Anifilm 2023

Anifilm 2023 Zdroj: Anifilm

Můj románek s manželstvím
Anifilm 2023
Čtyři duše kojota
Dům ztracené naděje
Jeskyně útržků
14
Fotogalerie

Anifilm 2023 zná mezinárodní vítěze: Vyhrál Můj románek s manželstvím či Myška a medvěd na cestách

Mezinárodní festival animovaných filmů Anifilm v sobotu 6. května slavnostně předal ceny v mezinárodních soutěžích jednotlivých filmových i herních kategorií. V nich se utkalo 10 celovečerních filmů, 36 krátkých filmů, 35 filmů studentských, 22 videoklipů, 23 abstraktních a nenarativních snímků a 12 VR filmů. V mezinárodním klání soutěžilo také 15 počítačových her.

Cenu v mezinárodní soutěži celovečerních filmů pro dospělé diváky získal film nezávislé lotyšsko-americké autorky Signe Baumane Můj románek s manželstvím. „Tento umělecky a technicky příkladný snímek byl vybrán, neboť považujeme za důležité, že změní mnoho lidí a osvobodí mnoho duší,“ vyjádřila se porota, v níž zasedla i vedoucí kulturní rubriky Reflexu Veronika Bednářová.

Cenu pro nejlepší celovečerní film pro děti jury udělila francouzskému filmu Myška a medvěd na cestách (režie Jean-Christophe Roger a Julien Chheng), který nyní běží i v tuzemské distribuci. Porotci na něm ocenili to, že je „krásně zpracovaný, vizuálně rozkošný, okouzlující, hluboce dojemný i aktuální. Jeho zpracování není didaktické, ale hovoří o důležitosti boje za svobodu projevu a proti restriktivním totalitním režimům. Obsahuje však také témata osobní zodpovědnosti, důležitosti řešení rodinných problémů a péče o láskyplný vztah.“

V kategorii krátkých filmů zvítězil snímek portugalského režiséra João Gonzaleze Obchodníci s ledem. Porota své rozhodnutí zdůvodnila takto: „Je to příběh dojemného a důvěrného vztahu mezi otcem a jeho potomkem, kteří se společně musí vypořádat se ztrátou a postavit hrozbě. Příběh je podán jednoduše a něžně, ale působí na naše základní instinkty.“

Klip i hry

Mezi studentskými filmy si porotci vybrali film z Tokijské univerzity múzických umění Dům ztracené naděje režiséra Jinkyu Jeona, který vypráví působivý a lehce mrazivý příběh ošetřovatele a klientů pečovatelského domova. Porota příběh i jeho zpracování ocenila slovy: „Tento překrásně animovaný film vnímavě zpracovává těžké téma se soucitem a pochopením pro traumata staré generace.“ Mezi nenarativními a abstraktními animacemi získal cenu snímek Jeskyně útržků čínské režisérky Caibei Cai, oceněné ve stejné kategorii již v roce 2019. A cena za nejlepší videoklip zůstává stejně jako v předchozím roce doma, získalo ji totiž video Lenka Dusilová: Białe konie režiséra Miloslava Friče.

V kategorii VR filmů uspěli němečtí režiséři Pedro Harres a Andre Correas s filmem Z hlavního náměstí. V soutěži počítačových her v kategorii nejlepší počítačová hra pro děti zvítězil projekt izraelského studia Happy Juice Games Lost in Play a cenu za nejlepší výtvarný počin v počítačové hře si odnáší hra Pentiment z amerického studia Obsidian Entertainment. V průběhu festivalu o jedné ceně rozhodlo svým hlasováním i publikum: diváckou Cenu Libereckého kraje získal maďarský celovečerní film Čtyři duše kojota.