Dalšími významnými hosty karlovarského festivalu jsou tvůrci jedinečného dokumentu Toulaví králové: Příběh Gogol Bordello (Scream of My Blood: A Gogol Bordello Story)

Dalšími významnými hosty karlovarského festivalu jsou tvůrci jedinečného dokumentu Toulaví králové: Příběh Gogol Bordello (Scream of My Blood: A Gogol Bordello Story) Zdroj: KVIFF

Ve Varech je Eugene Hütz, frontman kapely Gogol Bordello, která tajně hrála na ukrajinské frontě

K významným hostům letošního festivalu ve Varech přibyli tvůrci skvělého dokumentu Toulaví králové: Příběh Gogol Bordello, který promítá v mezinárodní premiéře 6. července od 14:00 ve Velkém sále Thermalu. Trailer si pustíte ZDE. Osobně jej představí nejen režiséři Nate Pommer a Eric Weinrib, ale také protagonista, hudebník a frontman kapely Gogol Bordello Eugene Hütz. Po projekci filmu bude v kině následovat i malý koncert Eugena Hütze.

Jedním z výkonných producentů snímku je loňský host varského festivalu, americký herec, režisér a producent s ukrajinskými kořeny Liev Schreiber. Také Eugene Hütz se do Karlových Varů vrací; hostem zde byl v roce 2004, když natáčel v Česku právě s režisérem Lievem Schreiberem a hercem Elijahem Woodem film Naprosto osvětleno.

Film Toulaví králové: Příběh Gogol Bordello měl světovou premiéru na festivalu Tribeca a režisér Nate Pommer zde za svůj skvěle sestříhaný dokument získal Zvláštní uznání pro nejlepšího nového režiséra dokumentárního filmu. Nate Pommer přes dvě desetiletí zaznamenával působení skupiny Gogol Bordello v kontextu osobních i společenských událostí. Eric Weinrib je držitelem řady ocenění za dokumentární tvorbu, byl nominován na cenu Emmy a je dlouholetým spolupracovníkem dokumentaristické ikony Michaela Moora. Eugene Hütz společně s dalšími muzikanty v loňském roce nahráli píseň The Man With the Iron Balls, věnovanou ukrajinskému prezidentovi Volodymiru Zelenskému. Ve studiu se s ním mimo jiné sešli i frontman kapely Primus Les Claypool, syn Johna Lennona Sean nebo bubeník skupiny The Police Stewart Copeland.