Ve Vietnamu dodnes doplácí děti na válku ve Vietnamu.

Ve Vietnamu dodnes doplácí děti na válku ve Vietnamu. Zdroj: Profimedia.cz

Agent Orange a jeho účinná látka dioxin je jedna z nejjedovatějších látek známých člověku.
Nepříjemnou roli kauze hraje i Česko. Jedna ze složek, resp. jeden ze dvou herbicidů, které směs tvoří se vyráběl od roku 1965 i u nás.
Ve Spolaně Neratovice musela proběhnout po letech dekontaminace prostor, kde se herbicid vyráběl
Agent Orange a jeho účinná látka dioxin je jedna z nejjedovatějších látek známých člověku.
Spolanu dlouhodobě kritizovali Greenpeace kvůli kontaminaci dioxiny
75
Fotogalerie

Ničivý herbicid Agent Orange plodí postižené děti dodnes, jeho složka se vyráběla i ve Spolaně Neratovice

Ve válce je všechno povoleno, včetně zabíjení nevinných nebo používání látek, které zničí všechno živé. S nedozírnými následky použití jedné takové směsi se dodnes potýkají v jedné části Vietnamu. Během války zde Američané rozprašovali herbicid, který měl rozsáhlé porosty zbavit listí. Jenže reálné účinky byly mnohem mnohem horší. 

Vynálezy, které vzniknou v období válek bývají často mnohem ničivější, než se předpokládá. Často způsobují mnohem větší utrpení jako například yperit, mají mnohem větší sílu jako atomová bomba nebo dlouhodobější účinky jako tzv. agent orange. Tento silný a velmi toxický herbicid použili Američané, aby stromy ve vietnamské džungli zbavili porostu. Plánovali, že tak odhalí skyté základny nepřítele a jejich zásobovací trasy.

Jenže následky byly mnohem horší, než mohl kdo očekávat. Kromě zničení zhruba tří milionů hektarů lesů, také kontaminoval tento herbicid i půdu. Jeho účinkům bylo vystaveno asi čtyři miliony obyvatel - včetně těch, kteří se do zasažené oblasti přistěhovali teprve po válce. Postižené děti se zde rodí dodnes. Američané čísla, která přináší vietnamská vláda nebo Červený kříž označila za nespolehlivá. Přitom i mezi americkými veterány z Vietnamu byl zaznamenán vyšší počet případů leukémie, Hodgkinova lymfomu nebo i dalších druhů rakoviny.

Problém nezpůsobuje samotný herbicid, ale vedlejší produkt, který vzniká při jeho výrobě. Dioxin je klasifikován jako karcinogenní látka rozpustná v tucích či benzínu. V lidském těle se hromadí právě v tucích. Na slunečním světle se dioxin rychle rozpadá, jenže ve Vietnamu se při rozprašování dostal do půdy a rostlinstva, kde ho najdeme dodnes.

Nepříjemnou roli kauze hraje i Česko. Jedna ze složek, resp. jeden ze dvou herbicidů, které směs tvoří - konkrétně butyl ester kyseliny 2,4,5 -trichlorfenoxyoctové - se vyráběla od roku 1965 i u nás. Chemička Spolana Neratovice vyráběla tuto látku a prodávala ji přes prostředníka právě armádě Spojených států, která ji využila při výrobě Agent Orange. Ve Spolaně, ale nic z toho nevěděli. Chemička výrobu ukončila v roce 1968, když onemocnělo několik desítek zaměstnanců, kteří se na výrobě pesticidu podíleli. Dioxin, který při výrobě vznikal, zamořil i půdu a objekty, kde se herbicid připravovalm, dekontaminace proběhla teprve před několika lety.