Dalí jí byl tak učarován, že začal své obrazy podepisovat Gala-Salvador, dokonce namaloval její portrét a zakomponovával ji i do svých děl.

Dalí jí byl tak učarován, že začal své obrazy podepisovat Gala-Salvador, dokonce namaloval její portrét a zakomponovával ji i do svých děl. Zdroj: Profimedia

Dalí Galu nadevše miloval, dokonce financoval její dárky milencům
Éluard a Gala měli tak volný vztah, že tři roky strávili životem ve třech s Maxem Ernstem
Dalí do vztahu s Galou přišel jako nezkušený panic
Dalí jí byl tak učarován, že začal své obrazy podepisovat Gala-Salvador, dokonce namaloval její portrét a zakomponovával ji i do svých děl
Dalí do vztahu s Galou přišel jako nezkušený panic
26
Fotogalerie

Božská mrcha Gala Dalí: Slavnému malíři prakticky stále zahýbala, milence živila z jeho peněz

Byla mu múzou ale také zhoubou. Gala byla pro svého manžela Salvadora Dalí vším, co si jen mohl přát, její neukojitelný sexuální apetit a rozhazovačné tendence ale malíře velice trápily. Bez Galy ale nedokázal žít, a tak přetrpěl zástupy mladých milenců a milionové výdaje za tretky pro ni i třeba vilu pro jednoho z jejích zajíčků. Když zemřela, Dalímu se rozpadl svět.

Gala se narodila v Rusku jako Jelena Dimitrijevna Diakonovová, otec jí zemřel už v deseti letech a ona sama strávila dětství po nemocnicích jako neduživé dítě. Matka ji nakonec poslala do Švýcarska do sanatoria pro léčbu tuberkulózy. Zde potkala básníka Paula Éluarda, se kterým se do sebe bláznivě zamilovali. Dokonce se vzali a měli spolu dceru Cecile, ale Gala dítě ignorovala, protože mateřstvím opovrhovala.

Nic ale netrvá věčně - ačkoliv Éluard a Gala měli tak volný vztah, že tři roky strávili životem ve třech s Maxem Ernstem, Gala se v roce 1929 seznámila s vycházející malířskou hvězdou Salvadorem Dalí. Bylo jí už 35 let, Dalí byl o deset let mladší, jejich vztah ale zazářil jako padající hvězda. A tak trošku se jí podobal. Gala totiž nezvládala monogamii...

Vztah se nelíbil ani Dalího otci, který syna nakonec vydědil. Dalí byl tou dobou ale už úspěšný malíř a z peněz dokázal živit i náročnou Galu. Byl jí tak učarován, že začal své obrazy podepisovat Gala-Salvador, dokonce namaloval její portrét a zakomponovával ji i do svých děl. Jenže Gala toužila hlavně po sexu. Neměla problém si milence najít i na ulici doslova mezi odpadky - tak přišla k Williamu Rotkeinovi, kterého vytáhla ze dna a posadila na vrchol společnosti. Tedy jen do té doby, než ji přestal bavit.

Později si začala s hercem z muzikálu Jesus Christ Superstar Jeffem Fenholtem, který ji dokonce vydíral svou smrtí, pokud mu nepošle peníze. Gala mu je poslala a dokonce mu koupila vilu na Long Islandu za víc jak milion dolarů - vše z Dalího peněz. To už Dalí sice zuřil, ale Gala ho měla omotaného kolem prstu. Když zemřela, Dalího našli po pár dnech ležet v její hrobce, jak se třese strachy. Zemřel sedm let po ní.