Role Horsta Schimanskiho se stala pro Götze osudovou.

Role Horsta Schimanskiho se stala pro Götze osudovou. Zdroj: Profimedia.cz

Götz se pohyboval u filmu už od nízkého věku.
Herec Götz George vdechl život legendárnímu kriminalistovi Horstu Schimanskimu.
Role Horsta Schimanskiho se stala pro Götze osudovou.
V 25 letech si zahrál v Mayovce.
Herec Götz George vdechl život legendárnímu kriminalistovi Horstu Schimanskimu.
22
Fotogalerie

Skutečný život Horsta Schimanskiho: Milenka mu ztropila opravdu zlý kousek a otce nacistu odvlekli Sověti

Německého kriminalistu Horsta Schimanskiho, divného týpka s cígem v ruce a nekončící kocovinou, zná snad každý. Ale ruku na srdce. Víte, jak se jmenoval herec, který tuto ikonickou roli ztvárňoval po 32 let? Götz George si zahrál i v dalších snímcích. Žádný ale pro něj nebyl tak zásadní jako Horst Schimanski ze seriálu Místo činu. Jaký byl Götz v reálu a co všechno si musel věhem života prožít?

Malý Götz George se narodil rok před vypuknutím 2. světové války, tedy v roce 1938, do rodiny prominentních umělců. Jeho otec Heinrich George měl dobré vztahy s Adolfem Hitlerem, a to Götzovi vtisklo nacistickou nálepku, která ho doháněla celý život. Po válce byl jeho otec za kolaboraci odvlečen Sověty do spojeneckého internačního tábora Speziallager Nr. 7 Sachsenhause, kde o rok později i zemřel.

Mladý Götz měl v krvi výjimečný herecký talent a ačkoliv mu jeho otec výslovně zakázal být hercem, díky své matce se dostal na prkna, která znamenají svět. Poctivě herectví studoval a ve svých 25 letech si zahrál v mayovce. Mimo jiné se také věnoval kaskaderství - zejména díky své mužné muskulatuře. Postupně si budoval svoji kariéru a v roce 1962 dokonce získal cenu Bambi za nejoblíbenějšího herce.

Roli komisaře Schimanskiho Götz první odmítl. Původně měl být totiž vyšetřovatel v obleku a kravatě. To se Götzovi nezdálo, protože znal město, ve kterém měl Schimanski působit. Duisburg na takový typ kriminalisty zkrátka nebyl dělaný. Proto si Götz koupil v obchodě béžový parker, americkou vojenskou bundu M65 s odpáranými nárameníky, která se stala jeho poznávacím znamením. Tuto bundu předčil snad už jen baloňák poručíka Colomba. A tak se z Schimanskiho stala ikona. Zprvu nebyl moc dobře přijímán, protože policisté brali jeho celkovou image jako urážku. Nakonec ho ale diváci začali milovat.

V roce 1994 ale i na něj dolehla krize. Zemřel mu parťák ze seriálu Eberhard Feik, scenáristé ho začali obviňovat že má hvězdné manýry, a na řadu přišla i nacistická minulost jeho otce. Jeho tělo bylo nalezeno v hromadném hrobě poblíž Sachsenhausenu. Po 50 letech se tak herec dozvěděl, jak skončil jeho nejbližší příbuzný. V roce 1996 pak na Sardinii málem přišel o nohu, když se při plavání srazil s rychle jedoucím člunem německých turistů a lodní šroub mu velmi zásadně pohmoždil nohu. Hrozila mu amputace, ale nakonec z ní sešlo a ještě vysoudil odškodné milion dolarů.

Nicméně ty si moc neužil, protože se na něj vykašlala jeho dlouholetá přítelkyně Gabriele Pauler, která se rozhodla ho sedřít z kůže. Skandál, který se z tohoto rozchodu vyvinul uvrhl Götze do depresí a izolace. Ukryl se ve svém domě na Sardinii, našel si mladší partnerku Mariku Ulrich a podle oficiální zprávy zemřel 19. července 2016 po krátké nemoci ve svých 77 letech.