Generál Giap ukončil invazí do Kambodže khmérskou genocidu, ale poštval proti sobě Čínu

Generál Giap ukončil invazí do Kambodže khmérskou genocidu, ale poštval proti sobě Čínu Zdroj: Profimedia

Giap spolu s Ho Či Minhem stál u vzniku povstaleckého hnutí Viet Minh
Generál Giap ukončil invazí do Kambodže khmérskou genocidu, ale poštval proti sobě Čínu
Giap spolu s Ho Či Minhem stál u vzniku povstaleckého hnutí Viet Minh
Generál Vo Nguyen Giap dokázal porazit Francouze, Američany i Čínu
Generál Vo Nguyen Giap dokázal porazit Francouze, Američany i Čínu
19
Fotogalerie

Vietnamský Generál Giap: Hrdina, který zničil Francouze, odrazil Američany i Číňany

Vietnam to během svých moderních dějin neměl vůbec lehké - okupovalo ho hned několik mocností, neustále se zde válčilo, umírali nevinní a dodnes zde vládne - umírněný - komunismus. Na změnách politického podnebí v zemi měl velký podíl generál Vo Nguyen Giap, který hned dvakrát osvobodil Vietnam od dvou mocností.

Už od devatenáctého století Vietnam ovládali Francouzi - ke třem oblastem připojili i Laos a Kambodžu a vytvořili Francouzskou Indočínu. Od samého počátku proti Francouzům zuřila drobná povstání, moc Francie nad Vietnamem sílila a slábla podle situace v Evropě. Během druhé světové války vládu Francouzů na čas vystřídalo Japonsko, po válce se ale Francouzi vrátili s novou vervou.

Od roku 1941 se ale z malých povstaleckých skupin začal formovat Viet Minh, hnutí vedené Ho Či Minhem a Vo Nguyen Giapem, kteří stáli o nezávislost své domoviny. Drobné konflikty nakonec vyvrcholily první indočínskou válkou, pod vedením generála Giapa Viet Minh uštědřil Francouzům drtivou porážku. Pro Vietnam to byla konečně naděje na svobodnou budoucnost.

Jak to ale bývá, naděje se zhroutila velice rychle - v rozděleném Vietnamu začali povstalci ze severu brutálně usilovat o moc na jihu a o spojení obou částí země. Násilím. To vyvrcholilo v druhou indočínskou válku, do které se proti komunistům zapojili i Američané. General Giap opět vedl rozhodující bitvu - byla jí ofenzíva Tet. Ačkoliv ji Giap prohrál s velkými ztrátami, celá akce přispěla k protestům v USA proti válce ve Vietnamu a pozdějšímu stažení vojáků ze země. Severní Vietnam pak válku vyhrál a obsadil Saigon.

Pro Vo Nguyen Giapa bylo vítězství v dalším konfliktu jako droga. Už po pár letech zahájili invazi do Kambodže proti Rudým Khmérům (kde ukončil jimi vedenou genocidu), které podporovala tehdy Čína. A právě tento krok vedl k vietnamsko-čínské válce, ve které armádu opět vedl generál Giap. A opět vyhrál. Tedy, výhru vyhlásila i Čína. De facto šlo ovšem o vítězství Vietnamu - Čína totiž nedosáhla žádného z cílů konfliktu. Giapovi se to opět podařilo.