Sylvia Plath byla velmi talentovaná americká spisovatelka, která si ve 30 letech sáhla na život.

Sylvia Plath byla velmi talentovaná americká spisovatelka, která si ve 30 letech sáhla na život. Zdroj: YouTube

Daniel Craig a Gwyneth Paltrow ve filmu Sylvie.
Gwyneth si zahrála ve filmu Sylvie hlavní roli.
Daniel Craig a Gwyneth Paltrow ve filmu Sylvie.
Daniel Craig a Gwyneth Paltrow ve filmu Sylvie.
Daniel Craig a Gwyneth Paltrow ve filmu Sylvie.
12
Fotogalerie

Geniální a nešťastná Sylvia Plath: Potrat, nevěra slavného manžela a sebevražda s dětmi v bytě

Sylvia Plath byla jednou z největších amerických autorek poezie a románů. Její život byl však velmi krátký a navíc těžký. V dětství ji zasáhla smrt otce, trpěla klinickými depresemi, potratila a navíc ji podváděl manžel. Nakonec svůj život ve svých 30 letech dobrovolně ukončila. Jaký byl její příběh?

Sylvia Plath se narodila v americkém Bostonu v roce 1932. Její dětství by asi bylo bývalo normální, kdyby ji v 8 letech nezemřel otec na embolii. Od té doby se Sylvia začala stranit lidem, nemluvila s nimi a psala si pouze sama pro sebe deník. Se smrtí tatínka se nedokázala smířit a své pocity vkládala do psaní, což jí zůstalo až do smrti.

V průběhu svého života se psychicky zhroutila, pokusila se o sebevraždu, kdy spolykala prášky na spaní, našel ji však její bratr. Sylvia se tak dostala na psychiatrii, kde podstoupila šokovou léčbu a setkala se zde s lékařkou, ke které pak docházela na pravidelné terapie. Po pobytu na psychiatrii se z ní stal nový člověk. Byla upovídaná, společenská, začala se zajímat o muže a potkala svoji osudovou lásku, britského spisovatele Teda Hughese, se kterým navázala vášnivý vztah plný porozumění a intimity. Dvojice se po půl roce vzala.

Ne všechny dny však byly růžové. Sylviina práce nebyla přijímána a ona se začala opět propadat do stavů úzkosti a psychických problémů. S Tedem se stěhovali, narodila se jim dcera Frieda a byli nuceni bydlet u jeho rodičů, což bylo pro Sylvii peklo. Později navíc potratila. To se odrazilo i v její tvorbě. Nakonec ale podruhé otěhotněla a porodila syna Nicholase. Další krutou ranou však bylo zjištění, že je jí její Ted nevěrný.

To byla pro Sylvii poslední kapka. Vzala děti a přestěhovala se s nimi do Londýna. Vydala svůj jediný román The bell jar, který je dodnes velmi slavným, a opět skončila v rukou lékařů. Zjistilo se, že má sebevražedné myšlenky, trpí insomnií a nemůže spát. Dostala tedy antidepresiva, ale nebylo to k ničemu. Sylvia Plath 11. února 1963 ráno vstala, udělala dětem snídani, pak je zavřela v místnosti s otevřeným oknem, utěsnila dveře mokrými ručníky a sama strčila hlavu do trouby, ve které se otrávila. Našla ji až ošetřovatelka, která jako obvykle přišla pomoct s dětmi. Osud této slavné spisovatelky byl ztvárněn i filmově s Gwyneth Paltrow a Danielem Craigem v hlavní roli.