Video placeholde
Slavnostní zakončení 54. ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech
Slavnostní zakončení 54. ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech
Slavnostní zakončení 54. ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech
Slavnostní zakončení 54. ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech
Slavnostní zakončení 54. ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech
35
Fotogalerie

Dojatá Clarksonová mluvila česky, globus má i kameraman Smutný. Festival v Karlových Varech je u konce

Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii dostala při závěrečním ceremoniálu festivalu ve Varech americká herečka Patricia Clarksonová. Přidala se tak k letošní první držitelce této ceny, své přítelkyni Julianne Mooreové, která sošku obdržela hned v úvodu 54. ročníku filmové přehlídky. Clarksonová je známá v poslední době především ze seriálu Ostré předměty, za účinkování v něm dostala Zlatý glóbus.

54. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary utekl jako voda. Během závěrečného ceremoniálu se v choreografii a režii bratří-loutkářů Cabanů představily za tónů Sweet Dreams od Eurythmics na pozadí černých a bílých pruhů živé loutky, večer jako už tradičně moderoval distingovaný Marek Eben. A především byly v sobotu 6. července předány ceny; tu nejvýznačnější, Křišťálový globus, si domů odvážejí tvůrci bulharského snímku Otec

Vítězové nemají hlídání

Intimní rodinné drama o hledání cesty k blízkým ovšem nijak zvlášť nebodovalo u dvanácti filmových kritiků z prestižních médií celého světa, kteří tucet snímků Hlavní soutěže hodnotili v posledním čísle Festivalového deníku. Ve snímku Otec Vasil právě ztratil manželku Ivanku a uvěří, že mu žena chce prostřednictvím senzibila cosi sdělit. Syn Pavel se tátu snaží přivést k rozumu, otec ale zarputile trvá na svém… Za svůj snímek bulharští režiséři Kristina Grozeva (1976) a Petar Valčanov (1982) obdrželi i  25 000 amerických dolarů, které si rozdělí režisér a producent filmu; na pódium je doprovodila jejich malá dcera, neboť nemají hlídání, jak zažertoval Marek Eben.

Zvláštní cenu pětičlenné Hlavní poroty, v níž zasedá třeba ukrajinský režisér, scenárista a producent Sergei Loznitsa, francouzský filmový publicista a festivalový organizátor Charles Tesson nebo český scenárista a spisovatel Štěpán Hulík, získala německá Lara, již by zmíněný tucet světových kritiků rádo vidělo na druhém místě, za slovenským soutěžákem Budiž světlo. Režisér Jan-Ole Gerster si kromě ceny odnesl i 15 000 dolarů; odměna patří rovným dílem režisérovi a producentovi filmu, a herečka z tohoto snímku Corinna Harfouchová si odnesla cenu za ženský herecký výkon. Cenou za režii se pak bude pyšnit Belgičan Tim Mielants, tvůrce snímku Patrick. Pokud jde o mužský herecký výkon, nejvýše porota hodnotila Milana Ondríka za roli ve slovenském filmu Budiž světlo od Marka Škopa. Zvláštní uznání pak získal snímek Španěla Jonáse Trueby Srpnová madona a také nadějná mladá herečka Antonia Giesenová za roli ve filmu Felipeho Ríose Muž budoucnosti.

Česká trojice vyhrála u diváků

Velkou cenu soutěžní sekce Na východ od Západu získal Rus Boris Akopov za Býka. Zvláštní cenu poroty této sekce si odnesly Mé tiché myšlenky ukrajinského režiséra Antonia Lukiče. Dokumentární porota pak ocenila Nesmrtelné režisérky Ksenia Okhapkina a zvláštní cenu udělila snímku Konfuciánský sen Číňanky Mijie Li.

Diváckou cenu Práva získal snímek Olgy Sommerové Jiří Suchý– Lehce s životem se prát. Ražisérka řekla, že „srdečné díky patří divákům, kteří dokument ocenili a potěšili se filmem o krásném člověku Jiřím Suchém“. řekla Sommerová, jež Diváckou cenu Práva získala už před pěti lety za dokumentární snímek o Martě Kubišové. Její aktuální dokument těsně předstihl dokumentární podívanou Forman vs. Forman od Heleny Třeštíkové a Jakuba Hejny a hraný snímek Na střeše Jiřího Mádla.

Chci jenom poslat pro svého psa

Cenu za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii získaly americké herečky Julianne Mooreová a Patricia Clarksonová. „Chci jenom poslat pro svého psa a zůstat tady,“ zatoužila druhá jmenovaná herečka na pódiu.

Cenu prezidenta MFF KV za přínos české kinematografii převzal z rukou prezidenta festivalu Jiřího Bartošky kameraman Vladimír Smutný. Držitel sedmi Českých lvů za nejlepší kameru pracoval na oscarovém Koljovi nebo na filmech Smrt krásných srnců, Tmavomodrý svět a Tobruk. K jeho poslední práci patří připravovaný snímek Václava Marhoula Nabarvené ptáče natáčený černobíle.

"Za čtyřicet let u filmu člověk obrázků udělá takových třicet tisíc, a byl by to sakra špatnej kameraman, kdyby se z toho nevybral dobrý," komentoval sestřih ze svých snímků uvedený při ceremoniálu. "Kameraman patří za kameru, před plátno patří výjimečně, a jsem rád, že pan Bartoška mi to umožnil, tu cenu není lehké získat jako kameraman. Já si jí vážím a ona váží také," řekl se soškou v ruce.

Festivalové statistiky

Pokud jde o festivalové statistiky, 45. MFF Karlovy Vary 2019 se zúčastnilo 12 521 akreditovaných návštěvníků; z toho 10 363 s festival passy, 395 filmových tvůrců, 1158 filmových profesionálů a 605 novinářů. V průběhu festivalu se uskutečnilo 497 filmových představení a bylo prodáno celkem 139 271 vstupenek. Uvedeno bylo celkem 177 filmů, z toho 156 hraných a 29 dokumentárních. Z filmů uvedených na 54. MFF Karlovy Vary mělo na festivalu 34 světovou, 8 mezinárodní a 6 evropskou premiéru. 206 projekcí osobně uvedla delegace tvůrců, uskutečnilo se 97 projekcí pro novináře a filmové profesionály.

Festival oficiálně zakončil jeho prezident Jiří Bartoška pozvánkou na příští, 55. ročník, který se bude konat od 3. do 11. července 2020. Ceremoniál stejně jako při zahájení přehlídky provázela akrobatická show v choreografii bratří Cabanů, která reflektovala letošní černobílý pruhovaný vizuál tradičně z dílny studia Aleše Najbrta.

Závěrečnou tiskovou zprávu s podrobnějšími informacemi o festivalových oceněních a číslech najdete na webových stránkách MFF KV.