Robert John Bardo nebyl žádný mílius, měl za sebou pokus o vraždu a několik drobnějších násilných trestných činů.
Rebecca Schaeffer rozjela kariéru televizní hvězdy už na střední - nejprve se objevila v reklamách, později jako komparz.
Rebeccu prý zabil ze žárlivosti. „Jak si to mohla dovolit. Je moje!“ říkal ve spojitosti s Rebeccy osudovou milostnou scénou. „Měla zůstat nevinná pro mě!“
Zkoušela se dostat i do modelingu, byla ale příliš malá, a tak se zase vrátila k herectví. Pravdou ale je, že se nikdy nestala velkou televizní hvězdou, jakou toužila být.
V tomto domě Bardo Rebeccu zabil jedinou ranou do hrudi
20
Fotogalerie

Slavné soudy: Jsi jen další hollywoodská děvka, řekl stalker a ukončil život hvězdě, jež ho odmítla

Jméno Rebecca Schaeffer lidem v našich končinách asi nic moc neřekne, za oceánem je ale moc dobře známá. Bohužel ne pro svou hvězdnou hereckou kariéru, ale pro zločin, který ji předčasně ukončil. Rebeccu v jejích jednadvaceti letech zabil její zfanatizovaný fanoušek. Devatenáctiletý Robert John Bardo ji tři roky pronásledoval a nakonec i zastřelil. Dostal doživotí. Jeho zločin dal vzniknout prvnímu zákonu proti stalkingu ve Spojených státech.

Rebecca Schaeffer rozjela kariéru televizní hvězdy už na střední - nejprve se objevila v reklamách, později jako komparz. Už v 17 letech jí rodiče dovolili se odstěhovat do New Yorku, aby mohla následovat své srdce. Ještě tentýž rok se začala objevovat v jednom z nekonečných dramatických seriálů. Zkoušela se dostat i do modelingu, byla ale příliš malá, a tak se zase vrátila k herectví. Pravdou ale je, že se nikdy nestala velkou televizní hvězdou, jakou toužila být.

 

Přesto ale až příliš zaujala mladého muže z Arizony. Robert John Bardo nebyl žádný mílius, měl za sebou pokus o sebevraždu a několik drobnějších násilných trestných činů. Dokonce pronásledoval i jinou celebritu, ta ale zahynula při letecké nehodě. A tak přilnul právě k Rebecce. Sehnal si díky soukromému detektivovi její adresu a dokonce se pokoušel dostat na natáčení seriálu, kde Rebecca hrála. Jednou přišel i s nožem.

Nakonec 18. července 1989, kdy mu bylo teprve 19 let, přišel k Rebecce domů. Tvrdil jí, že je její velký fanoušek, rovněž ji ale nařkl, že ztratila svou nevinnost a stala se „jen další Hollywoodskou děvkou“ poté, co se objevila v jedné milostné scéně. Rebecca ho ze svého bytu vyhodila, on se ale po hodině vrátil.

Hned jak Rebecca otevřela dveře, střelil ji do hrudi. Podle jeho výpovědi později u soudu, Rebecca upadla a řekla jen „Proč?“. Roberta dopadli o den později, když se potuloval uprostřed silnice mezi vozy. Okamžitě se přiznal k vraždě. Soud ho poslal na doživotí do vězení za vraždu prvního stupně. Bardo tvrdil, že k vraždě ho inspirovala píseň Exit od U2, dokonce ji pustil v soudní síní a on si i prozpěvoval. Odmítl však, že by se ztotožňoval s Markem Chapmanem, který zabil Johna Lennona - stejně jako Chapman totiž v době kolem vraždy četl knihu Kdo chytá v žitě.

Rebeccu prý zabil ze žárlivosti. „Jak si to mohla dovolit. Je moje!“ říkal ve spojitosti s Rebeccy osudovou milostnou scénou. „Měla zůstat nevinná pro mě!“

Jediný rok po smrti nadějné herečky byly v Kalifornii přijaty vůbec první zákony chránící obyvatele proti stalkingu, které z pronásledování, kvůli kterému daná osoba nebo jeho rodina bude mít přiměřený strach o svou bezpečnost, dělají zločin. Až v roce 2019 byl tento zákon uznán ve všech 50 státech USA.