Video placeholde

10 hororů roku 2018, které vás vyděsí svou kvalitou

Jestli hledáte filmy, u kterých se chcete v průběhu dlouhých zimních večerů příjemně bát, tyhle můžete rovnou vynechat. Na nejlepší horory roku už jsme vás upozornili dříve, ale holt ne vždycky to filmařům vyjde. Následující desítka filmů se zkrátka nepovedla. Některé „jen“ zklamaly, protože se od nich čekalo víc, jiné ale vyloženě překvapily tím, jak moc byly otřesné. Samozřejmě by se daly najít i horší kousky, než o kterých píšeme – (polo)amatérští filmaři ročně chrlí stovky, ba tisíce hororů. K těm se ale běžný divák jen těžko dostane. My si rozebereme spíš ty kousky, za které po lidech nestoudně chtějí vstupné do kina.

Sestra

Zápletka: Vlastní děsivou minulostí pronásledovaný kněz a mladá novicka jsou Vatikánem posláni do Rumunska, aby v odlehlém klášteře vyšetřili sebevraždu tamní jeptišky.

Proč jsme se těšili: Nejnovější příspěvek do úspěšného Conjuring universa (série V zajetí démonů, série Annabelle) sliboval temnou dobovou podívanou. Šanci předvést se s velkým rozpočtem dostal talentovaný Corin Hardy, který před pár lety zaujal levnou prvotinou Hvozd. Sestra měla být jednoznačně mainstreamovým hororem roku.

Jak to nakonec dopadlo: Tuctově. Většina diváků asi dokáže Sestru dokoukat bez větší újmy, záchvaty smíchu nebo spánek snad nehrozí. Důvod k oslavám byste ale hledali marně. Děj asi sestavoval nějaký automatický hororový generátor, invenčního a zajímavého tu totiž není vůbec nic. Žádné překvápko, všechno jsme už viděli, a to kolikrát v mnohem vydatnějším balení. Laciné lekačky vyděsí maximálně děti a teenagery, kde je pravý horor!?

Vzkaz tvůrcům: Warneři, opatrujte si svůj hororový vesmír, který vám zatím vždy spolehlivě naplnil kina, s větší pečlivostí!

Video placeholde
Sestra - trailer • Facebook.com

The Little Stranger

Zápletka: Mladý lékař je na sklonku 40. let 20. století přivolán na venkovské sídlo, kde dříve pracovala jeho matka.  Místní působí, jako kdyby na ně působila nějaká zlá nadpřirozená síla.

Proč jsme se těšili: Za kameru si stoupl Lenny Abrahamson, který se svým posledním filmem, skvostným dramatem Room, bojoval před pár lety i na Oscarech. Před kamerou jsme se pak mohli těšit nejen na talentovaného Domhnalla Gleesona, ale taky třeba na Willa Poultera, který měl původně hrát klauna Pennywise v adaptaci knižního To, dokud byl s projektem spojen Cary Joji Fukunaga.

Jak to nakonec dopadlo: Malý cizinec nebo Nudný cizinec? Až bude distributor vymýšlet český název, přikláněl bych se k druhé variantě. Tenhle film se totiž vleče naprosto neskutečně. Když si na chvíli zdřímnete, s velkou pravděpodobností o nic moc nepřijdete. Celková nezábavnost (hodně mírné slovo) filmu zamrzí zvlášť proto, že závěrečná pointa odkrývá, že příběh sám o sobě měl slušný potenciál. K vlastní škodě ale tvůrci i onu pointu odkývají jen tak mimochodem, že si spousta diváků ani nevšimne, že film nějakou pointu vůbec měl.

Vzkaz tvůrcům: Příště by to chtělo trochu života do toho umírání!

Delirium

Zápletka: Muž je podmínečně propuštěn z psychiatrické léčebny a vrací se na odlehlé rodinné sídlo. To zdědil po svém otci, který nedávno zemřel. Vzpomínky se mu začnou míchat s iluzemi a chudák brzo neví, na čem je.

Proč jsme se těšili: Papírově snímek působil značně ambiciózně. Produkoval nejen specialista na moderní horory Jason Blum, ale i hvězdný Leonardo DiCaprio, režie se pak ujal šikovný Řek Dennis Iliadis, který mj. dříve natočil povedený remake sedmdesátkové klasiky Poslední dům nalevo. To je sestava, od které fanoušci čekali velké věci.

Jak to nakonec dopadlo: Až se někdy bude pořádat soutěž o nejméně charismatického herce, vyhraje Topher Grace. To je člověk, který v Deliriu zastal hlavní roli. A na něm to všechno padá, protože v podstatě nesleze z plátna. Nezachrání to pak ani pěkná kamera, ani Iliadisova řemeslná jistota, ani relativně zajímavé rozuzlení.  

Vzkaz tvůrcům: Leonardo, cos tam dělal?

Winchester: Sídlo démonů

Zápletka: Renomovaný psychiatr má vyšetřit, zda je postarší dědička zbrojního impéria příčetná. Stará lady žije v obřím prapodivném sídle a je přesvědčená o tom, že ho obývá i množství duchů. Jsou to jen její bludy, nebo realita?

Proč jsme se těšili: Dědičku rodu Winchesterů si zahrála božská Helen Mirren, která se do viktoriánského gotického hororu hodí jako málokdo. Už v trailerech navíc zaujala podoba ústředního prokletého baráku – vypadal vskutku extravagantně.

Jak to nakonec dopadlo: Barák vypadá fajn, ale to je tak všechno. Milionkrát vytěžený duchařský námět se proměnil v jen další zaměnitelnou duchařinu v řadě, která se nepokusila o nic netradičního a odvážného. Winchester je tak nezajímavý film, že se o něm ani nedá nic moc napsat – je špatný zcela nezajímavým způsobem.

Vzkaz tvůrcům: Vám snad ani nic vzkazovat nechci, nezaujali jste.

Muse

Zápletka: Profesor literatury nejenže prochází životní krizí, ještě ke všemu vídá ve snech krásnou ženu, vražděnou při podivném rituálu. Situace se zkomplikuje, když je totožně vypadající žena opravdu nalezena mrtvá.

Proč jsme se těšili: Šikovný španělský tvůrce Jaume Balagueró, který před dekádou fungoval jako tahoun španělské hororové vlny, měl novou žánrovkou složit reparát za svůj předchozí nepovedený snímek (REC 4).

Jak to nakonec dopadlo: Reparát se nepovedl. Aktuálně se zdá, že čtvrtý zářez v hororové sérii REC nebyl jen momentální zaváhání, ale že je Balagueró v hluboké tvůrčí krizi. Muse má sice pár poměrně zajímavých motivů, nic se z nich ale nakonec nevytěží. Pokud jste film před pár měsíci náhodou viděli, vsadil bych se, že už jste na něj dávno zapomněli.

Vzkaz tvůrcům: Jaume, vzpamatuj se!

MEG: Monstrum z hlubin

Zápletka: Jason Statham bojuje s přerostlým prehistorickým žralokem omylem vypuštěným z hloubi Mariánského příkopu.

Proč jsme se těšili: Úplně prvotní zprávy o chystaném filmu slibovaly drsný zvířecí horor plný krve, ukousnutých končetin a nahoty, režírovat měl specialista na krváky Eli Roth.

Jak to nakonec dopadlo: Producenti vyměkli, režie se ujal specialista na nevzrušivé filmy pro celou rodinu Jon Turteltaub. Z už tak vykuchané vize bylo nakonec vystříháno vlastně všechno, co neslo stopy hororu, a z filmu se stal sterilní letní blockbuster pro teenagery. Ti vzali kina útokem a předražený snímek nakonec komerčně uspěl (v což vlastně ani nikdo nedoufal). Kvalita se ale ztratila a po filmu brzo ani pes neštěkne.

Vzkaz tvůrcům: Příště mějte koule a necilte film o krvežíznivé pravěké bestii na děti!

Hororový nářez pro rok 2019: Těšte se, budete se bát. 10 nejočekávanějších hororů plus 10 dalších tipů >>>

Vadí Nevadí

Zápletka: Skupinka teenagerů si z dovolené z Mexika přiveze zvláštní kletbu. Nadpřirozená síla je nutí hrát hru Vadí Nevadí, přičemž zadávané úkoly jsou doslova smrtící.

Proč jsme se těšili: Zázemí úspěšné hororové produkční společnosti Blumhouse slibovalo hravý odlehčený slasher plný zábavných smrtí ve stylu Nezvratného osudu.

Jak to nakonec dopadlo: Blumhouse tentokrát střelil vedle. Hit z ranku filmů jako Uteč, Insidious nebo Sinister se v tomhle případě nekonal. Zásadní snímek by od mainstreamové teenagerské vyvražďovačky dvacet let po Vřískotu čekal jen naiva, Vadí Nevadí ale neuspokojilo ani v konkurenci žánrových béček. Tvůrci měli popustit uzdu fantazii a vyřádit se v bizarních způsobech úmrtí, jako tomu bylo právě u vzpomínaného Nezvratného osudu. Ale kdeže. Nuda, nuda, šeď, šeď.

Vzkaz tvůrcům: Vadí? Nevadí? Vadí!

Cloverfield Paradox

Zápletka: Skupina vědců se na vesmírné stanici na zemské orbitě snaží vyřešit energetickou krizi. Během experimentu s urychlovačem částic se ovšem něco pokazí a planeta Země jim doslova zmizí před očima. To však není to jediné, co by jim mělo dělat starosti.

Proč jsme se těšili: Mělo se jednat o nový svěží přírůstek do série hororových sci-fi filmů Cloverfield. Oba předchozí snímky byly povedené po všech stránkách, a tak nebyl důvod si myslet, že by se u třetí epizody mělo něco pokazit.

Jak to nakonec dopadlo: Pokazilo se vlastně všechno. Varovným signálem bylo zrušení distribuce v kinech a odsunutí filmu na Netflix. Kdo se tímto krokem nenechal odradit, dostal tupou sci-fárnu, která sice na počátku načrtla pár zajímavých motivů, postupně je ale nechala vyhnít. Na smysluplný vývoj děje zapomeňte, v druhé půli se snímek změní v bezhlavé pobíhání po vesmírné stanici a elitní vědátoři se začnou chovat spíš jako absolventi vysoké školy života.

Vzkaz tvůrcům: Takový lákavý námět a nakonec taková blbost, že se nestydíte!

Predátor: Evoluce

Video placeholde
Predátor: Evoluce 2018 - trailer • CinemArt

Zápletka: Nejobávanější vesmírní lovci se vrací na planetu Zemi. V americkém maloměstě odehrají bitvu s bandou šílených vojáků, statečnou bioložkou a malým chlapcem postiženým Aspergerovým syndromem.

Proč jsme se těšili: Kdo by se netěšil na návrat jedné z ikon hororového žánru, vesmírného lovce, který se v 80. letech utkal se samotným Arnoldem. Zvlášť, když si za kameru stoupnul Shane Black, scenárista Smrtonosné zbraně, Posledního skauta a mj. také člověk, který si v původním filmu zahrál Hawkinse. Tedy historicky první predátorovu oběť na filmovém plátně.  A podle prvých zpráv mu studio nechalo absolutní tvůrčí svobodu.

Jak to nakonec dopadlo: Tvůrčí svoboda se změnila na produkční a postprodukční peklo, kdy musela být přepsána, přetočena a přestříhána značná část filmu. Prý to v prvotní verzi nefungovalo. Teda, ne že by na tom výsledná verze byla o moc líp. Průšvih se ale rýsoval hned v zárodku, pojetí filmu je úplně mimo. Kdo z fanoušků Predátora stojí o to, aby hlavním soupeřem Predátora byl malý sympatický klučina?! Kdo stojí o infantilní humor a o přepálené akční scény, které jako kdyby vypadly z nové Marvelovky? Nikdo.

Vzkaz tvůrcům: Zabili jste Predátora, parchanti!

Slender Man

Video placeholde
SLENDER MAN - trailer • Facebook.com

Zápletka: Skupinka středoškolaček se pokouší ověřit, zda u internetové báchorky o tajuplné postavě, která unáší děti a mladistvé, platí pořekadlo, že na každém šprochu, pravdy trochu. Ukáže se, že platí.

Proč jsme se těšili: Slender Man je asi nejznámější internetovou creepypastou, která dala vzniknout oblíbené a pořádně děsivé videohře. Mohla se tak stát i předobrazem pořádně děsivého filmu.

Jak to nakonec dopadlo: Tragicky. Na férovku, ve Slender Manovi se nepovedlo vůbec nic. U většiny filmů v tomhle seznamu se dá něčeho chytnout, takže při snížených nárocích se snad mohou alespoň někomu trochu líbit. Zde ale není vážně nic. Ten film neděsí, neleká, vypadá vizuálně hnusně, dějově se nesnaží o nic zajímavého a za hlavní hrdinky má nesympatické a neuvěřitelně hloupě se chovající slepice, kterým budete přát horší osud, než jaký je ve filmu nakonec potká. Je až zarážející, jak špatný film si studio Sony trouflo poslat do kin.

Vzkaz tvůrcům: Snažili jste se aspoň trochu? Nebo jste to brali jenom jako zakázku a všechno vám bylo jedno?