Freddie Mercury

Freddie Mercury Zdroj: Archiv / Facebook

Freddie Mercury
Freddie Mercury
Freddie Mercury
Freddie Mercury
Freddie Mercury
10
Fotogalerie

Nejslavnější uprchlík byl Freddie Mercury. Podívejte se na jeho fotky, než utekl z Afriky

Farrokh Bulsara se narodil v roce 1946 na východoafrickém ostrově Zanzibar. Když mu bylo 17 let, uprchli jeho rodiče společně s ním a jeho sestrou do Velké Británie před možnými pogromy, které probíhaly na ostrově po revoluci z ledna 1964. Bulsara se později stal jedním z nejslavnějších rockových zpěváků moderní doby pod jménem Freddie Mercury. A dodnes je veden v celosvětových seznamech jako jeden z nejprominentnějších uprchlíků 20. století.

Rodiče Mercuryho byli indičtí Pársové, kteří jsou vyznavači prastarého náboženství zoroastrismu. Pársové byli kdysi přitom také uprchlíky, emigrovali z Persie (dnešní Írán) v důsledku muslimských perzekucí většinou do Indie. V této asijské zemi ale dnes patří k nejvzdělanějším a nejbohatším komunitám. Trpí však velmi nízkou porodností a jejich počet se neustále snižuje.

Rodina Freddieho Mercuryho utekla do Británie v roce 1964. Tehdy na Zanzibaru vypukla levicová revoluce, po které byli pronásledováni a vražděni místní lidé arabského a jihoasijského původu. Počet obětí porevolučního řádění se velmi liší – zdroje na Zanzibaru uvádějí několik stověk obětí pogromů, arabské hovoří až o 20 tisících. Západní média odhadují počet zabitých na dva až čtyři tisíce osob.

Podívejte se na fotografie legendárního zpěváka skupiny Queen, když ještě žil na Zanzibaru a studoval v Indii.