Video placeholde

Na co dnes ve Varech? Film Lukase Dhonta Blízko je výjimečná podívaná s mladými herci

Mladý belgický filmař Lukas Dhont potvrzuje ve svém druhém filmu Blízko skvělý smysl pro práci s mladými herci a režijní drobnopis.

Léo (Eden Dambrine) a Rémi (Gustav De Waele) jsou nejlepší kamarádi z vlámského venkova. Je jim třináct, běhají po polích a loukách, hrají si na rytíře. Na podzim je čeká nový školní rok. Léo a Rémi se potkávají ve stejné třídě. V širším kolektivu je ale jejich kamarádství vystaveno zkratkovitému hodnocení spolužáků. A zatímco Rémi se pokouší navazovat nová přátelství, introvertní Léo se stává terčem drobných posměšků. A pak stačí jedna nedostatečná reakce a kamarádství se začíná drolit. Kluci se přesto snaží o nápravu, Léo se navíc pokouší najít cestu k Rémimu prostřednictvím jeho matky Sophie.

Lukas Dhont v Cannes zaujal už křehkou prvotinou Dívka (2018) o tanečnici v klučičím těle. Film na festivalu získal Zlatou kameru, cenu za nejlepší debut. „Dívka pro mě byla intuitivní, moc jsem nevěděl, co ten film vyvolá,“ vyprávěl Dhont letos v Cannes, kdy Blízko soutěžilo o Zlatou palmu. „Jenže tentokrát, u druhého filmu, jsem si byl moc dobře vědom, v jaké jsem pozici, co si o mně lidi myslí.“ Trávil čas na YouTube, koukal na videa slavnějších kolegů, kteří mluvili o potížích se svými druhými filmy… Bezradnému mladíkovi nakonec pomohla maminka: „Měl bys dělat film o věcech, ke kterým máš blízko.“ A tak si napsal na papír „přátelství“. Odtud už vedla cesta ke třináctiletým kamarádům.

Blízko je výjimečná podívaná. Nevycházím z údivu, jak subtilně Lukas Dhont dokáže pracovat se svými dvěma herci. Suverénně zachycuje ty nejjemnější změny chování. Tím pak z drobné roztržky dokáže vybudovat vztahové drama, jež přesahuje rozměry filmového plátna.

Pro subtilní práci s postavami bylo pro Lukase Dhonta klíčové, aby měl k ruce nadané herce. Zatímco u předchozí Dívky režisér pátral po vhodném představiteli až do poslední chvíle, tentokrát mu přálo štěstí. „Měl jsem hotové první obrazy, když jsem nasedl na vlak z Antverp do Gentu,“ vzpomínal Dhont v Cannes pro The Hollywood ­Reporter, „a na sousedním sedadle seděl kluk, povídal si s kamarády o životě a tak. Jenom jsem se na něj podíval a bylo mi jasné, že to celé píšu o něm.“ Kluk se jmenoval Eden Dambrine a zahrát si chtěl. Ač naprostý začátečník, Eden uspěl i v konkursu s dalšími 750 uchazeči a Dhonta v Cannes doprovodil i na slavnostní pódium, kde společně za Blízko převzali Grand Prix, festivalové stříbro.

Režie: Lukas Dhont
Belgie, Nizozemsko, Francie 2022