1992 Šárka Vojtková jako Irenka v Dědictví.

1992 Šárka Vojtková jako Irenka v Dědictví. Zdroj: Foto Jef Kratochvil, ara

Šárka Vojtková, představitelka Irenky z filmu Dědictví aneb Kurvahošigutntag
Šárka Vojtková, představitelka Irenky z filmu Dědictví aneb Kurvahošigutntag
Šárka Vojtková, představitelka Irenky z filmu Dědictví aneb Kurvahošigutntag
Na Plese před oponou se Šárka Vojtková potkala s brněnským hercem Martinem Trnavským a na chvilku ho odvedla od Báry Munzarové
1992 Šárka Vojtková jako Irenka v Dědictví.
25
Fotogalerie

Skutečný život herečky Irenky. Před slávou po Kurvahošigutntág utekla, plastiky jí změnily k nepoznání

Byla to její jediná role, zato ji vynesla do povědomí většiny Čechů. Řeč je o Šárce Vojtkové alias Irence z filmu Dědictví aneb Kurvahošigutntág, která se neváhala před kamerou nejednou svléknout, čímž na sebe rozhodně strhla spoustu pozornosti. Jenže charakter filmové Irenky si lidé spojovali i se Šárkou a ona tak od slávy radši utekla. Nejprve do zahraničí, později k plastickým operacím.

K filmu Věry Chytilové se dostala velkou náhodou - už od patnácti dělala modelku fotografovi Jeffovi Kratochvílovi, který ji čerstvě plnoletou dotáhl na konkurz. Chytilovou zaujala její neokoukaná krása i mezi 40 dalšími kandidátkami. Role brněnské prostitutky jí ale přinesla kromě slávy a peněz i negativní pozornost. Lidé si ji příliš spojovali s postavou Irenky a často na ni na ulici vulgárně pokřikovali.

 

Před tím vším uprchla mladičká Šárka do Itálie za svým přítelem. Zde začala podnikat nejprve v textilním odvětví, později ve stylingu a kosmetice. Po nějaké době se vrátila do Česka a v Brně otevřela salon krásy, ke kterému v průběhu let přidala i kosmetickou medicínu a plastickou chirurgii.

S tou má i ona sama zjevně zkušenosti, i když přiznává jen kosmetickou úpravu horního rtu. V roce 2013 se jí narodila dcera Marie Julie, ještě předtím jí přišla nabídka na natáčení pokračování pokračování Dědictví, ale Šárka odmítla, nelíbil se jí prý scénář.