Video placeholde
Liev Schreiber na festivalu v Karlových Varech
Liev Schreiber na festivalu v Karlových Varech
Liev Schreiber na festivalu v Karlových Varech
Liev Schreiber na festivalu v Karlových Varech
Liev Schreiber na festivalu v Karlových Varech
8
Fotogalerie

Liev Schreiber ve Varech: Pacifikoval fotografy, slzel při vzpomínce na dědečka a vyprávěl o Ukrajině

Musel počkat, než ho vyfotí chuml fotografů, které si ale sám zorganizoval, protože mediální cirkus k jeho tiskovce, kterou vedla reportérka Reflexu Veronika Bednářová, úplně nepasoval. Představil iniciativu BlueCheck Ukraine, která skrze finanční dary pomáhá přímo Ukrajincům a místním organizacím, které čelí ruské invazi. LIEV SCHREIBER tak nepatří k celebritám, které by pomoc Ukrajině brali jako prodlouženou ruku osobního PR, má navíc se zemí rodinné vazby - jeho dědeček, ukrajinský emigrant Alex Milgram, ho po rozvodu rodičů v mnoha ohledech vychoval.

Schreiber před osmnácti lety v Česku natočil a režíroval film Naprosto osvětleno o muži, který se vydává na Ukrajinu, aby našel ženu, která jeho dědečkovi během holocaustu zachránila život. Na tiskovce vyprávěl o tom, jak po začátku invaze seděl doma na gauči v New Yorku a viděl muže, kteří jsou v jeho věku, co objímali svoje příbuzné a nevěděli, zda je ještě někdy uvidí. “Cítil jsem, že musí existovat něco, co můžu dělat,” sdělil s tím, iniciativa dává snadnou platformu pro přímou podporu Ukrajincům na místě, protože ti jsou podle něj nejvíce motivovaní. Spojili se například s organizací Kidsave, která pomáhá s evakuací žen a dětí. 

Sám navštívil Lvov, svojí bývalé partnerce, herečce Naomi Watts a dvěma dospívajícím dětem prý neřekl, kam jede. “Věděl jsem, že ve Lvově budu ve větším bezpečí, než by si oni mysleli,” uvedl. V Polsku potom vařil pro uprchlíky, šlo o tisíce jídel denně. “Moje prsty se už uzdravily,” vtipkoval o tom, jak krájel zeleninu do boršče. Online se setkal i s prezidentem Ukrajiny Volodymyrem Zelenským, ten mu prý potvrdil, že je lepší pomáhat teď, než až poté, co začne klepat nebezpečí v podobě Putinova režimu na další dveře. Ukrajinci, které potkal, jsou podle něj vynalézaví, starají se o sebe a brání se. Dělají podle něj v zásadě veškerou práci sami, jen potřebují naši podporu.

Odpovídal i na otázku, co si myslí o bojkotu ruských filmů na filmových festivalech: myslí si, že musíme být obezřetní ohledně toho, co přichází z ruských médií, protože jde o propagandu, jinak mu je ale bojkot umění a uměleckého vyjádření není po chuti. Na tiskovce pustil i video o lvovštích hudebnících, při němž se mu zaleskly oči. Na Ukrajinu plánuje jet znovu, ale blíže o tom nemohl z bezpečnostních důvodů mluvit. Celovečerní film o konfliktu prý neplánuje, i když cítí, že je v něm dobrý příběh. “Jsem příliš starý na to, abych hrál Zelenského,” zavtipkoval.

“Pokud budete lhát, nakonec se propálí. Než lež řeknete, zkuste si představit situaci, v jaké se ocitnete, když to na vás praskne,” vysvětloval přístup, který se snaží vštěpovat svým dětem. O současné válce s nimi mluví, i když je to těžké. Důležité je podle něj vědět, jak se zachovat, když se “historie opakuje”. “Děti mi na to většinou odpoví, jestli už můžou odejít,” pousmál se.