Video placeholde
Premiéra minisérie Volha - Eliška Křenková
Eliška Křenková
Zahájení festivalu v Karlových Varech 2023: Eliška Křenková
Sympaticky moderní je na svou dobu – píše se rok 1937 – přístup mladého ředitele továrny uprostřed rostoucího města baťovského střihu v malebném podhůří majestátních Tater. Ale nenechte se mýlit, protagonistkou je jeho žena Helena (Eliška Křenková).
Zahájení festivalu v Karlových Varech 2023: Eliška Křenková
10
Fotogalerie

Křenková: Před natáčením Úsvitu jsem nevěděla, že se umím takhle odvázat. Pomohlo mi režisérovo hecování

 „Nenávidím stres, a nesnáším, když jsou na sebe lidé hnusní,“ říká režisér Matěj Chlupáček. „V životě jsem takových věcí zažil docela dost, třeba na reklamních placech, protože jsem hodně režíroval reklamy. To je toxické prostředí plné idiotů, které nikam nespěje a nic hezkého většinou nevytvoří,“ říká režisér Matěj Chlupáček, který do Varů přivezl film Úsvit, na němž prý panovala úplně jiná kultura práce. On a představitelka hlavní role Eliška Křenková mluví v rozhovoru pro Reflex.cz o svém přátelství, o usínání po premiérách i o zákeřných scenáristech.

Jejich film Úsvitz baťovského slovenského města v roce 1937, kde se najde mrtvola novorozence, vyniká nepředvídatelností. „Jsem už nesmírně unavený z akademických dobových žánrovek, nebaví mě na to koukat, nebavilo by mě to točit. Takže když Miro Šifra přinesl scénář, který měl v sobě tolik moderních témat, bylo jasné, že mu vtiskneme tuto formu,“ říká Chlupáček.

Hlavní role Heleny, která se pouští do vyšetřování, byla psaná na tělo Elišce Křenkové. Helenu prý „modernizovala“ a na place improvizovala. Dokonce nechala svoji postavu ukázat zdvižený prostředníček. „Odcházela jsem v jedné scéně (od postavy Milana Ondríka, pozn. red.) a říkám Matějovi: Já mám úplnou chuť mu ukázat fakáče! A Matěj říkal: Tak to udělej, to je skvělý!“

Drama Úsvit přijde do českých kin 5. října 2023.