Putinovi kostlivci

Putinovi kostlivci Zdroj: midjourney_reflex.cz

Kdo jsou Putinovi kostlivci? Od začátku války podezřele zemřelo 25 vlivných Rusů. Prigožin je jen další v řadě

Západní novináři a politici přicházejí opakovaně se spekulacemi, zda není Vladimir Putin nemocný a zda to nemůže změnit situaci v zemi. Mezitím ale v Rusku dál za podezřelých okolností umírají důležití lidé, zatímco Putin úřaduje dál. Zda některé lidi nechává likvidovat přímo Putin, nebo je to práce jeho tajných služeb, či se jednalo o náhody, o tom se můžeme pouze dohadovat. Některé mají ale na svědomí i ukrajinské tajné služby. Tak či tak je seznam těchto osob od začátku války na Ukrajině už poměrně dlouhý. Může se jednat o stovky lidí. Vybrali jsme z něj 25 jmen. Jevgenij Prigožin, který zemřel v havarovaném letadle a v červnu vedl podivný puč proti Putinovi, je pouze jedním z nich, i když nejdůležitější.

Pokračování 2 / 26

Jevgenij Prigožin – 23. srpna 2023

Vedl soukromou vlivnou vojenskou Wagnerovu skupinu, která bojovala na Ukrajině, v Sýrii a v několika zemích Afriky. K Putinovi měl dlouho blízko, říkalo se mu dokonce „Putinův šéfkuchař“. Zahynul při letecké havárii soukromého letadla ve Tverské oblasti.

Jevgenij PrigožinJevgenij Prigožin | Foto: Telegram, Instagram, X

Pokračování 3 / 26

Dmitrij Utkin – 23. srpna 2023

Byl považovaný za zástupce Prigožina ve skupině Wagner, kterou spoluzakládal. Název skupiny prý vznikl podle něj, protože měl přezdívku Wagner. Býval důstojníkem speciálních sil GRU, ruské vojenské zpravodajské služby. Zemřel s Prigožinem ve stejném letadle.

Dmitrij UtkinDmitrij Utkin | Foto: Telegram, Instagram, X

Pokračování 4 / 26

Valerij Čekalov – 23. srpna 2023

Šéf ochranky Wagner Group, bývalý majitel společnosti Europolis a Prigožinův poradce. Zahynul při letecké havárii letadla ve Tverské oblasti s Prigožinem.

Valerij ČekalovValerij Čekalov | Foto: Telegram, Instagram, X

Pokračování 5 / 26

Jevgenij Makarjan – 23. srpna 2023

Jeden z vlivných členů skupiny Wagner, mělo se jednat o bodyguarda Jevgenije Prigožina. Zahynul při letecké havárii letadla v ruské Tverské oblasti společně s Prigožinem.

Jevgenij MakarjanJevgenij Makarjan | Foto: Telegram, Instagram, X

Pokračování 6 / 26

Kristina Bajkovová – 23. června 2023

Viceprezidentka ruské Loko Banky se zabila pádem z okna svého bytu v 11. patře v Moskvě. Osmadvacetiletá žena spadla ve stejný den, kdy Wagnerova skupina zahájila svoji vzpouru a postup na Moskvu.

Kristina BajkovováKristina Bajkovová | Foto: Telegram, Instagram, X

Pokračování 7 / 26

Grigorij Klinišov – 17. června 2023

Bývalý sovětsko-ruský fyzik byl jedním z tvůrců sovětské vodíkové bomby RDS-37. Byl nalezen mrtvý ve svém moskevském bytě. Podle oficiálních zpráv spáchal sebevraždu. Na těle měl „zranění krku charakteristická pro oběšení“.

Grigorij KlinišovGrigorij Klinišov | Foto: Telegram, Instagram, X

Pokračování 8 / 26

Arťom Barteněv – 8. června 2023

Dvačtyřicetiletý soudce jmenovaný Putinem byl nalezen mrtvý po pádu z 12. patra z okna svého bytu v Kazani. Toho rána měl soudit důležitý proces. Byl federálním soudcem, který předsedal správním a občanskoprávním případům.

Arťom BarteněvArťom Barteněv | Foto: Telegram, Instagram, X

Pokračování 9 / 26

Pjotr Kučerenko – 20. května 2023

Vysoce postavený ruský úředník zemřel poté, co onemocněl během letu z Kuby do Ruska. Tento státní tajemník a náměstek ministra vědy a vysokého školství se vracel s delegací z vládní cesty. Jeho letadlo nouzově přistálo v ruském městě Miněralnyje Vody, kde se ho lékaři snažili marně zachránit. Dříve veřejně kritizoval ruskou okupaci Ukrajiny, válku označil za „fašistickou invazi“ a posteskl si nad „stupněm brutalizace našeho státu“.

Pjotr KučerenkoPjotr Kučerenko | Foto: Telegram, Instagram, X

Pokračování 10 / 26

Igor Škurko – 4. dubna 2023

Přední ruský boss v energetickém průmyslu byl nalezen mrtvý ve své cele v sibiřském vazebním středisku poté, co byl obviněn z přijetí úplatku ve výši 5 000 liber. Byl náměstkem generálního ředitele energetické společnosti Jakutskenergo.

Igor ŠkurkoIgor Škurko | Foto: Telegram, Instagram, X

Pokračování 11 / 26

Vladlen Tatarskij – 2. dubna 2023

Známý ruský vojenský bloger, vlastním jménem Maxim Fomin, bojoval na východě Ukrajiny a byl velkým podporovatelem agresivní války. Zabila ho nastražená bomba v Petrohradě v kavárně, která patřila šéfovi Wagnerovy skupiny Prigožinovi. Podezření padá na ukrajinské tajné služby.

Vladlen TatarskijVladlen Tatarskij | Foto: Telegram, Instagram, X

Pokračování 12 / 26

Vjačeslav Rovnejko – 22. února 2023

Ropný magnát a pravděpodobně studenoválečný špion byl 22. února nalezen ve svém domě v bezvědomí a nepodařilo se ho oživit. Jeho dům se nacházel uvnitř elitní uzavřené komunity; žádné další podrobnosti o jeho smrti nebyly zveřejněny. Byl to někdejší zeť exprezidenta Borise Jelcina.

Vjačeslav RovnejkoVjačeslav Rovnejko | Foto: Telegram, Instagram, X

Pokračování 13 / 26

Marina Jankinová – 16. února 2023

Marina Jankinová, vedoucí oddělení finanční podpory ministerstva obrany pro Západní vojenský okruh, byla nalezena mrtvá poté, co v únoru vypadla z okna šestnáctipatrového věžáku v Petrohradě. Zastávala klíčovou roli ve financování války na Ukrajině.

Marina JankinováMarina Jankinová | Foto: Telegram, Instagram, X

Pokračování 14 / 26

Vladimir Makarov – 13. února 2023

Vysoce postavený ruský generál. Sedmasedmdesátiletý Makarov byl nalezen mrtvý v ruské vesnici Golikovo týden poté, co ho ruský prezident odvolal z funkce. Nepotvrzené zprávy uvádějí, že generál po svém odvolání upadl do hluboké deprese.

Vladimir MakarovVladimir Makarov | Foto: Telegram, Instagram, X

Pokračování 15 / 26

Dmitrij Pavočka - 26. ledna 2023

Bývalý manažer několika velkých ruských společností, včetně vesmírné korporace Roskosmos nebo Lukoilu, uhořel zaživa při požáru ve svém domě v Moskvě. Bydlel v 16. patře elitního mrakodrapu a požár údajně vznikl od cigarety.

Dmitrij PavočkaDmitrij Pavočka | Foto: Telegram, Instagram, X

Pokračování 16 / 26

Alexander Buzakov – 24. prosince 2022

Šéf ruských loděnic náhle zemřel na Štědrý den, příčina smrti nebyla uvedena. Dotyčná loděnice se sídlem v Petrohradě se specializuje na stavbu nejaderných ponorek. Buzakov zemřel den poté, co se zúčastnil slavnostního vypuštění nové diesel-elektrické útočné ponorky.

Alexander BuzakovAlexander Buzakov | Foto: Telegram, Instagram, X

Pokračování 17 / 26

Pavel Antonov – 24. prosince 2022

Ruský klobásový magnát Pavel Antov zemřel po pádu z okna hotelu Sai International v indickém městě Rajagada. Jeho smrt je považována za podezřelou kvůli předchozí kritice války na Ukrajině prostřednictvím aplikace WhatsApp. Pak Antov své prohlášení odvolal a zveřejnil zprávu, že podporuje prezidenta Putina.

Pavel AntovPavel Antov | Foto: Telegram, Instagram, X

Pokračování 18 / 26

Dmitrij Zelenov – 9. prosince 2022

Ruský miliardář a realitní magnát zemřel po pádu ze schodů během dovolené na francouzské Riviéře. Padesátiletému muži se při večeři s přáteli náhle udělalo špatně a po pádu ze schodů utrpěl kritické poranění hlavy. Zemřel v nemocnici v Nice.

Dmitrij ZelenovDmitrij Zelenov | Foto: Telegram, Instagram, X

Pokračování 19 / 26

Grigorij Kočenov – 7. prosince 2022

Významný grafický designér se smrtelně zranil pádem z balkonu ve městě Nižnij Novgorod na západě Ruska. Jedenačtyřicetiletý kreativní ředitel byl ve svém bytě, když k němu přijela policie, aby provedla prohlídku. Podle dostupných informací otevřel policii dveře, podepsal předložený příkaz k prohlídce, vyšel na balkon svého bytu a spadl.

Grigorij KočenovGrigorij Kočenov | Foto: Telegram, Instagram, X

Pokračování 20 / 26

Ivan Pečorin – 10. září 2022

Ředitel letectví Ruské korporace pro rozvoj Dálného východu a Arktidy zemřel poté, co loni v září vypadl z motorového člunu v Japonském moři. Tělo 39letého ruského podnikatele vyplavilo moře na břeh o dva dny později.

Ivan PečorinIvan Pečorin | Foto: Telegram, Instagram, X

Pokračování 21 / 26

Darja Duginová – 20. srpna 2022

Novinářka a propagandistka, dcera politologa Alexandra Dugina, označovaného za ideologa režimu Vladimira Putina. Zemřela, když s ní explodovalo auto, ve kterém jela. Cílem útoku mohl být její otec, ale ten na poslední chvíli změnil svoje plány a v autě nebyl. Podezřelá z atentátu je Ukrajina nebo ruská partyzánská skupina.

Darja DuginovaDarja Duginova | Foto: Telegram, Instagram, X

Pokračování 22 / 26

Jurij Voronov – 4. července 2022

Jednašedesátiletý generální ředitel dopravní společnosti Astra Shipping zemřel loni v létě na následky střelného poranění hlavy. Byl nalezen ve svém bazénu a poblíž byla nalezena pistole.

Jurij VoronovJurij Voronov | Foto: Telegram, Instagram, X

Pokračování 23 / 26

Sergej Protosenja – 19. dubna 2022

Ruský plynárenský magnát byl loni v dubnu nalezen oběšený na zábradlí v luxusním domě ve Španělsku, který si pronajal. Pětapadesátiletá manželka a dcera bývalého místopředsedy představenstva společnosti Novatek byly rovněž nalezeny mrtvé ve svých postelích, byly pobodány a nalezeny s tupými ranami po sekerách.

Sergej ProtosenjaSergej Protosenja | Foto: Telegram, Instagram, X

Pokračování 24 / 26

Vladislav Avajev – 18. dubna 2022

Viceprezident Gazprombank  byl nalezen mrtvý spolu se svou ženou a dcerou ve svém moskevském bytě pouhý den před Protosenjou. Podle zpráv kremelských médií zastřelil svou rodinu a poté spáchal sebevraždu, ačkoli jiné zdroje tvrdí, že vražda a sebevražda mohly být zinscenované.

Vladislav AvajevVladislav Avajev | Foto: Telegram, Instagram, X

Pokračování 25 / 26

Vasilij Mělnikov – 23. března 2022

Loni v březnu byl majitel společnosti MedStom, dodavatele zdravotnického vybavení, nalezen mrtvý ve svém domě v Novgorodu. Třiačtyřicetiletý Mělnikov byl spolu s manželkou a dvěma syny ubodán k smrti.

Vasilij MělnikovVasilij Mělnikov | Foto: Telegram, Instagram, X

Pokračování 26 / 26

Alexander Tjulakov – 25. února 2022

Náměstek generálního ředitele Gazpromu byl prvním vysoce postaveným ruským podnikatelem, který zemřel po vypuknutí války na Ukrajině. Jednašedesátiletý Alexandr Tyulakov byl nalezen mrtvý ve své garáži v Petrohradě ráno poté, co Rusko vtrhlo na Ukrajinu.

Alexander TjulakovAlexander Tjulakov | Foto: Telegram, Instagram, X