Dr. Kiran Mazumdar-Shaw ze společnosti Biocon Limited, držitelka trofeje EY Světový podnikatel roku 2019

Dr. Kiran Mazumdar-Shaw ze společnosti Biocon Limited, držitelka trofeje EY Světový podnikatel roku 2019 Zdroj: EY

Světovou podnikatelkou roku je žena, která místo piva začala vyrábět léky na cukrovku

Vítězkou letošního světového finále soutěže EY Podnikatel roku je Dr. Kiran Mazumdar-Shawová, předsedkyně představenstva indické farmaceutické společnosti Biocon Limited. Vyhlášení proběhlo včera večer mimořádně formou virtuálního ceremoniálu. Kiran Mazumdar-Shawová byla vybrána ze 46 národních vítězů reprezentujících 41 zemí a regionů. Ve 20leté historii této mezinárodní soutěže je to již třetí vítěz z Indie. A překvapivě je to teprve druhá žena, která tento prestižní titul získala. Prvně se to podařilo v roce 2011 Olivii Lumové ze singapurské společnosti Hyflux Limited.

Dr. Kiran Mazumdar-Shawová pochází z Indie, z rodiny, která nemá žádnou podnikatelskou tradici. V Austrálii vystudovala vysokou pivovarnickou školu a po studiích v roce 1975 se vrátila do rodné země. Chtěla tu pracovat jako sládek a dva roky se neúspěšně snažila uplatnit v tomto výlučně mužském oboru. Pak to vzdala a v garáži pronajatého domu v Bengalúru založila společnost Biocon Limited na výrobu biotechnologických enzymů. Už za rok začal Biocon jako první indická společnost v historii vyvážet enzymy do Spojených států i do Evropy. 

Dnes má Biocon spolu se svými dceřinými společnostmi zákazníky ve 120 zemích a patří k průkopníkům v oblastech, kterým se ostatní indické farmaceutické firmy příliš nevěnují. Vyrábí například tzv. „malé molekuly“ na bázi fermentace, lidský inzulín a inzulínová analoga nebo biosimilární léčiva pro důležité protilátky. Věnuje se také novým terapiím a špičkovému smluvnímu výzkumu. Je světovým lídrem ve výrobě biosimilárních léčiv a API pro statiny, imunosupresiv a dalších speciálních molekul. V roce 2014 se Biocon stal vůbec první indickou biotechnologickou společností, která vstoupila na burzu, a teprve druhou indickou společností, jejíž hodnota hned první den obchodování překonala magickou hranici jedné miliardy amerických dolarů. V současnosti její tržní kapitalizace už přesahuje 4 miliardy amerických dolarů.

„Podnikání je v podstatě především o řešení problémů,“ říká Mazumdar-Shawová. „Největší příležitosti se otevírají v těch nejtěžších dobách. To je zkušenost, kterou jsem si během své podnikatelské dráhy opakovaně potvrdila. Mé podnikání se zaměřuje na zdravotní péči v globálním měřítku a na zajištění dostupnosti životně důležitých léčiv. Moje odpovědnost jakožto podnikatele je ale mnohem širší, než jen zajistit hodnotu pro akcionáře. Tvorba hodnoty může být katalyzátorem změny a všichni podnikatelé mají odpovědnost vůči okolnímu světu i vůči širší komunitě, ve které působí. Taky ženy hrají v hospodářském rozvoji nesmírně důležitou roli a jejich podíl se tradičně přehlíží. Podle mě je důležité využít soutěž EY Světový podnikatel a povzbudit víc žen k tomu, aby se pustily do podnikání. Pro mě je udělení téhle ceny velkou ctí.“

„Letos proběhlo slavnostní vyhlášení celosvětového finále soutěže EY Podnikatel roku netradičně prostřednictvím online přenosu. Inspirativní osobnosti globální podnikatelské scény sledovali lidé ze všech koutů světa. Českou republiku reprezentoval Oliver Dlouhý, díky jehož start-upu Kiwi.com jsou si lidé blíže. Mezinárodní porotu oslovil především díky svému odhodlání zlepšovat okolní svět, snaze dělat cestování dostupnější a dlouhodobě udržitelné,“ říká Magdalena Souček, vedoucí partnerka EY v České republice a v části regionu střední a jihovýchodní Evropy.

„Online vyhlášení světového EY Podnikatele roku bylo opravdu neopakovatelným zážitkem. Nečekal jsem, že někdy budu na jednom Zoom meetingu s tolika inspirativními lidmi se silnými příběhy a obrovským vlivem na budoucnost světa. Kiran zvítězila po právu a jsem přesvědčený, že o jejím Bioconu ještě uslyšíme, a to nejen v souvislosti s lékem na Covid-19. Blahopřeji!“ sdělil své bezprostřední dojmy český vítěz soutěže Oliver Dlouhý, CEO společnosti Kiwi.com, držitel titulu EY Podnikatel roku 2019 České republiky.

V roce 2020 vyhlašuje EY 21. ročník této soutěže v České republice. Přihlaste se či nominujte české podnikatele již nyní na podnikatelroku.cz.