Mej-ling na svatební fotce s manželem Čankajškem, autokratickým vůdcem Číny.

Mej-ling na svatební fotce s manželem Čankajškem, autokratickým vůdcem Číny. Zdroj: Profimedia.cz

Mej-ling byla spolehlivou manželovou spojenkyní.
Sung Mej-ling ráda využívala svého sex-appealu k dosažení svých mocenských cílů.
Sung Mej-ling s Eleanor Roosveltovou.
Pohřeb Mej-ling se konal v New Yorku.
Mej-ling byla spolehlivou manželovou spojenkyní.
17
Fotogalerie

Manželky diktátorů: Okouzlující Sung zneužívala sex-appealu a sváděla kandidáta na prezidenta USA

Byla krásná, ambiciózní a vzdělaná. Pocházela z bohaté čínské rodiny, uměla perfektně anglicky a část svého mladého života strávila v USA, kde studovala. Nakonec se však Sung Mej-ling neboli „květina zhotovená z ocele“, „dračí dáma“ či „mozek Číny“, provdala za čínského vojáka a politika Čankajška, který se později stal autokratickým vůdcem země. A Mej-ling se tak otevřely dveře k moci, které chtěla za každou cenu dosáhnout.

Na jednu stranu by se dalo říct, že Sung Mej-ling vždy chtěla blaho pro svoji zemi. Už po návratu ze studií v USA se začala angažovat v politice, po sňatku s manželem se stala jeho pravou rukou. Pracovala především na sociálních projektech v oblasti demokratizace země. Při této práci se stávala postupně členkou nejen čínských, ale i světových organizací a stala se tak známou i za hranicemi Číny. V roce 1936 se dokonce zasloužila za to, aby komunisté propustili jejího manžela z vězení.

V roce 1937 se Mej-ling na rozkaz svého manžela začala angažovat v letectvu a zde přišel její čas. Navázat a prohloubit vztahy s USA. Jak už zde zaznělo, Mej-ling byla velmi krásnou a sexy osobou, která se nebála svých předností využívat k tomu, aby dosáhla svého cíle. Takže ne, jen o výborné angličtině to opravdu nebylo. Mej-ling dokázala okouzlit muže na jejich domácí půdě v USA, ale neváhala zatnout drápky ani do návštěv, které přijely do její domoviny.

Kandidát na prezidenta Wendell Willkie, který se postavil v klání proti Roosveltovi, byl vyslán do Číny na dobročinnou misi, kde se setkal právě s dračí dámou. A ta ho nesmírně okouzlila. Ona sama mu sdělila, že má na ni jeho přítomnost "znepokojující vliv". A nakonec spolu oba zmizeli na několik hodin. Když to zjistil její manžel, vletěl do domu, kde Willkie přebýval, celý dům prohledal, ale nikoho nenašel. Willkie se nakonec vrátil domů ve 4 hodiny ráno s tím, že nabídl Mej-ling, aby s ním odjela do Washingtonu. To mu však vymluvil jeho společník a novinář, z jehož pamětí jsou čerpány i tyto informace, Gardner Cowles s tím, že by to byl příšerný skandál. Willkiemu se to do rána rozleželo v hlavě a poslal Cowlese, aby to s Mej-ling vyřídil. Ta mu prý vzteky poškrábala tvář do krve.

O dva měsíce později se Mej-ling objevila v USA a setkala se právě s Cowlesem, kterému svěřila, že když si brala svého manžela, řekl jí, že sex slouží pouze k plození dětí. A on už jedno v té době měl. Proto spolu nikdy nespali. A navíc odhalila i svůj záměr v napojení se na Willkieho. Kdyby byl totiž zvolen prezidentem,ona by po jeho boku mohla vládnou Orientu a on Západu. Tak by oba dva ovládli celý svět. To se ale, jak víme, nikdy nestalo.

Po smrti manžela se Mej-ling přestěhovala do New Yorku, kde se o ni až do jejích neuvěřitelných 105 let starala její neteř. Poté, co zjistila, že se po jejím manželovi nestane prezidentkou, politiku opustila. Ve velkém apartmá v New Yorku se věnovala malování a kaligrafii až do své smrti v roce 2003.