Video placeholde

Karlovy Vary: V sekci Hlavní program - mimo soutěž se představí čtyři ceněné filmy ze zahraničních festivalů

V nesoutěžní části Hlavního programu se letos představí čtveřice filmů, které se již dočkaly kladných ohlasů na zahraničních festivalech, a evropské publikum je bude moci poprvé vidět na MFF Karlovy Vary.

Cenu za nejlepší kameru si z newyorského festivalu Tribeca odnesl estonský koprodukční snímek Listopad (režie Rainer Sarnet), který nás zavádí do přízračného světa pohanského venkova, kde řádí vlkodlaci, mor a hlavním hrdinům se jen stěží daří najít opravdovou lásku.

Zvláštní cenu poroty si z festivalu Sundance odnesla černohumorná komedie V pohodě (režie Jun Geng), ve které zdánlivě nevinný příjezd prodejce mýdla do téměř opuštěné vesnice na severu Číny spustí vlnu bizarních situací. Další titul vnese do festivalových kin atmosféru drsné irské krajiny, jíž jsou věnovány písně místního muzikanta Joea Heaneyho.

Video placeholde
Trailer na film Listopad (November) režiséra Rainera Sarneta • Facebook.com

Vizuálně vybroušený černobílý snímek Píseň ze žuly (režie Pat Collins) byl ve světové premiéře uveden na americkém festivalu South by Southwest. Na festivalu v Hongkongu započal svou festivalovou kariéru snímek Juze (režie Miransha Naik), který sleduje snahu dospívajícího Santoshe vymanit se z prostředí slumu a začít nový život v lepších podmínkách.