Evita Perón byla vždy po boku svého manžela Juana Peróna.

Evita Perón byla vždy po boku svého manžela Juana Peróna. Zdroj: Profimedia.cz

Evita Perón byla vždy po boku svého manžela Juana Peróna.
Evita Perón byla krásnou ženou, která podlehla zákeřné nemoci.
Evita Perón byla krásnou ženou, která podlehla zákeřné nemoci.
Evita Perón byla krásnou ženou, která podlehla zákeřné nemoci.
Evita Perón byla krásnou ženou, která podlehla zákeřné nemoci.
34
Fotogalerie

Manželky diktátorů: Krásná a milovaná Evita začínala jako prostitutka?

Legendární žena argentinské historie Evita Perón je do dneška brána jako ikona. Zejména ve své domovině byla světicí, která pomáhá chudým a slabším. Její životní příběh zpočátku nevypadal příliš růžově. Zejména kvůli chudobě, potloukání se životem a údajné prostituci. Pak ale tato světlovlasá kráska potkala Juana Peróna, který ji přivedl do politiky a udělal z ní ženu, kterou miloval celý národ. Smrt si ji ale našla brzo.

Evita Perón se narodila jako Eva María Ibarguren v rolnické argentinské oblasti. Byla jednou z pěti nemanželských dětí a její život byl opravdu velmi chudý. Když jí bylo téměř 16 let, odjela do Buenos Aires, kde chtěla udělat kariéru jako herečka. Počátky ale byly krušné a Evita se údajně živila jako prostitutka, pak jako herečka, v rozhlase nebo jako modelka. Byla totiž velmi krásná. V roce 1937 dostala svoji první velkou roli a stala se z ní hvězda. To ale ještě nevěděla, co ji čeká.

V lednu 1944 se setkala s ministrem práce a sociálních věcí Juanem Perónem, se kterým si okamžitě padla do oka, v necelých 25 letech se k němu nastěhovala a započala svoji cestu na politický vrchol. Juan pomáhal chudým, začaly ho milovat masy a později se také díky nim stal prezidentem a Evita první dámou, kterou byla až do konce života.

Jelikož Evita pocházela z nuzných poměrů, moc dobře věděla, o čem mluvit a kde zasáhnout, aby si získala sympatie lidí. Velmi aktivně se věnovala sociální práci. Stala se navíc očima a ušima svého manžela, který si z ní postupně udělal propagandistický nástroj. V Argentině byl tento pár milovaný. Nicméně v Evropě tomu tak ani zdaleka nebylo. A to hlavně proto, že Juan sympatizoval s fašismem a po 2. světové válce ukryl v Argentině na tisíce nacistů - mezi nimi třeba Josefa Mengeleho, Adolfa Eichmanna a další.

Evita byla na vrcholu oblíbenosti až do konce svých dnů. A ty ji zastihly ve velmi mladém věku. Zemřela ve svých 33 letech na rakovinu děložního čípku. Ačkoliv podstoupila léčbu chemoterapií, v posledních týdnech života už nebyla schopná fungovat bez prášků proti bolesti a berlí, které ukrývala pod kabátem. Její manžel Juan Perón se znovu oženil 9 let po její smrti.