Video placeholde
Záběry z dokumentu V síti
Záběry z dokumentu V síti
Záběry z dokumentu V síti
Záběry z dokumentu V síti
Záběry z dokumentu V síti
42
Fotogalerie

Filmy a seriály, které letos bojují o České lvy a můžete je vidět online

Loňská filmová sezóna byla kvůli koronaviru nezvykle slabá i na české podmínky. Pole distribučních premiér kvůli po několik měsíců zavřeným kinům prořídlo, a vybrat tak desítku tuzemských hraných kinofilmů, které by stály za doporučení, je takřka nemožné. Když se ale podíváme i na televizní obrazovky a do sféry dokumentárních filmů, jeví se situace o něco optimističtěji. V žebříčku si posvítíme na pětici filmů nominovaných na České lvy v hlavní kategorii a dále pak na výběr z děl nominovaných v kategoriích ostatních.

1. Zrádci

Tvůrci: Šestidílný kriminální seriál natočili podle scénáře Mira Šifry režiséři Viktor Tauš a Matěj Chlupáček. V ústřední roli zazářil Cyril Dobrý, hlavní ženskou postavu si zahrála Lenka Krobotová.

Nominace: V kategorii nejlepší televizní seriál a nejlepší hudba.

Náčrt děje: Příběh se točí kolem charismatického mladého drogového dealera a policejního informátora Davida Frýdla, který působí v česko-vietnamské drogové mafii. Po vraždě jeho policejní spojky po něm začne jít policie i mafie a on musí vymyslet, jak si zachránit krk.

K vidění: iVysílání České televize.

Zhodnocení: V kontextu české tvorby nejzajímavější audiovizuální dílo, které u nás loni vzniklo. Směle může konkurovat zahraniční quality TV tvorbě. Formálně originální, dějově v řadě momentů překvapivé a s tvrdě deziluzivním vyzněním.

Video placeholde
Trailer na minisérii Zrádci režiséra Viktora Tauše • Viktor Tauš

Rozhovor s tvůrcem seriálu Zrádci Viktorem Taušem >>>

2. V síti

Tvůrci: Za snímkem stojí známí dokumentaristé Vít Klusák a Barbora Chalupová.

Nominace: V kategorii nejlepší dokumentární film a nejlepší herečka.

Náčrt děje: Dokument se zaobírá tematikou pedofilních sexuálních predátorů, kteří hledají své oběti online. Tři mladistvě vypadající herečky se na internetu vydávají za nezletilé a brzy jsou osloveny celou řadou pochybných individuí.

K vidění: Film lze zhlédnout na Aerovodu. 10. března jej pak bude vysílat Česká televize na prvním kanálu.

Zhodnocení: Dokument loni stihl premiéru těsně před začátkem jarní fáze koronavirové pandemie a stal se senzací.Do značné míry zaslouženě, neboť se zaměřil na relevantní, šokující téma a zpracoval jej divácky vděčným způsobem.

Video placeholde
Trailer k filmu V síti • Aerofilms

3. Herec

Tvůrci: Seriál pro Českou televizi natočil režisér Peter Bebjak. Hlavní roli si střihnul talentovaný Jan Cina.

Nominace: Herec získal celkem sedm nominací, včetně nejlepší televizní minisérie, nejlepšího scénáře a kamery. Bodoval rovněž v hereckých kategoriích.

Náčrt děje: Příběh je zasazen do Československa chmurných padesátých let dvacátého století, tedy do doby, kdy čestné chování benefity zrovna nepřinášelo. Série sleduje mladého talentovaného herce, který řeší, nakolik kolaborovat s nastupujícím režimem, aby měl naději na spokojený život.

K vidění: iVysílání České televize.

Zhodnocení: Velká herecká příležitost pro Jana Cinu, který rozhodně patří k největším českým mladým hereckým talentům. Scénář drží v ruce pár zajímavých zvratů, v průběhu tří epizod nicméně působí lehce repetitivně. Celkově se jedná o cennou připomínku toho, jak komunismus zdecimoval morálku národa, s následky čehož se potýkáme dodnes.

4. Šarlatán

Tvůrci: Film natočila režisérka Agnieszka Holland dle scénáře Marka Epsteina. Hlavní role se zhostili Ivan a Josef Trojanové.

Nominace: Šarlatán získal celkem 14 nominací, včetně nejlepšího filmu a režie.

Náčrt děje: Příběh je inspirován skutečnou osobou Jana Mikoláška, léčitele, na kterého se s žádostí o pomoc obracely tisíce lidí všech společenských vrstev. Film klade důraz zejména na období, kdy Mikolášek upadl v nemilost komunistického režimu.

K vidění: Snímek lze zhlédnout na Aerovodu nebo na portálu DAFilms.cz.

Zhodnocení: Film byl za Česko vyslán i do boje o Oscary a vzhledem k ostatním filmům českého původu to lze považovat za dobrý výběr. Šarlatán má potenciál zaujmout. Chlubit se může bezchybným řemeslem, odpovídající výpravou a skvělými hereckými výkony. V paměti utkví zejména ambivalentní vyznění celého díla.

Video placeholde
Šarlatán: Strhující životopisné drama výjimečného muže obdařeného léčitelskými schopnostmi na pozadí dobových událostí. Příběh je inspirován skutečnými osudy léčitele Jana Mikoláška... • TRAILER • CinemArt

5. Modelář

Tvůrci: Modelář je novým autorským projektem Petra Zelenky. Do hlavních rolí byli obsazeni Kryštof Hádek a Jiří Mádl.

Nominace: Celkem sedm nominací včetně nejlepšího filmu a nejlepší režie. V hereckých kategoriích pak byli nominováni i Hádek s Mádlem.

Náčrt děje: Chemik a vynikající letecký navigátor Pavel se po traumatickém zážitku vrací do vlasti z delšího pracovního pobytu v Izraeli. Aby si přivydělal, začne svému kamarádovi Plechovi pomáhat v půjčovně dronů. Brzy se ale zaplete do událostí spojených s vysokou českou i světovou politikou.

K vidění: Snímek lze zhlédnout na Aerovodu nebo na portálu DAFilms.cz.

Zhodnocení: Petr Zelenka tentokrát podvratně obchází očekávání diváka zvyklého na konspirační politické thrillery vyznačující se morální nejednoznačností a složitými propracovanými plány. Oproti nim pracuje s naivní až vyloženě prostou postavou s jasným morálním kompasem a jejíma očima reflektuje současné společenské dění a všudypřítomnou relativizaci hodnot. Modelář tak skvěle funguje jako pobídka k diskuzi.

Video placeholde
Trailer na film Modelář režiséra Petra Zelenky • Falcon

6. Krajina ve stínu

Tvůrci: Podle scénáře Ivana Arsenjeva snímek natočil Bohdan Sláma.

Nominace: Co do počtu nominací se jedná o vůbec nejúspěšnější loňský snímek. Krajina ve stínu byla nominována mj. na nejlepší film a režii. Bodovalo také hned pět hereckých představitelů.

Náčrt děje: Snímek je jakousi bouřlivou kronikou jedné malé vesničky a jejích obyvatel na Vitorazsku, pozapomenuté oblasti na hranicích jižních Čech a Dolních Rakous, v průběhu třicátých, čtyřicátých a padesátých let dvacátého století.

K vidění: Snímek lze zhlédnout na Aerovodu nebo na portálu DAFilms.cz.

Zhodnocení: Ambice tohoto poměrně dlouhého černobílého filmu byly patrně větší, než jaký je jeho skutečný dopad na diváka. Na jednu stranu se jedná o ostentativně ušlechtilý pokus o interpretaci nejčernějšího období moderní historie, na stranu druhou ale snímek rezignuje na snahu vytvořit pevná pouta k postavám. Divák tak ty hrůzy spíše apaticky sleduje, než aby si je s jednotlivými charaktery odžil. Plusové body lze ovšem připsat za to, že díky nezjemněnému způsobu vyobrazení poválečného násilného odsunu Němců může Krajina ve stínu naštvat pár komunistických a pseudovlasteneckých zrůd.

Video placeholde
První záběry: Historický epos Bohdana Slámy se vrací do období války • Bontonfilm

7. Havel

Tvůrci: Film natočil Slávek Horák, prezidenta Havla si zahrál Viktor Dvořák. Dále ve filmu vystupují například Aňa Geislerová a Martin Hofmann.

Nominace: Havel patří co do počtu nominací k nejúspěšnějším snímkům, získal jich celkem čtrnáct (včetně nejlepšího filmu a režie).

Náčrt děje: Snímek vypráví příběh prvního českého porevolučního prezidenta Václava Havla v dobách před revolucí, zaměřuje se zejména na jeho nejednoznačný vztah s manželkou Olgou a dění kolem Charty 77.

K vidění: Snímek lze zhlédnout na Aerovodu nebo na portálu DAFilms.cz.

Zhodnocení: Řemeslně a herecky slušně zvládnuté dílo, které bohužel potenciál osobnosti Václava Havla ani zdaleka nevytěžilo. Námět, vybízející k intelektuálně podnětné debatě či absurdnímu uchopení odrážejícímu Havlovo dramatické dílo, byl ve skutečnosti uchopen pohříchu nemastně, neslaně.

Video placeholde
Trailer k filmu Havel • Youtube @BontonfilmCZ

8. Stockholmský syndrom

Tvůrci: Za dvoudílným televizním filmem stojí Dan Svátek, do hlavní role obsadil Davida Švehlíka.

Nominace: Snímek byl nominován v kategorii nejlepší televizní film nebo minisérie.

Náčrt děje: Příběh je z poloviny vztahovým dramatem a z poloviny gangsterským thrillerem o obchodě s bílým masem. V centru dění stojí dívka, která se stala obětí kuplířů, a detektiv, kterého před lety poznamenalo nešťastné setkání s jejím otcem.

K vidění: iVysílání České televize.

Zhodnocení: Stockholmský syndrom je jakýmsi televizním pokusem o gangsterku s propletenými osudy jednotlivých postav. Při srovnání se zahraniční konkurencí nicméně působí nedotaženě, nuceně a v druhé epizodě až mírně směšně. Se zamhouřenýma očima jej ale lze akceptovat. 

9. Veterán

Tvůrci: Ve filmu natočeném Janem Hřebejkem podle scénáře Marka Epsteina se v hlavní roli představil Milan Ondrík.

Nominace: Snímek byl nominován v kategorii nejlepší televizní film nebo minisérie.

Náčrt děje: Martin se po letech služby ve francouzské cizinecké legii vrací domů do Brna a chce začít nový život. Sblížit se s rodinou své sestry, otevřít si kavárnu a dostat novou šanci. Situace se zamotá, když místnímu politikovi ve rvačce zachrání syna a zamiluje se do jeho dcery.

K vidění: iVysílání České televize.

Zhodnocení: Film drží nad vodou charismatický drsňácký hrdina s temnou minulostí v podání Milana Ondríka, který mírně připomíná bezejmenného řidiče ze snímku Drive. Právě kvůli jeho výkonu stojí za to Veterána vidět, a to i přes to, že Jan Hřebejk není Nicolas Winding Refn, Milan Ondrík není Ryan Gosling a Brno není Los Angeles.

10. Žáby bez jazyka

Tvůrci: Snímek natočila režisérka Mira Fornay, hlavní postavy si zahráli Jaroslav Plesl, Jazmína Cigáneková a Regina Rázlová.

Nominace: Žáby bez jazyka byly nominovány v kategoriích nejlepší film a nejlepší režie.

Náčrt děje: Poměrně neurčitá anotace od distributora CinemArt láká na příběh Jaroslava a jeho rodiny.  Film by měl být sociálním dramatem o dynamice partnerských vztahů a domácím násilí.

K vidění: Film se hrál na loňské Letní filmové škole. Aktuálně ovšem online k vidění není a klasická distribuce v kinech neproběhla.

Zhodnocení: Autor článku tento film bohužel neviděl. Ohlasy diváků z LFŠ jsou rozporuplné – zatímco někteří hovoří o výjimečném, silném filmu, jiné jej hodnotí jako prázdný artový experiment.