Isadora Duncan zcela transformovala do té doby tradiční balet.
Její muž spáchal po 17 letech manželství sebevraždu a ji samotnou zabil dlouhý šál, který se zamotal do kola kabrioletu, ve kterém jela, a zlomil jí vaz.
Isadora Duncan zcela transformovala do té doby tradiční balet.
Ji samotnou zabil dlouhý šál, který se zamotal do kola kabrioletu, ve kterém jela, a zlomil jí vaz.
Svůj tanec prezentovala originálním způsobem, který do té doby publikum nezažilo.
11
Fotogalerie

Tragické osudy primabalerín: Isadoře se děti utopily v Seině, jí pak šál v kabrioletu zlámal vaz

Za úspěšnou kariéru a věhlas po celém světě zaplatila Isadora Duncan životem plným tragických zvratů. Platila za přelomovou primabalerínu s osobitým tanečním stylem. Celý svět včetně Československa ji a její výrazový tanec miloval. Co to ale bylo platné, když ji pronásledovala smrt, kam se hnula. Zemřely jí všechny tři děti, milovaný partner a ji samotnou nakonec zabila jízda v kabrioletu.

Isadora Duncan pocházela z amerického San Francisca. Tanec nikdy nestudovala, už jako dítě ho spolu se svými sourozenci učila ostatní děti ze sousedství, čímž si i vydělávali na živobytí. Její absolutní ignorace a možná i neznalost pravidel klasického tance se projevily jako osobitý styl, který ji proslavil a vytvořil cestu scénickému a výrazovému tanci.

V Americe nenašla pochopení, a tak se přestěhovala do Evropy, později žila i v Sovětském svazu. Během tance si oblékala volné tuniky, které kolem ní při tanci vlály, boty nepoužívala vůbec. Její pohyb byl přirozený, plný skoků a běhu - zcela mimo pravidla klasického baletu.

Isadora měla tři děti se třemi různými muži. První dvě - syn a dcera - se utopily, když auto, ve kterém je vezla jejich chůva, vjelo do Seiny. Třetí dítě zemřelo krátce po porodu. Ze ztráty svých dětí se vzpamatovávala dlouhé měsíce. Později si začala románek s o osmnáct let mladším básníkem Sergejem Jeseninem. Za krátko se vzali, ale jejich láska velice rychle vychladla. Dva roky po rozchodu se Jesenin oběsil ve svém bytě v Moskvě.

Ani sama Isadora se nedočkala šťastného konce. Při vyjížďce v kabrioletu ve francouzském Nice se jí dlouhá šála zamotala do kola vozu. Isadoru šál vytáhl šílenou rychlostí z auta a zlomil jí vaz. Podle některých zdrojů jí náhle vytvořená smyčka hlavu téměř utrhla.