Video placeholde
Slavnostní zahájení 55. ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech
Slavnostní zahájení 55. ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech
Slavnostní zahájení 55. ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech
Slavnostní zahájení 55. ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech
Slavnostní zahájení 55. ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech
63
Fotogalerie

Nejdelší potlesk pro Michaela Caina a antidepresiva místo popcornu. Začal 55. ročník festivalu ve Varech

Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech odstartoval. S rouškami, bezpečnostními páskami a hubenějším programem, ovšem také s elegancí sobě vlastní: tradiční zahajovací show se stylovou choreografií a hvězdami na červeném koberci organizátoři ani letos neošidili.

Na slavnostní otevření do (skoro) zrekonstruovaného Thermalu dorazila vedle delegace k úvodnímu filmu Zátopek i zahraniční hvězda první kategorie. Křišťálový globus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii si z rukou prezidenta festivalu Jiřího Bartošky převzal dvojnásobný držitel Oscara, osmaosmdesátiletý herec Michael Caine.

„To je největší aplaus a nejtěžší cena, jakých se mi kdy dostalo,“ pobavil stojící publikum a připomněl, že začínal jako „nikdo odnikud, co nic neuměl“. „Dáváte mi cenu za přínos, ale já měl přitom jen velké štěstí,“ prohlásil skromně držitel Řádu britského impéria a představitel více než stovky rolí, mj. ve filmech Alfie, Tichý Američan, Pravidla moštárny či Mládí.

Na festivalu, kam v závěru dorazí i jeho hollywoodští kolegové Ethan Hawke a Johnny Depp, uvede komediální drama Best Sellers (2021), režijní debut režisérky Liny Roesslerové. Reprezentuje tu nicméně i právě dokončovaný velkofilm režiséra Petra Jákla Žižka, kde ztvárnil iktivního poradce krále Václava IV., lorda Boreše.

Antidepresiva místo popcornu

Zahajovací ceremoniál se jako každý rok odehrál v režii bratří Cabanů, kteří pro něj vymysleli choreografii inspirovanou černobílým „okatým“ logem a hitem šedesátých let Popcorn. Tanečníci v diskokostýmech při něm kukuřici vystříleli přímo do hlediště.

“Žádný další popcorn už ale nebude, my ho ve Varech nepotřebujeme. Máme programového ředitele Karla Ocha, který vybírá filmy, u nichž intelektuálové po hrstech zobají spíš antidepresiva,“ zažertoval moderátor Marek Eben na konto oficiálního programu, který je proslulý svou uměleckou nekompromisností.


Prezident přehlídky Jiří Bartoška pak dojatě přivítal publikum, které kvůli koronaviru neviděl dva roky. „Přežili jsme Moskvu, přežili jsme Golem, přežijeme i covid,“ vzkázal „do nebe“ kamarádovi a věrnému podporovateli Varů Miloši Formanovi s odkazem na komplikovanou historii přehlídky, jež se nejprve musela střídat s moskevským a poté pražským konkurentem.

Méně filmů, více Čechů

„Půlkulatý“ 55. ročník oblíbeného festivalu se měl konat už loni, nakonec se však kvůli přísným koronavirovým opatřením musel o rok odložit. Nahradila ho akce Tady Vary, která v bezmála sto kinech napříč republikou nabídla snímky ze zrušeného programu. Letos festival probíhá, byť ve zkrácené podobě, od 20. do 28. srpna. Návštěvníci se musí prokazovat negativními testy nebo očkováním, nosit respirátory a speciální náramky, jež označují jejich bezinfekčnost. 

Program obsahuje méně titulů než obvykle, sto dvacet oproti „předkoronovým“ dvěma stovkám, diváci se však dočkají většího množství projekcí a také nebývalého počtu českých premiér v soutěži: prezentují se v ní novinky Olma Omerzua (Atlas ptáků), Václava Kadrnky (Zpráva o záchraně mrtvého), Eriky Hníkové (Každá minuta života) a Mira Remy (Láska pod kapotou).

Zajímavé projekty přivezou i zmiňované hollywoodské celebrity: Depp se pochlubí svými dvěma producentskými počiny, dokument o frontmanovi skupiny Pogues Shanu MacGowanovi, jenž měl premiéru loni na podzim (psali jsme podrobně zde) a životopisné drama Minamata inspirované osudem fotožurnalisty Williama Eugena Smithe. Ethan Hawke pak uvede thriller Paula Schradera Zoufalství a naděje, v němž famózně ztvárnil postavu kněze procházejícího krizí víry.

K vidění bude i dvacet sedm titulů z Cannes včetně kontroverzní Benedetty Paula Verhoevena nebo vítěze Velké ceny Kupé č. 6. Právě nedávno skončená slavná francouzská přehlídka byla prý pro české organizátory hlavním zdrojem naděje. „Cannes nám dodalo naději, že se to dá všechno zvládnout,“ přiznali.