání praskaly pneumatiky, ale i Havlův disidentský mercedes, jímž tehdejší disident jezdil přikulovat do trutnovského pivovaru. Nechybí ani detailní fotografická „reportáž“ z Husákova ZILu, této napodobeniny lincolnů amerických prezidentů, který se nedávno podařilo rekonstruovat do původní podoby.

Současnost zastupují profily nejuznávanějších světových designerů nebo rozhovor s šéfdesignerem mladoboleslavské Škody Jozefem Kabaněm.

Speciál Reflexu Hvězdy za volantem je k dostání za 79 Kč na všech místech, kde koupíte běžný Reflex.

Speciál Reflexu Hvězdy za volantemSpeciál Reflexu Hvězdy za volantem | Časopis Reflex