Video placeholde

Star Wars našly svého spasitele. Dave Fioni vrátil svými Clone Wars fanouškům víru ve světelné meče

Hvězdné války zažívají turbulentní časy. Od převzetí společnosti Disney sice jejich univerzum mohutně nabobtnalo a generuje obří zisky, zároveň však nové díly trilogie dokázaly odradit dlouholeté příznivce. A těch miliard za filmy si také v myšákově impériu představovali o trochu víc. Právě proto je potřeba, aby se v předaleké galaxii sem tam objevil nadějný projekt. A ten tu nyní je. Má jen jednu nevýhodu, je kreslený a nakoukat jej trvá dva dny čistého času. Pokud se k tomu odhodláte, odmění vás seriál Clone Wars tím nejlepším, co se ve světě Hvězdných válek událo od Pomsty Sithů.

Obecně se dá říct, že nová trilogie selhala ve třech věcech. Jednak nabídla nezajímavé postavy, se kterými dál nepracovala, dále je značně nekonzistentní, poslední díl otevřeně popírá ten předposlední. A třetím bodem jsou světelné meče, které bezprecedentně ignoruje, částečně se jim vysmívá, a když už je pustí do akce, tak to není nic, z čeho byste si sedli na zadek. V tom všem ji hravě předčí poslední čtyři díly seriálu Clone Wars, které si právě odbyly svou premiéru.

Seriál Clone Wars se objevil v roce 2008, tedy tři roky po posledním hraném filmu George Lucase. Ten na animovaný seriál osobně dohlížel a Dave Fioni pokorně rostl v jeho stínu. Nezmapovaný prostor galaxie mezi Klony útočí a Pomstou Sithů dostal zcela k dispozici. Poměrně dlouhé časové období, kdy se z mírumilovných Jediů stávají chladní generálové, republika upadá a budoucí imperátor sílí, se ukázalo jako ideálním písečkem. Fioni během pár epizod představil skvělé vedlejší postavy (slizké vesmírné piráty, charizmatické lovce odměn, temné inkvizitory, klonované vojáky se silnou osobností, vtipné droidy i spletité podsvětí plné gangů), z nichž nade všemi ční Anakinova padawanka Ashoka Tano. Právě ta si postupně „ukradla“ seriál pro sebe, i když v předposlední sérii zcela zmizí z obrazovky.

Když dva dělají totéž, není to totéž, Riane Johnsone!

Na případu Ashoky můžeme vidět, jak má vypadat skvělý charakter a jeho vývoj. Z ustrašené malé dívky se stane sebevědomý Jedi, aby následně padla až na to nejhlubší dno a ukázala nám, že maníci s modrými a zelenými světelnými meči zas takoví klaďasové nejsou. Právě skrze ni a skrze vzkříšeného Dartha Maula (což byl prý nápad samotného Lucase) ukazuje, jak si řád rytířů Jedi dláždí cestu do záhuby vlastní arogancí. Nepotřebují k tomu Luka Skywalkera zahazujícího svůj světelný meč ani dojícího podivné krávy. Zánik Jediů se rodil dávno před tím, než Riana Johnsona napadlo, že Sílu může vlastně ovládat každý a že vývoj postav je pro film zbytečný přežitek.

Ale zpět k Fioniho seriálu. Poslední série Clone Wars má 12 epizod. Osm z nich bylo v plánu už v roce 2014, ale série byla tehdy na 6 let přerušena. Až letos se mohl Fioni se svým projektem vrátit a příběh dovyprávět. Právě prvních 8 epizod je proto poměrně slabých – ve čtyřech sledujeme variaci na Sedm statečných v podání „špatné várky“ klonů a Anakinovo přiklánění se k temné straně síly. V dalších čtyřech je pak Ashoka spolu s dvojicí sester střídavě na útěku a ve vězení. Pak to ale přijde. Čtyřdílný epilog přinášející něco, co se do Star Wars kroniky zapíše zlatým písmem a co přesahuje animovanou seriálovou tvorbu o několik délek.

Poslední čtyři epizody sedmé série mají jiné titulky, hudbu i animaci. Všechno je pořádně temné a scénáristicky vypilované do posledního slova. Už tu nejsme v jakémsi epizodickém bezčasí hlavních filmů, tady sledujeme alternativní děj epizody III. Každý díl nám ukazuje nový pohled na 15 let staré skutečnosti. Hraje citlivě na nostalgickou notu, ale nebojí se jít rázně svou cestou. Představuje úchvatné souboje, kdy na jedné straně stojí jeden z nejlepších sithských šermířů (s pohyby, které díky motion capture technologii nasnímal opět šermíř a choreograf Ray Park) a na druhé odpadlice řádu rytířů Jedi, zocelená žárem desítky bitev. To vše na pozadí Anakinovy proměny v Dartha Vadera a Kancléře v Imperátora. Dokonce vám dají zapomenout, že jde o seriál pro děti, a třeba řádění Darta Maula se bez usekaných končetin či hlav neobejde.   

Blýská se na lepší časy

Ty poslední čtyři epizody jsou tak dobré, že si je můžete pouštět samostatně mezi epizodami I a III. Stačí vám prostě jen vědět, že měl Anakin svou padawanku a že Darth Maul nezemřel. Pokud si ale nakoukáte i předcházející řady, budete odměněni jedinečným zážitkem a skvělou podívanou. Dave Fioni si nemohl říct o větší prostor ve světě Hvězdných válek rázněji.

Že Hvězdné války mají před sebou skvělé zítřky, jsme zmiňovali už v našem podcastu. Závěr seriálu Clone Wars to jen potvrdil. Po jeho zhlédnutí můžete směle zkusit i lehce infantilnější Star Wars: Rebels. Tady stačí „přežít“ první dvě série a pak je to zase neuvěřitelná jízda s velkolepým finále. Pak si můžete dát rovnou Mandaloriana, v jehož druhé sérii se právě Ashoka Tano objeví, a není proto na škodu mít nakoukáno i animované seriály.

Dave Fioni je zkrátka dědic Lucasova trůnu, na kterého jsme všichni čekali. Svět předaleké galaxie zná a ctí jej jako málokdo. Umí napsat zajímavé postavy a ví, k čemu jsou světelné meče. Sice s podobnými lidmi u kormidla bude poslední trilogie vypadat čím dál tím hůř, ale na druhou stranu dostaneme spoustu zábavného obsahu, který opět dokáže bavit fanoušky ságy napříč všemi generacemi.