Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Jak vybrat nosič na kola?

Jste milovníci aktivnějšího trávení svého volného času, respektive vyznáváte cykloturistiku? Tak to jste jistě už přemýšleli, jak vaše kola autem co nejbezpečněji a nejpohodlněji přemístit tam, kde se cyklistice můžete věnovat podle svého gusta. Pomůžeme vám vybrat ten nejlepší nosič kol pro vaše potřeby.

Při nákupu nového nosiče je důležité znát různé způsoby přepravy kol na vozidle, vlastnosti a výhody jednotlivých typů, nosnost i omezení vztahující se k jednotlivým modelům a umístění na autě. Většina cyklistů samozřejmě hledá typ nosiče, který umožňuje jeho nejsnadnější a nejpohodlnější po­užívání a zároveň zajistí bezpečnost kola a možnost je pohotově použít po příjezdu na určené místo. První otázka, kterou byste si měli položit při výběru takového nosiče, se týká typu vašeho automobilu a počtu kol, jež chcete přepravovat. Pokud jsou ale vaše kola lehká a snadno se zvedají, můžete použít střešní cyklistické nosiče, pro těžší kola se vám bude spíš hodit nosič na zadní dveře vozidla.

NOSIČ NA TAŽNÉ ZAŘÍZENÍ

Tato kategorie nosičů je ideální pro ty, kteří vlastní těžká kola nebo elektrokola. Podmínkou je tažné zařízení na autě. Tyto cyklistické nosiče uvezou až čtyři bicykly, snadno se instalují a zamezují nakládání a zdvihání těžkých kol na střechu. Jsou navrženy tak, aby nakládání a vykládání byly rychlé a snadné, mohou se také přizpůsobit různým stylům rámů, a některé z nich lze dokonce vyklonit i s naloženými koly pro snadný přístup do kufru. Pro variantu převozu tří kol je nejlepší volbou nosič Thule EasyFold XT, varianta pro čtyři kola se jmenuje Thule VeloSpace XT. Ten lze dokonce použít společně s Thule BackSpace XT (prodává se samostatně), čímž získáte nákladní box na tažné zařízení. Instalace těchto robustních nosičů zabere jen několik minut.

STŘEŠNÍ NOSIČ

Tyto nejtradičnější nosiče jsou vhodné pro cyklistické fanoušky, kteří se vydávají na své cesty se silničním nebo krosovým kolem. Všechny modely této řady od firmy Thule jsou dobré pro sedany a menší SUV s nižší výškou pro nakládání kol ale vyžadují, abyste měli na autě střešní nosič. Mají stylový, sportovní design, hodí se téměř pro všechny rozměry kol a jsou upevňované na vidlice, rámy a kola.

NOSIČE KOL NA ZAVAZADLOVÝ PROSTOR

Pokud nemáte tažné zařízení a neradi nakládáte jízdní kola na střechu vozu, pak jsou pro vás ideální nosiče kol na zadní dveře. Tyto cyklistické nosiče se snadno instalují – není nutná žádná předmontáž, a tak jsou tak volbou pro rodinné výlety nebo silniční cyklistiku.

NOSIČ NA ZADNÍ DVEŘE

Tento typ je ideální pro cyklisty, kteří jezdí méně často, nemají na autě tažné zařízení nebo nechtějí zvedat kolo na střechu auta. Vejdou se na něj až tři jízdní kola, je skládací, a když ho zrovna nepoužíváte, je snadno skladovatelný. Bezpečný cyklistický nosič na zadní dveře vozidla se jmenuje Thule OutWay Platform a lze ho nainstalovat během několika sekund bez nutnosti montáže. Konstrukce vyvýšené plošiny zajišťuje, že ­zadní světla a SPZ jsou vždy viditelné.

Je dobré připomenout, že všechny cyklistické nosiče firmy Thule byly důkladně testovány, a to jak v reálném životě, tak v jejich moderním testovacím centru. Existuje tedy záruka, že přepraví vaše kola bezpečně.