Video placeholde
Tereza Voříšková
Z filmu Jiřího Havelky Vlastníci
Z filmu Jiřího Havelky Vlastníci
Z filmu Jiřího Havelky Vlastníci
Z filmu Jiřího Havelky Vlastníci
14
Fotogalerie

Tereza Voříšková v komedii Vlastníci: O „strašně českým filmu“ i „o tom slunci, co má v břiše“

Komunální satira, takoví moderní Homolkovi, nebo tragikomedie nořící se do podstaty české duše? Nový snímek Jiřího Havelky Vlastníci, popisující nám všem dobře známá dramata schůzí sdružení vlastníků bytových jednotek, bude mít premiéru 21. listopadu a jeho tvůrci jej představili v Karlových Varech. Skvěle obsazenou komedii v rozhovoru pro Reflex popisuje Tereza Voříšková, představitelka předsedkyně SVJ paní Zahrádkové, velmi energické matky tří dětí, toho času na mateřské dovolené, která ostatně čeká i samotnou Terezu Voříškovou, ačkoli pracovat jedna z našich neobsazovanějších hereček přestat nehodlá.

Čerstvě třicetiletá protagonistka nedávných snímků Po strništi bos a Chata na prodej vzpomínala na zrod spolupráce na Vlastnících takto: „O tomto scénáři Jiří Havelka dlouho mluvil, a když mi ho dal poprvé přečíst, několik hodin jsem se smála tak, že mě bolelo břicho až do druhého dne. Ne že jsem se rozhodla roli přijmout – já ho prosila, ať mi ji dá!“ 

O své postavě tvrdí, že je to „typická hysterka“, a Jiřího Havelku si jako režiséra nemůže vynachválit: „Má neskutečný přesah, nadhled, humor. Myslím, že to je něco, co v české kinematografii chybí.“ Snímek samotný pak přirovnává „k Homolkovým nebo k některým Formanovým filmům“ s tím, že „není pro úplně každého diváka, protože je v něm jednota místa, času a děje, takže jsme v jedné místnosti po celou dobu filmu“. 

Pracovní nasazení

Nastávající maminka nám též prozradila, jak se plánuje věnovat „tomu slunci, co mám v břiše“. Letošní ročník karlovarského festivalu ovšem ještě prožila v plném pracovním nasazení: v Karlovarském městském divadle odehrála spolu s Eliškou Křenkovou dvě představení Amerikánky, současného dramatu Viktora Tauše o svobodě, osamělosti i přátelství. 

Vedle Terezy Voříškové se v očekávaném diváckém hitu Vlastníci objeví Kryštof Hádek, Vojta Kotek, Jiří Lábus, David Novotný, Dagmar Havlová, Ondřej Malý, Pavla Tomicova, Klára Melíšková či Ladislav Trojan. Vesměs hrají majitele bytů v postarším činžovním domě, kteří se na společné schůzi nejsou schopni dohodnout. Najdou se mezi nimi idealisté, kteří jednají ve prospěch celku, jsou zde i vypočítaví prospěcháři, zamindrákovaní zoufalci i manipulátoři. Všichni se ale nakonec musejí domluvit na správě domu, ve kterém mají byty… Za čtyři měsíce budeme svědky těchto domluv v kinosálech.