Kočovný herec Táta Mour v podání Davida Prachaře

Kočovný herec Táta Mour v podání Davida Prachaře Zdroj: KVIFF

Jáchym Topol v Pražské křižovatce
Citlivý člověk je Úzkostná i bujará kinematografická féerie o lásce, strachu z osamění a pohledech synů upřených na otce.
Jáchym Topol
Jáchym Topol
5
Fotogalerie

Citlivý člověk: Temně groteskní nový český film rozdělil Vary na dvě poloviny. Jedni jej milují, druzí utíkají z kina

Ve zcela zaplněném Velkém sále Thermalu měl v neděli o osmé večerní světovou premiéru film Tomáše Kleina Citlivý člověk podle románu spisovatele a básníka Jáchyma Topola (1962). Vedle Úsvitu Matěje Chlupáčka je tento celovečerní debut režiséra Tomáše Kleina (* 1987) dalším českým želízkem v ohni Hlavní soutěže o Křišťálový glóbus. Snímek do Varů doprovodila početná delegace tvůrců, mezi nimi právě i Jáchym Topol, autor předlohy, za kterou (a též za předchozí dílo) získal v roce 2017 Státní cenu za literaturu. Trailer snímku najdete ZDE.

„Život je krásnej. Smutnej, ale krásnej. Není peklo, ani nebe, nikdy, ani nikde, to ti přísahám,“ říká Tatiana Dyková ve filmu jako jedna z dvojice chudých kočovníků v pomalé road movie z českého venkova, která je tak entropická a neobvyklá, že zatímco některé diváky hluboce zasáhne (a neustále o ní poté mluví), jiné zaskočí.

Video placeholde
Rozhovor se spisovatelem Jáchymem Topolem, autorem knihy Citlivý člověk • Petr Vagner

Film s tématem otcovsko-synovských vztahů při prvním pracovním promítání zaskočil i Jáchyma Topola, pro kterého to byl „studený hadr do obličeje“. Postupně si ale na poetiku filmu, ve kterém ožívají jeho postavy, zvykl a dnes Kleinova Citlivého člověka považuje za nejlepší snímek natočený podle své knihy.

V hlavních rolích se představí David Prachař, Tatiana Dyková, Jiří Schmitzer, Vladimír Javorský, Jiří Lábus a v roli chlapce Jaroslav Cuhra. Citlivého člověka uvidíte v českých kinech od 5. října 2023, v Karlových Varech jej můžete zhlédnout ještě dnes v 19:00 v Lázních III a také ve středu 5. 7. v 19:00 v Kongresovém sále.