Po hodině a půl od prvního hovoru, a celkem tři a půl hodiny mučení, sousedé vyrazili dveře, ale Vera už byla mrtvá.

Po hodině a půl od prvního hovoru, a celkem tři a půl hodiny mučení, sousedé vyrazili dveře, ale Vera už byla mrtvá. Zdroj: Profimedia

Po hodině a půl od prvního hovoru, a celkem tři a půl hodiny mučení, sousedé vyrazili dveře, ale Vera už byla mrtvá.
Kanjus si vzal do hlavy, že Vera ho prostě jen tak neopustí a napadl ji.
Její křik byl tak hrozný, že vzburcoval i sousedy, kteří celkem sedmkrát volali na policii, ale setkali se jen s neochotnou operátorkou.
Kanjus si vzal do hlavy, že Vera ho prostě jen tak neopustí a napadl ji.
Její křik byl tak hrozný, že vzburcoval i sousedy, kteří celkem sedmkrát volali na policii, ale setkali se jen s neochotnou operátorkou.
15
Fotogalerie

Jak to chodí v Rusku: Mladou dívku mučil její přítel 3 hodiny. Volala o pomoc, policie na to kašlala, pachateli hrozí pár let

Rusko je země nevídaných možností - v tomhle případě to ale nemyslíme pozitivně. Domácí násilí je zde spíš než zločinem jen rodinnou tradicí, do které stát a jeho složky nezsahují. Možná i proto skončilo několik hodin trvající mučení mladičké Very její smrtí. Kromě vraždy ovšem otrlé Rusy šokovalo i chování policie, která volání sousedů ignorovala do té doby, dokud nebyla Vera mrtvá.

Třiadvacetiletá Vera Pechtělevová si ke svému expříteli Vladislavovi Kanjusovi šla loni v lednu vyzvednout věci. Ven už se ale nikdy nedostala. Kanjus si vzal do hlavy, že Vera ho prostě jen tak neopustí a napadl ji. Mladičká kráska chtěla utéct, její ex ji ale od dveří odtáhl a začal ji mučit. Její křik byl tak hrozný, že vzburcoval i sousedy, kteří celkem sedmkrát volali na policii, ale setkali se jen s neochotnou operátorkou. Po hodině a půl od prvního hovoru, a celkem tři a půl hodiny mučení, sousedé vyrazili dveře, ale Vera už byla mrtvá.

Kanjus jí způsobil téměř 60 zranění včetně řezných ran, zlomeného nosu a roztříštěné lebky. Nakonec ji uškrtil kabelem od žehličky. Přesto vrahovi hrozí jen maximálně patnáct let za mřížemi, obžaloba totiž vraždu, které předcházelo brutální utrpení, neoznačila na úkladnou. Byla prý opakovaně udeřeně a čtyřikrát škrcena, toť vše. Proti nespravedlnosti bojuje i Very matka Oksana. Na případ veřejnost upozornila bojovnice za práva žen Alena Popová.

Před soudem stanuli i major Michail Balašov a kapitán Dmitrij Taricyn, kteří prý zprávu o mučení dívky dostali, vyhodnotili ji ale jako nezajímavou a hlídku neposlali. Za pochybení jim hrozí ale jen pokuta (přibližně 30 000 korun), veřejně prospěšné práce nebo tři měsíce ve vězení. To ostatně dokazuje, jak je v Rusku domácí násilí vnímáno, spolu s faktem, že vláda před čtyřmi lety dekriminalizoval některé formy domácího násilí.

Útočníkovi tak hrozí trest pouze v případě, že oběť zbije víckrát za rok nebo jí způsobí zranění tak vážná, že bude nutná pracovní neschopnost. Ženy s monokly a krvavými šrámy tak nemají šanci na spravedlnost. Zveřejnění informací o smrti Very Pechtělevové bylo pomyslnou poslední kapkou - veřejnost začala podepisovat petice jak proti mírnému trestu pro Kanjuse, tak proti ignoraci násilí na ženách. Na sociálních sítích se to hemží fotografiemi žen s make-upem v podobě zranění po domácím násilí. Na tělech se jim skví nápis: "Nechtěla jsem zemřít."