Ze seriálu HBO Last of us

Ze seriálu HBO Last of us Zdroj: HBO

Herci neumí hrát videohry. Podívejte se na skvělá i hrozná filmová zpracování slavných her

Prokletí videoherních adaptací konečně prolomeno! Alespoň to se píše o nejnovějším HBO hitu Last of Us postaveném na stejnojmenné konzolové kultovce. Je pravda, že jsme za ta léta měli celou řadu přinejmenším podivných videoherních adaptací, ale byla by škoda říct: “Doteď neexistovaly žádné dobré herní filmy.” 

Pokračování 2 / 12

Last of Us

Video placeholde
Seroš X: The Last Of Us • Reflex.cz

HBO seriál Last of Us, vytvořený podle dnes už legendární playstationové hry, je vychvalovaný jak kritiky, tak diváky. Autor hry Neil Druckmann se podílí na psaní scénáře, ale zároveň nechává schopného a osvědčeného Craiga Mazina, scénáristu opěvovaného Černobylu, pracovat v relativní volnosti. To se ukázalo jako naprosto ideální koktejl. Seroš se s hrou příjemně rýmuje, obě díla spolu sdílí všechny důležité příběhové momenty, jen seriál je bohatší na dialogy a scény, zatímco hra je přirozeně akčněji orientovaná.

Je to velice vzácný mix, tahleta spolupráce. V minulosti jsme totiž dostali velké množství herních adaptací, ať už do seriálové, nebo filmové podoby, které se tak úplně nevydařily. Dokonce se dlouho mluvilo o prokletí videoherních adaptací. Kdo ví, co nás v budoucnosti na streamovacích službách čeká, když je kletba prolomena… No, ačkoli v minulosti už jsme si několikrát mysleli, že je prolomena. Pojďme se podívat na největší (v tom dobrém i špatném slova smyslu) herní adaptace. 

Pokračování 3 / 12

Hitman

Video placeholde
Hitman Agent 47 - Trailer • csfd

Hitman byl adaptován hned dvakrát! V roce 2017 a v roce 2015 a oba tyhle filmy příšerně selhaly. Hlavně proto, že braly titulního hitmana agenta 47 nikoli jako vehikl pro spoustu krvavé zábavy a černého humoru. Co jsme dostali, byly dva generické akční filmy. Ale měli jsme buď dostat syrové thrillery o někom, koho agent 47 loví, anebo černou komedii o člověku, který se nedokáže přestat převlékat do cizích šatů. 

Pokračování 4 / 12

Assassin’s Creed

Video placeholde
Assassin's Creed: Oficiální český HD trailer • CinemArt

Michael Fassbender, Marion Cotillard, Jeremy Irons a Brandon Gleeson. Dovedete si představit film, který dokáže selhat i s takovým obsazením? Nemusíte si ho představovat, stačí se podívat na Assassin’s Creed z roku 2016. Asasin trpěl snad všemi neduhami videoherní adaptace. Pro fanoušky hry to bylo tak nějak o ničem, pro úplné nováčky to bylo příliš zmatené, režisér hru nikdy nehrál, soustředil se na pro hráče nezajímavé aspekty série, jako je současná dějová linka… ale největší tragédií byly akční scény. Zatímco cinematic trailery ke každé hře jsou plné elegantních pohybů a originálně pojatých invenčních akčních scén, tohle byla zmeť rychlých střihů a nic z toho. Ještě jednou: fuj. 

Pokračování 5 / 12

Warcraft: První střet

Video placeholde
Warcraft: První střet • Universal Pictures

To takhle kdysi Blizzard vykradl společnost Games Workshop, vydělal na tom miliardy dolarů a nakonec se rozhodl, že ze své mimořádně úspěšné herní série udělá film. S pozicí režiséra se žonglovalo celé roky, než se přistálo na Duncanu Jonesovi a ten měl pro film skvělou vizi. Problém byl, že na vizi nebyla ani stopáž, ani prachy. Legenda říká, že scénář k tříhodinovému Warcraft filmu byl skvělý, ale výsledek se musel sesekat na snesitelné dvě hodiny. A víte co, nemůžete udělat director cut, když se všechno točí na zeleném plátně, to by někdo musel dát dalších X milionů dolarů a to se nestane. Taky proto, že film málem prodělal a zachránil ho jen čínský box office. 

Pokračování 6 / 12

Mortal Kombat

Video placeholde
Mortal Kombat (1995) Official Trailer • csfd

Nejslavnější bojovka všech dob má adaptací hned několik. Kromě té z roku 2021, která byla taková… meh, nijaká… tu máme i podařený web seriál, ale hlavně původní film z roku 1995. Kde Christopher Lambert (Highlander osobně) hraje boha hromu Raidena. Ano, je to celé pitomé, ostatně jako každý Mortal Kombat příběh, ale jako dítě jsem to žral a od toho tu ten film koneckonců je. Autorem byl tenkrát Paul W.S. Anderson. A když jsme u něj…

Pokračování 7 / 12

Resident Evil

Video placeholde
Resident evil - trailer • csfd

Filmy Resident Evil je tak trochu tragikomická story. Zaprvé, první dva filmy jsou jaksi vágně spojeny s hrami, ale od třetího filmu dál už spolu mají jen máloco společného. První film ještě jakž takž ujde, pak už je to jen polopříčetná změť akčních scén a polonahé Milly Jovovich, takže jsem byl na každém filmu v kině a byla to taková rozesmátá jednohubka. To je ta komická část. Ta tragická je, že jsem od zhlédnutí Horizontu události dodnes přesvědčen, že Paul W. S. Anderson je někde v jádru duše dobrý režisér. Ale kvůli Resident Evil se přestal snažit. A s Millou jsou manželé a to je vlastně pěkné. Že mají svoji vlastní manželskou pitomou akční sérii. Sladké. 

Pokračování 8 / 12

Arcane: League of Legends

Video placeholde
Arcane - Trailer • netflix

Arcane mělo být prvním náznakem toho, že se blýská na lepší časy. Netflix udělal v podstatě tu nejchytřejší věc, jakou mohl udělat: vzít univerzum populární hry, kompletně ignorovat multiplayerový gameplay a vytvořit klasický příběh dvou blízkých, kteří stojí na opačných stranách barikády. Přihoďte pěknou animaci a BUM! Úspěch zaručen. Že to trvalo tak dlouho, než na to někdo přišel, že? 

Pokračování 9 / 12

Tomb Raider

Video placeholde
Lara Croft Tomb Raider 2001 Trailer • csfd

Přemýšleli jste někdy nad tím, jak je zvláštní, že Lara Croft je doslova ženská verze Indiana Jonese, je to věčná osmadvacátnice s doktorátem z archeologie, která mluví asi šesti živými a šesti mrtvými jazyky a dokáže střílet ze dvou D.eaglů najednou, ale vždycky se mluví jen o jejím poprsí? Protože tvůrci filmu Tomb Raider z roku 2001 nad tím evidentně přemýšleli. Angelina Jolie v hlavní roli, hraje tam předbondovský Daniel Craig a hlavního záporáka hraje Ian Glen (pozdější Jorah Mormont ze Hry o Trůny), Jon Voight, reálný otec Angeliny Jolie, hraje starého lorda Crofta. A teď pozor, sluhu ztvárnil Chris Barrie. Arnold J. Rimmer osobně. Tenhle film je nikdy nekončící zábava o hyperkompetentní a nádherné ženě, která se s nikým nesere a pak zachrání svět. Velká paráda. Taky je tam bitevní robot. Dvojka ušla a nedávný remake postavený na jinak fenomenálním Tomb Raider rebootu se bral příliš vážně.

Pokračování 10 / 12

Uncharted

Video placeholde
Uncharted - trailer • csfd

Když jsme u dobrodružných her, loňský Uncharted čpěl nečekaným zklamáním. Thomas Holland je možná dobrá volba pro velice mladého Nathana Draka, ale takové to charisma okouzlujícího ničemy z něj úplně nevyzařovalo. Navíc film udělal tu chybu, že sledoval křivku hry příliš slepě, a výsledek tak byl trochu… necinematický. To už byl mnohem lepší krátkometrážní Uncharted, kde Draka hrál navždy geniální Nathan Fillion. 

Pokračování 11 / 12

Silent Hill

Video placeholde
Silent Hill - Trailer • csfd

A nakonec jednu povedenou, ale bohužel zapomenutou věc. A tou je Silent Hill z roku 2006. Film udělal přesně to, co měl. Vzal setting, trochu si upravil děj prvních dvou filmů a udělal samostatnou povedenou hororovou jízdu, která ve vás zůstane tak, jak to má správný horor udělat. Zajímavé je, že je to čistě ženský film. Je tam v podstatě jen jedna mužská postava, hraje ji Sean Bean a je tam velice sporadicky. Ano, věrní fanoušci hry si stěžovali, že to není tak komplexní, jak by to mělo být, ale ne všechno se podaří dostat do dvou hodin. Za zmínku stojí ještě mimořádně povedený soundtrack… a mimořádně nepovedené pokračování. 

Pokračování 12 / 12

Mario

Video placeholde
Super Mario Bros - trailer • csfd

Takový bonbónek na závěr. Asi víte, že zanedlouho bude vycházet animovaný Mario, který vypadá pro dětské publikum naprosto fantasticky. Ale možná nevíte, že před třiceti lety už jeden Mario Bros. film vyšel a… no, řekněme, že je to jedna z nejšílenějších věcí, jaké jste kdy viděli.