Jako typické šikanované dítě se Carrie svým trýznitelům pomstí.

Jako typické šikanované dítě se Carrie svým trýznitelům pomstí. Zdroj: LCC

Zakřiknutá Carrie White trpí doma i ve škole.
Jako typické šikanované dítě se Carrie svým trýznitelům pomstí.
Krvavý vtípek se středoškolákům těžce nevyplatí
Zakřiknutá Carrie White trpí doma i ve škole.
Doma Carrie trápí její nábožensky fanatická matka
20
Fotogalerie

Ikonické scény: Šikana a sexuální ponížení 17leté Carrie rozpoutá krvavá jatka na maturitním večírku

Byla to první adaptace Kingova knižního díla. A povedla se tak moc, že ji má King radši než svůj vlastní rukopis. Carrie je v mnoha ohledech výjimečný film, jako horor obzvlášť. Dala vzniknout subžánrům jako je slasher nebo horor s puberťáky v hlavních rolích. Pro mnoho režisérů včetně Scorseseho a Tarantina jde o jeden z jejich nejoblíbenějších filmů. A přitom je děj tak kouzelně jednoduchý - ačkoliv má Carrie nadpřirozené schopnosti, pravou hororovou řež odstartuje obyčejná šikana.

Mladičká Carrie snáší ústrky ze všech stran už příliš dlouho. Její bigotní matka jí ničí život, vrstevníci ve škole ji šikanují. Když dívka poprvé dostane menstruaci ve školní sprše, vysmějí se jí. Posledním hřebíčkem do rakve je pak krutý vtip na maturitním večírku, který končí s Carrie pokrytou prasečí krví. Asi se jí nemůžeme ani divit, že nakonec „vybouchla“.

Video placeholde
Ikonické scény podle románu Stephana Kinga • Videohub

Carrie s pomocí schopnosti telekineze způsobí ve škole požár, který přežije jen málokdo. Po cestě domů zabijí další lidi, nakonec zavraždí i svou fanatickou matku, načež sama umírá.

V hlavní roli se představila Sissy Spacek, herečka, jejíž děda Arnold A. Špaček pocházel z Moravy. Sissy byla do filmu i své role natolik zažraná, že se rozhodla předvést nejlepší možný výkon všemi dostupnými prostředky. Nejedla, takže zhubla asi sedm kilo, což na už tak hubené ženě bylo pořádně znát. Po celou dobu natáčení se stranila ostatních herců, aby byla ve své roli dost autentická. Když ji ve scéně s maturitním večírkem zlili umělou krví, tři dny, které natáčení trvalo, se nemyla, aby nevypadla z role.

Spacek dokonce svou smělostí dodala odvahu ostatním herečkám - ve scéně ve sprchách dívky totiž odmítly původně natáčet nahé, když viděly scénu, kterou Sissy natočila úplně nahá, odhodily stud a přidaly se. Na závěr natáčení dokonce Spacek odmítla dublérku a nechala se pohřbít pod zem. Režisér Brian De Palma byl značně nesvůj a o herečku se bál natolik, že nechal jejího manžela, aby ji pohřbil pod zem sám. Sissy se pak prý každou chvíli ozývala z rakve a ptala se, jestli už je všechno připraveno na natáčení.