Gia Carangi

Gia Carangi Zdroj: vintag.es

První supermodelka Gia Carangi
První supermodelka Gia Carangi
První supermodelka Gia Carangi
První supermodelka Gia Carangi
První supermodelka Gia Carangi
23
Fotogalerie

První supermodelka Gia Carangi: Drogy, prostituce a AIDS

Jména jako Naomi, Cindy, Claudia nebo Linda zná každý. Díky těmto krásným ženám se z modelingu stalo prestižní zaměstnání, o kterém sní v určitém věku každá dívka. Málo kdo už ale ví, že před nimi tu byla také Gia  - první světová supermodelka.

Gia Carangi se narodila v roce 1960 ve Filadefii. Pocházela z rozvrácené rodiny a již od útlého mládí inklinovala k alkoholu a marihuaně. Když dospívala, matka Kathleen rozpoznala její potenciál uspět v modelingu . Dceři navrhla, aby zkusila oslovit modelingovou agenturu, což se později ukázalo jako velmi prozíravý krok.

Gia se přestěhovala do New Yorku a její hvězda vystoupala raketovou ryhlostí do těch nejvyšších pater amerického módního průmyslu. Fotila kampaně pro věhlasné značky jako Armani, Christian Dior, Versace nebo Yves Saint Laurent. Zamiloval si ji také prestižní magazín Vogue.

Ani velmi slibně rozjetá kariéra nepřesvědčila Giu, aby skoncovala s drogami. V New Yorku se cítila osamělá a deprese nadále zaháněla pitím a nezdráhala se sáhnout ani po heroinu. Když byla na jaře roku 1983 při focení v Tunisku již po několikáté přistižena s drogami, byla její kariéra prakticky u konce. Ještě v tom samém roce Gia New York opustila a odjela do Atlantic City, kde žila mezi narkomany a živila se krádežemi a prostitucí. 

V roce 1987 ji bylo diagnostikováno onemocnění AIDS, kterým se nejspíš nakazila z použitých injekčních jehel. Umřela 16. listopadu téhož roku. Bylo ji teprve 26 let. Jejího pohřbu se účastnila jen hrstka nejbližších a většina kolegů z branže se o její smrti dozvěděla až z médií. 

O Gie se začalo opět mluvit v roce 1998, kdy byl na motivy jejího životního příběhu natočen film Gia, v hlavní roli s Angelinou Jolie, která za svůj výkon dostala Zlatý globus.