Bollywood

Bollywood Zdroj: archiv

Alia Bhatt
Alia Bhatt
Anuška Šarma
Dípika Padukona
Dípika Padukone
20
Fotogalerie

Sex? Ano i ne. Nahota? Ano i ne. Galerie nejkrásnějších hereček Indie

Více než 1200 filmů ročně se vyrobí v indickém Bollywoodu, což jsou filmová studia v Bombaji. Místní zvyklosti jsou ovšem jiné, než v americkém Hollywoodu. Nejlepší a nejkrásnější herečky jsou sice slavné a hodně bohaté, ale zatím se nikde neukazují nahé, jak jsme zvyklí na Západě.

Dlouhá desetiletí navíc trvalo, než se v indických filmech mohly objevit polibky či dokonce náznaky sexu. Občas se tak už stane, ale odhalený bok či kousek ňadra vyvolá vždy velkou pozornost i odsouzení místních hinduistů i muslimů. Jenže doba se mění a s ní i chuť hereček a filmařů jít do něčeho odvážnějšího.

Indické filmové celebrity většinou žijí ve zbohatlických čtvrtích Bombaje, kde se rády ukazují na večírcích a na některých akcích se objevily i v průsvitných šatech. Nebo si některá z nich zapomněla vzít kalhotky, což lze po dohodě s místním bulvárem marketingově skvěle využít. Chtěly by se fotit klidně i nahé do časopisů, ale zvyklosti, tradice i určitý stupeň cenzury to nedovoluje. Stejně tak jsou zapovězeny explicitní sexuální scény ve filmech, i když už i v tomto případě padlo mnohé tabu a mnohé již bylo alespoň symbolicky naznačeno.

Jak to vlastně v Bollywoodu funguje, by nám mohl popsat odborník na všechny tyto otázky, ministr kultury Jiří Balvín, který studia v Bombaji minulý týden navštívil.