Video placeholde
Přátelé a epizoda Vánoční pásovec
Kancl a epizoda Vánoční večírek
Seriál Jak jsem poznal vaši matku a epizoda Jak Lilly ukradla Vánoce,
Comeback Heavy Christmas
Simpsonovi a vánoční epizoda Nemáš se čím chlubit, Marge
24
Fotogalerie

Vánoční epizody seriálů: Vybrali jsme pro vás ty nejlepší

Setkávat se o Vánocích se svými blízkými je fajn, ale vaše rodina může být úplně pošahaná a přátelé mohou být se svými vlastními pošahanými rodinami. Naštěstí máme všichni poměrně efektivní náhradu. Fiktivní postavy, které jsou tu pro nás ve výsledku mnohem častěji než reální lidé. A tyhle fiktivní postavy taky prožívají shon i pohodu vánočních svátků, takže vy můžete s nimi. Vybrali jsme pro vás ty nejlepší vánoční epizody, kterými můžete vyplnit Ježíškovy narozeniny.

Přátelé (Friends),
Vánoční pásovec, série 7, epizoda 10

Přátelé a epizoda Vánoční pásovecPřátelé a epizoda Vánoční pásovec|Warner Bros.

Přátelé jsou základním kamenem moderního sitcomu a jako takový zvládají sváteční epizody mimořádně dobře. Scénáristé přimíchají špetku sváteční nálady do jinak konvenčního dílu. Platí to u dílů, které se odehrávají během Díkůvzdání, Halloweenu i Vánoc. Absolutním vrcholem svátečních dílů je ale Vánoční pásovec, kdy se Ross pokouší naučit syna Bena něco o Chanuce. Jenže v půjčovně kostýmů už nemají Santu, takže o Chanuce přijde vykládat Ross jako „vánoční pásovec”. V tomhle dílu se dozvíme například to, že když je Santa s pásovcem v jedné místnosti, tak dojde k výbuchu… nebo že je v pořádku mít sex se Santou, pokud se za něj nepřevlékal váš otec.

Zpátky do školy (Community),
Abedovy nekontrolovatelné Vánoce, série 2, epizoda 11

Seriál Community a epizoda Abedovy nekontrolovatelné Vánoce,Seriál Community a epizoda Abedovy nekontrolovatelné Vánoce,|National Broadcasting Company (NBC

Jedna z nejkouzelnějších epizod vůbec je v jemně meta seriálu Community. Mírně autistický student filmařiny Abed se nedokáže vyrovnat s tím, jak budou Vánoce probíhat letos, a propadne se s přáteli do světa animované plastelíny, aby vyrazil na vánoční planetu hledat smysl Vánoc. Nezapomeňte, že hlavním tvůrcem Community je Dan Harmon a tohle je jeho vánoční masterpiece… Navíc velice on brand. „Smyslem Vánoc je to, že Vánoce mají smysl.” Je to milé, vtipné, nenásilné a voní to po skořici. 

Kancl (The Office),
Vánoční večírek, série 2, epizoda 10

Kancl a epizoda Vánoční večírekKancl a epizoda Vánoční večírek|NBC

„Co budem dělat s tou uřízlou špičkou stromu?” 

„Je to perfektně povedený mini stromek a my ho prodáme charitě. Protože o tom jsou Vánoce.” 

Americký Office je perfektní balanc mezi nekompromisním trapnem britského sitcomu a srdíčkem toho amerického. A nikde to nezáří víc než ve svátečních epizodách. První pořádná je právě ve druhé sérii. Která začíná tím, jak Michael s Dwightem přitáhnou monstrózní vánoční stromeček, pokračuje se přes vánoční bonusy a rasové spory o Santu a končíme na dojemném rozdávání dárků.

Jak jsem poznal vaši matku (How I Met Your Mother),
Jak Lilly ukradla Vánoce, série 2, epizoda 11

Seriál Jak jsem poznal vaši matku a epizoda Jak Lilly ukradla Vánoce,Seriál Jak jsem poznal vaši matku a epizoda Jak Lilly ukradla Vánoce,|20th Century Fox Television

Marshall plný vánoční nálady musí dopsat seminárku do školy, takže tráví den v knihovně, ale jeho spolubydlící Ted musí do jeho návratu sehnat zpátky jeho přítelkyni Lilly, kterou svou prostořekostí dohnal k tomu, že ukradla vánoční dárky, ozdoby a cukroví a zmizela někde uprostřed New Yorku. Tohle je super díl, protože využívá všechny síly série. Nekontinuální a nekonvenční způsob vyprávění o mytologii seriálu. A jméno Grinch se rýmuje se slovem bitch. 

Pán času (Doctor Who),
Vánoční koleda, série 6, epizoda 0

Seriál Doctor Who a epizoda Vánoční koledaSeriál Doctor Who a epizoda Vánoční koleda|Česká televize

Jediná věc, která je ještě angličtější než Doctor Who, je Charles Dickens a jeho tvorba. V téhle vánoční epizodě se Doctor rozhodne, že bude dělat dickensovského Ducha minulých vánoc uprostřed viktoriánského Londýna. Navíc je to Matt Smith inkarnace Doctora, takže… to jen těžko může být lepší. Pokud budete mít náladu na temnou vánoční sci-fi/fantasy, nemůžete s nultou epizodou šesté série šlápnout vedle. 

Gilmorova děvčata (Gilmore Girls),
Slavnostní večeře, série 2, epizoda 10

Seriál Gilmorova děvčata a epizoda Slavnostní večeřeSeriál Gilmorova děvčata a epizoda Slavnostní večeře|Warner Bros. Television

Každý se díval na Gilmorky, a kdo říká, že nikdy, ten se dívá dodnes. A dělá dobře, protože Gilmorova děvčata jsou jeden z nejlepších amerických seriálů, který u nás díkybohu zapustil pevné kořeny. Tady uprostřed druhé série v zasněženém a vánočním Stars Hollow se jednak rodí milostný trojúhelník mezi Rory, Jessem a Deanem… ale koho zajímá šprtka Rory, že. Hlavní atrakcí tohohle dílu je alžbětínská slavnostní večeře, kterou Lorelai pořádá pro polovinu města. A taky nejděsivější sněhulák, kterého jste kdy viděli. 

Akta X,
Jak duch ukradl Vánoce, série 6, epizoda 6

Seriál Akta X a epizoda Jak duch ukradl VánoceSeriál Akta X a epizoda Jak duch ukradl Vánoce|20th Century Fox Television

X Files nikdy nebyly na sváteční díly, ale seriál udělal výjimku v páté a šesté sérii. A v šesté sérii stojí vánoční díl skutečně za to. Mulder vyláká Scullyovou na vánoční výlet do domku, kde začátkem dvacátého století spáchal „vánoční” sebevraždu párek milenců a dodnes tam straší. Údajně. Je to bottle epizoda, je to Mulder a Scullyová ve strašidelném domě a je to vánoční díl. Co víc byste si mohli přát. 

Štědrý večer pana rady Vacátka

Štědrý večer pana rady VacátkaŠtědrý večer pana rady Vacátka|Česká televize / Přiba Mrázová

OK, tohle není tak docela vánoční epizoda, ale je to samostatná televizní hodinovka, která vznikla na hřbetě Hříšných lidí města pražského. A je tak kouzelná, jak jen může být. Vacátko se domákne, že starý kasař možná bude chtít jít na Štědrý večer otestovat pověru o tom, že se na Vánoce kasy otevírají samy… a rozhodne se, že ho poctí návštěvou u štědrovečerního stolu. Kasaře hraje Vlastimil Brodský a Vacátka pochopitelně Jaroslav Marvan, to jen abychom věděli, na jakém levelu herectví se tady pohybujeme. 

Comeback,
Heavy Christmas, série 1, epizoda 16

Comeback Heavy ChristmasComeback Heavy Christmas|TV Nova

Jediný pořádný český sitcom má taky famózní vánoční epizodu. Tomáš Pacovský si rve vlasy, protože nechal Lexu objednávat dárky přes internet, Ozzák nadává, že zase dostane pod stromeček encyklopedii piva, a do toho všeho hrají Koledy křečka Mirečka. A ano, je to přesně tak retardované, jak to zní, ale já jsem kdykoliv připraven strčit za Comeback ruku do ohně… Nad adventní věnec. V tomhle případě. 

Simpsonovi (The Simpsons),
Nemáš se čím chlubit, Marge, série 7, epizoda 11

Simpsonovi a vánoční epizoda Nemáš se čím chlubit, MargeSimpsonovi a vánoční epizoda Nemáš se čím chlubit, Marge|20th Century Fox Television / Matt Groening

Vybrat jeden vánoční díl Simpsonů z těch osmi set třiceti bambilionů sérií je vážně oříšek, ale rozhodli jsme se, že dáme k dobru sérii sedmou. Marge je v tomhle díle nešťastná, protože má pocit, že ztrácí kontakt s dětmi, hlavně pak s Bartem, a celá epizoda má takový trochu depresivní tón… ale o to víc pak funguje veškerý humor dílu. Třeba Homerův ohromný proslov o morálce a povinnostech. 

Městečko South Park (South Park),
Vánoce woodlandských zvířátek, série 8, epizoda 14

Městečko South Park a Vánoce woodlandských zvířátekMěstečko South Park a Vánoce woodlandských zvířátek|Comedy Central

Jako velcí fanoušci South Parku vám budeme těžko doporučovat jednu dobrou vánoční epizodu. Může to být ta, kde se poprvé objeví Vánoční hovno Mr. Hankey, nebo ten díl, kde je Mr. Hankey cancelnutý kvůli nějakým starým tweetům, které vyplavaly na povrch. Obecně platí, že čím novější, tím aktuálnější, takže pokud si dáte nějaký vánoční díl z posledních pěti epizod, nemůžete prohloupit. Obzvlášť poslední Vánoce, kdy musí Randy se svou Tegridy marihuanou zachránit město, je vážně super. Ale když musíme vybrat jeden, nejspíš zvolíme Woodland Critter Christmas. Poprvé se objeví krvelačná kouzelná zvířátka z lesa a je to zkrátka… kouzelné. 

Studio 30 Rock (30 Rock),
Vánoční mejdan, série 2, epizoda 9

Seriál 30 Rock a epizoda Vánoční mejdanSeriál 30 Rock a epizoda Vánoční mejdan|NBC Universal Television

Když se tvůrci Saturday Night Live rozhodnou dělat bláznivý komediální seriál o tom, jaké je vytvářet každý týden Saturday Night Live, nemůže to být špatné. Navíc tenhle seriál měl za sebou spoustu toho nejlepšího z SNL. Tracyho Morgana, Tinu Fey a hlavně Aleca Baldwina v roli republikánského manažera Jacka. Během Vánočního mejdanu vyplave na povrch všechno, co je na seriálu super. Přestřelené postavy, geniálně napsané gagy vycházející z charakterů, pevné přátelství mezi nimi a trochu cynický pohled na to, jak se dělá vánoční televize… a rodinná vánoční pohoda. 

Futurama,
První společné V. V. ce, série 2, epizoda 4

Futurama Xmas StoryFuturama Xmas Story|20th Century Fox Television / Matt Groening

Nevím, jestli jste si toho vědomi, ale Futurama dodnes drží rekord za největší počet vědců, kteří pomáhali s tvorbou projektu. Je to mimořádně chytrý seriál, který je zamilovaný do vědy i do sci-fi. Řada epizod dokonce vznikla tak, že si někdo z přísedících fyziků či matematiků představoval, jak by asi v praxi fungovala nějaká jeho teorie. Tím chceme říct – Futurama odpovídala na hluboké existenční a vědecké otázky. A Xmas story odpovídá na otázku: Co kdyby byl Santa několikatunový robot, který místo brambor a uhlí rozdává kulky? 

Teorie velkého třesku (Big Bang Theory),
Vánoční deziluze, série 6, epizoda 11

Teorie velkého třesku a Vánoční deziluzeTeorie velkého třesku a Vánoční deziluze|CBS Television

Je příhodné, že je to právě Teorie velkého třesku, kterou zmiňujeme po Futuramě. Tyhle dva seriály jsou totiž často dost nefér poměřovány s tím, že se přece oba věnují vědě. Omyl, Big Bang je o vědě asi tak,  jako je Black Books o prodávání knih. Vůbec. V jádru je Teorie velkého třesku o postavách, jejich vztazích a problémech. A právě proto je vánoční epizoda ze série šest tak milá, protože vychází právě z postav. A jejich vztahů. K Dračímu doupěti. S vánoční tematikou.

Rick & Morty,
Anatomy Park, série 1, epizoda 3

Rick a Morty a vánoční epizoda Anatomy ParkRick a Morty a vánoční epizoda Anatomy Park|Adult Swim

Spousta lidí tvrdí, že Die Hard je nejlepší vánoční film vůbec. Já s tím úplně nesouhlasím. Možná bych byl ochoten tvrdit, že Die Hard je nejlepší film, který se odehrává na Vánoce, ale rozhodně to není vánoční film. To je rozdíl. Proč to píšu? Protože epizoda Ricka a Mortyho Anatomy Park uspokojí oba tábory. Má dvě dějové linky, jedna je čistě vánoční a sleduje rodinu Smithových, jak se vypořádává s láskou, svátky, příbuznými a digitalizací Vánoc. A druhá dějová linka je z nějakého důvodu prostě jen parodie na Jurský park. Holt Dan Harmon, no.

Mr. Bean,
Veselé Vánoce, Mr. Bean, epizoda 7

Veselé Vánoce, Mr. BeanVeselé Vánoce, Mr. Bean|Independent Television (ITV)

Co kdybych vám řekl, že existuje vánoční epizoda, ve které se v Betlémě porve tyranosaurus s tankem a mimozemšťanem a pak na helikoptéře přilétne anděl a odnese Ježíška do bezpečí. Řekli byste si, že jsem magor. Tak jste evidentně dlouho neviděli Šťastné a veselé, pane Beane. Je to Rowan Atkinson na vrcholu sil svého fyzického komediálního umu, a jestli máte rádi grotesky, nemůžete pana Beana vynechat. 

Brooklyn 99,
Jipí kajak, série 3, epizoda 10

Brooklyn 99 a epizoda Jipí kajakBrooklyn 99 a epizoda Jipí kajak|20th Century Fox Television

Jestli ale nemůžete bez Smrtonosné pasti žít a už jste ji viděli tisíckrát, dejte si vánoční epizodu třetí série Brooklynu 99. Detektiv Jake Peralta miluje Die Hard stejně jako vy a na Vánoce se mu splní tajné přání, když skončí uvězněn v obchodním centru společně s bandou lupičů. Je to klasická akční komedie na vánoční téma přesně v duchu Brooklynu a navíc má originální twist na sváteční poselství, tedy… O svátcích musíme být občas připraveni nechat někoho jiného, aby se stal Brucem Willisem. Srdcervoucí. 

Černé zrcadlo (Black Mirror),
White Christmas, série 2, epizoda 4

Seriál Black Mirror a epizoda White ChristmasSeriál Black Mirror a epizoda White Christmas|Zeppotron/Channel 4/Netflix

A nakonec potemníme. Hodně potemníme. Trocha strašení k jednomu z nejstarších svátků na planetě prostě patří, takže zakončíme strašidelně s Black Mirror. Tenhle dystopický seriál o nebezpečích technologií má jednu mimořádně podařenou vánoční epizodu. Jmenuje se Bílé Vánoce a odehrává se někde na arktické základně. Je to v základu jen dialogovka dvou mužů, z nichž jednoho hraje Jon fucking Hamm a druhého Rafe Spall, o kterém nevíte, že ho znáte, ale rozhodně ho znáte. A… víc vám říkat nemůžem, protože bychom vám kazili překvapení, ale je to prostě super. Black Mirror v nejlepší formě.