Aussie & Kiwi Film Fest: Nový chlapec

Aussie & Kiwi Film Fest: Nový chlapec Zdroj: Aussie & Kiwi Film Fest

Aussie & Kiwi Film Fest: Stále jsme tady
Aussie & Kiwi Film Fest: Stále jsme tady
Aussie & Kiwi Film Fest: Muriel se vdává
Aussie & Kiwi Film Fest: Kluk
Aussie & Kiwi Film Fest: Kluk
6
Fotogalerie

Filmy z druhého konce světa: Aussie & Kiwi Film Fest láká na Cate Blanchett nebo všeho schopného Tonžana

Festival Aussie & Kiwi Film Fest prezentuje už od roku 2014 současnou kinematografii a kulturu nejvzdálenějších zaoceánských zemí. Jubilejní desátý ročník se koná od 10. do 15. listopadu 2023 v pražských kinech Lucerna a Edison Filmhub. Mezi lákadla doprovodného programu patří školní projekce, setkání s tvůrci či degustace australských a novozélandských vín.

Zahajovacím snímkem letošního ročníku je novozélandská komedie Červená, bílá a dechovka. Film inspirovaný skutečnými událostmi vypráví o mladíkovi Makovi z ostrova Tonga, který je nadšeným ragbyovým fanouškem. Udělal by všechno pro to, aby se dostal na zápas Světového poháru mezi souostrovím Tonga a Francií. Jenže je vyprodáno a šance na další lístky nulová. A pak ho něco napadne. Má jen čtyři týdny a pár přátel, aby svůj bláznivý nápad realizoval...

Na vážnější notu hraje drama Nový chlapec s hvězdnou Cate Blanchett v jedné z hlavních rolí. Slavná herečka ztvárňuje renegátskou jeptišku sestru Eileen, která v Austrálii 40. let minulého století vede v odlehlém klášteře misii pro domorodé děti. Jednou uprostřed noci dorazí nový chovanec, který se zdá mít zvláštní schopnosti. Ty se však se životem v křesťanském prostředí neslučují.

Stále jsme tady

Dětského hrdinu má i starší komedie známého herce a filmaře Taiky Waititiho (Králiček Jojo, Co děláme v temnotách) Kluk z roku 2010. Jedenáctiletý chlapec vyrůstá se svým bratrem a dalšími opuštěnými sestřenicemi a bratranci u babičky, a protože se píše rok 1984, obdivuje Michaela Jacksona a jeho hit Thriller. Kluk fantazíruje nejen o zpěvákovi, ale i o svém otci, který ho před lety opustil.

Povídkové pásmo Stále jsme tady, natočené desítkou domorodých australských, maorských a pacifických umělců, vzniklo jako odezva na výročí přistání Jamese Cooka v roce 1772 u australských břehů a reflektuje přes dvě stě padesát let kolonialismu. Drama Modrous s Miou Wasikowskou v hlavní roli je adaptací stejnojmenného románu o boji mladé ženy Abby za záchranu vzácné ryby – pyskouna – před pytláky. Z klasických děl v programu nechybí kultovní nahořklá komedie Muriel se vdává z roku 1994, která proslavila herečku Toni Collette.

Program a další informace jsou k dispozici na webu aussieakiwi.cz